Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '18

 
Kategori
Dünya
 

Amerikalılar 3. Dünya Savaşının Sınırlarımızda Başlayabileceğini Konuşuyor...

Amerikalılar 3. Dünya Savaşının Sınırlarımızda Başlayabileceğini Konuşuyor...
 

Çizim, Yücel Evren


Amerikan National Interest (NI) 3. Dünya Savaşının çıkabileceği 5 yeri listeledi. Analizde, Kuzey Kore ve Ukrayna’nın yanı sıra, Türkiye’nin sınırlarındaki muhtemel gelişmelerin de savaş riskini tetikleyebilecek unsurlar olarak görüldüğü belirtildi. [1]

Analizde, nükleer füze denemeleri konusunda ABD’nin baskılarına boyun eğmeyeceğine dikkat çekilen Kuzey Kore’nin en ciddi kriz noktası olduğu belirtiliyor.

Savaş ihtimali olan bir diğer bölge olarak askeri dengenin lehlerine değiştiği görüşünde olan Çin etkisi nedeniyle Tayvan olarak belirtilmiş.

Ukrayna’da devam eden gerilimin bir başka savaş ihtimali bölgesi olarak öne çıkarılmış.

Yine İran-Suudi Arabistan cepheleşmesinin de savaşa yol açma ihtimalinden söz edilen analizde Türkiye’den de özellikle söz edildiği dikkat çekiyor.

Rusya ile Türkiye’nin uçak krizinden sonra yeniden birbirlerine yaklaştığına, buna karşın ABD – Türkiye ilişkileinin gerildiğine dikkat çekilen analizde bu gelişmeleri müteakiben Türklerin s-400 füze sistemini satın almasının bölgesel güç dengelerini değiştirebileceğine vurgu yapılıyor.

Devamla çok dikkat çeken bir cümle kurulmuş.

“Rusya, ABD ve Türkiye’nin savaşı yeni diplomatik durumu çözmenin makul bir yolu olarak görmedikleri” dile getirilerek, makul görülmese de savaşın sorunu çözmede başvurulabilecek bir yol olduğunun altı çizilmiş. Özellikle Kürtlerin bağımsızlık arzuları dikkate alındığında Ankara’nın diplomatik yönelimindeki bir değişikliğin Türkiye’nin sınırları boyunca bir dalgalanma yaratabileceğine dikkat çekilmiş ve  dağlık Karabağ’daki güç dengesine de etki edebileceği, bu durumun Güney Avrupa ülkelerinin Nato’ya bağlılığını etkileyebileceği ve tüm bunların sonucunda Moskova veya Washington’un güçlerini yanlış hesaplayabilecekleri dile getirilmiştir.

Açıklamalar dikkatle okunduğunda 2018’de bir üçüncü dünya savaşı çıkacaksa bunun fitilinin, dünyanın en sıcak bölgesi olan güney sınırlarımızda tutuşturulacağı vurgusunun öne çıktığı, diğer bölgelere dair açıklamaların ve analizlerin, dikkatleri bu durumun ürkütücü sonuçlarından  kaçırma amaçlı olabileceği akla gelmektedir.

Amerikalılar bölgemizle ilgili olarak yoğun şekilde kafa yoruyorlar.

Fikir jimnastiklerinin temelini ise Kürtlerin bağımsızlık arzularına olan iltifatları oluşturuyor.

Ve dergi sayfalarında yer verilen bu açıklamalar analiz olmanın ötesinde olacakları bir nevi önden haber verme, yani, lisanlarınca kulaklara kar suyu kaçırma olarak da mutlaka dikkate alınmalıdır.

İran’a çullanmaya başlayan ABD’nin hedefinde Türkiye’nin de olduğu galiba çok açık.

 

Kenan IŞIK

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..