Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '17

 
Kategori
Güncel
 

Amerikalılar İncirlik ve benzeri askeri üslerin varlığının gerekçelerini eldivensiz açıklıyor (3)

Amerikalılar İncirlik ve benzeri askeri üslerin varlığının gerekçelerini eldivensiz açıklıyor (3)
 

Balıkların ve karıncaların birbirlerini yemelerini güçleri değil, suyun akışı belirlemektedir.


Askeri (savunma amaçlı) üslerin açılmasının arka planındaki niyet : ana yapı ile ekonomik ve siyasi birleşme (egtegrasyon) olabilir mi? Bu nedenle mi, Dünya Bankası ve IMF gibi mali kuruluşlar, hedef ülkeleri mali operasyonlarla biçimlendirmekte, dizayn etmektedir?

...

Amerikalılar yabancı ülkelerdeki askeri üsler konusunda ne düşünmektedir? (*)

“..Amerika’nın çok sayıda üssü vardır çünkü, 15 trilyon dolarlık ekonomisi, dünyanın geri kalanına çok derinden bağlıdır. Dünyanın geri kalanındaki işleyişin bozulması, Amerika’yı güçlü şekilde etkiler. Tarihsel olarak, büyük güçler üslerini, her zaman ticaret rotalarını güvence altına alacak şekilde kurmuşlardır ve bu, Amerika için de farklı değildir…”

Başlamadan İncirlik Hava Üssü ile ilgili bilgilerimiz bir kez daha hatırlanırsa:

-İncirlik Hava Üssü, Adana ili sınırları içerisinde, şehir merkezine yaklaşık 13 kilometre mesafede bulunuyor. Üs, 1954'te açıldı.

İncirlik (Adana) Hava Üssü ile ilgili çalışmalar, II. Dünya Savaşı (1939-1945) sırasında gündeme gelmiş ise de kanaatimizce bunun geriye doğru, 15-20 yıl geçmişi olduğudur. 

“Üssü'nün kurulma kararı, Aralık 1943 İkinci Kahire Konferansı sırasında alınmış ise de,  inşaatına İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra (195ı’de) başlanmıştır. Üssün, “Adana” olan ismi, 1958 yılında İncirlik olacaktır. Üssün görünür amacı: “Komünist Sovyetler Birliği tehdidi” olsa da, Ortadoğu’da, “Lübnan ve İsrail krizleri”nden baş aktör olacaktır.

İlk etapta ABD Hava Kuvvetleri'nin olağanüstü durumlarda konuşlanma ve orta ile yüksek yoğunluktaki bombardımanlarda yer alan savaş uçaklarının bakımının yapılması amacıyla kullanılması öngörülüyordu…ABD askeri kaynaklarında, bugün burada yaklaşık 2 bin 500 civarında ABD askerinin bulunduğu belirtiliyor.

Buradan düzenlenen askeri operasyonların NATO kapsamında olduğu durumlarda, zaman zaman bu üsse başka ülke askerleri de konuşlandırılıyor…İncirlik üssü, askerlerin aileleri de eklendiğinde binlerce kişilik bir nüfusu barındırıyor…Üste görevli askerlerin aile üyeleri dışında, sivillerin buraya giriş için özel izin alması gerekiyor.

…İncirlik Üssü adlı bir kitap yayımlayan akademisyen Selin Bölme'ye göre, söz konusu üs Türkiye'nin malı ve ABD'nin askeri varlığı ve faaliyetlerinin, tamamen NATO savunma görevleri çerçevesinde kalması gerekiyor.

Bölme, 2012 yılında yayımladığı bir makalede, "İncirlik'in de dahil olduğu SEİA'da adı geçen üs ve tesisler, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde olmakla birlikte, SEİA ile ABD'nin kullanımına NATO anlaşması doğrultusunda ve NATO savunma planları çerçevesinde kullanılmak üzere tahsis edilmişlerdir" diyor.

Ancak fiili durumda, İncirlik Üssü'nün açıldığı tarihten bu yana NATO operasyonları dışında ABD güçlerinin kendi faaliyetleri için de kullanıldığı birçok durum yaşandı.

…İncirlik Üssü, bir yandan ABD ile Türkiye'nin müttefiklik ilişkilerinin en önemli unsurlarından biri olurken, diğer yandan da her iki ülkenin birbirine karşı diplomatik pazarlıklarda kullandığı en önemli kozları arasında yer alıyor.

ABD, 1970'li yılların ortasında, Türkiye'ye silah ambargosu uygulamaya karar verdiğinde Ankara da buna İncirlik'le yanıt verdi.

Türkiye, sınırları içinde ABD'nin kullanımındaki üsleri kapattı ve buraların kontrolünü TSK'ya devretti.

Bu dönemde, ABD Kongresi'nin Eylül 1978'te Türkiye'ye uyguladığı ambargoyu kaldırması ve askeri yardımları yeniden tahsis etmesi üzerine üs de normal faaliyetlerine geri döndü.

Üs, 1990-1991 yıllarındaki Birinci Körfez Savaşı'nda ABD güçleri için kritik bir rol oynadı.

Burada bulunan 140 uçakla Irak'ın kuzeyindeki kara güçlerine destek verildi. ABD ordusuna göre, kuzeyde yürütülen operasyonlar Irak'ın da güçlerini kuzey ile güney arasında bölmesine neden oldu ve Çöl Fırtınası harekâtında ABD'nin elini rahatlattı.

Üsle ilgili en önemli tartışmalardan bir diğeri de, Körfez Savaşı sonrası Kuzey Irak'taki Kürt mültecileri korumak ve insani yardım götürmek için başlatılan operasyonun hava gücünün burada konuşlandırılması oldu.

Türkiye'de 'Çekiç Güç' olarak bilinen bu birliğin desteklediği Huzuru Temin Harekâtı, birçokları tarafından hem Kuzey Irak'ta fiili özerk bir Kürt bölgesinin oluşması hem de 1990'lı yıllarda PKK'nın güç kazanmasının nedenleri arasında gösterildi.

Son olarak, İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van, 15 Temmuz darbe girişimine destek verdiği gerekçesiyle tutuklanan isimler arasında yer alıyor.

New York Times, Van'ın tutuklanmadan öne ABD'den sığınma talep ettiğini ancak bu talebin reddedildiğini duyurmuştu.

O dönemde hükümete yakın bazı basın organlarında, darbe girişiminin İncirlik'te planlandığı ve ABD destekli olduğu yönünde iddialar ortaya atılmıştı.

…İncirlik Üssü, özellikle coğrafi konumu ve yerleşik düzeniyle ABD'ye Orta Doğu bölgesindeki operasyonları için maliyet ve zaman açısından önemli avantajlar sunuyor.

İncirlik Üssü'nde nükleer silah var mı?

New Yorker dergisinde darbe girişiminden birkaç gün sonra çıkan bir makalede, 'İncirlik Üssü, NATO'nun en büyük nükleer silah depolama tesisine ev sahipliği yapıyor' ifadesi yer aldı.

Nükleer silahlar konusunda dünyanın önde gelen uzmanları arasında gösterilen Amerikan Bilim Adamları Federasyonu Nükleer Bilgi Projesi Direktörü Hans M. Kristensen'e göre, İncirlik'te yeraltında bulunan depolama tesislerinde yaklaşık 50 adet B-61 hidrojen bombası tutuluyor.

Guardian gazetesi, Temmuz 2016'da yayımladığı bir yazıda, Türkiye'deki kötüleşen güvenlik durumunun nükleer silahların güvenliğiyle ilgili ciddi endişeler yarattığını öne sürdü.

Yazıya göre, Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Türkiye'de toplam 180 adet B-61 bombası bulunuyor. (1) Yazının tamamı için bakınız: (İrem Köker, BBC Türkçe, 6 Ocak 2017)

Şimdi üsler konusunda Amerikalılar kendilerine soruyor ve cevaplıyorlar:

-“ABD neden yurtdışında çok sayıda askeri üsse ihtiyaç duymakta ve ev sahibi ülkeler bunlara neden izin vermektedir?”

-Amerika’nın çok sayıda üssü vardır çünkü, 15 trilyon dolarlık ekonomisi, dünyanın geri kalanına çok derinden bağlıdır. Dünyanın geri kalanındaki işleyişin bozulması, Amerika’yı güçlü şekilde etkiler. Tarihsel olarak, büyük güçler üslerini, her zaman ticaret rotalarını güvence altına alacak şekilde kurmuşlardır ve bu, Amerika için de farklı değildir. Diğer ülkeler bu duruma izin verirler çünkü bu onlar için de anlam ifade eder; ortak yarar sağlar.  (2)

 

Devam edecek

-Amerikan askeri hava üslerine bakıldığında, Amerikan ekonomisinin hakimiyet alanları mı görülecektir?

Resim:web ortamından alınmış alt yazı tarafımızdan dzenlenmiştir.

(*) https://www.quora.com/What-is-the-need-for-the-US-to-have-so-many-military-bases-abroad-Why-do-these-countries-allow-it

Kaynaklar:

(1) http://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-38521914

(2) İngilizce bilenler daha fazla açıklama için bakabilirler. 

https://www.quora.com/What-is-the-need-for-the-US-to-have-so-many-military-bases-abroad-Why-do-these-countries-allow-it

 

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..