Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '17

 
Kategori
TV Programları
 

Amerikan Dizisinde Türk Mucizesi...

Amerikan Dizisinde Türk Mucizesi...
 

44. Altın Kelebek, yurt dışına satışı her geçen gün daha artan yerli dizi sektörümüzün gelişimini mucize olarak görüp bu mucizede payı olan oyuncularımızı da ‘Kendi Mucizesini Yaratanlar’ kategorisinden ödüllendirdi malumunuz. Ancak gerçek şu ki, asıl kendi mucizesini yaratanlar yurt dışında kendi başlarına mücadele vererek başarılı olanlar.

Nitekim ön yargılardan ve ayrımcılıktan sıyrılıp, iyi bir insan olmaya çalışan bir çocuğun yaşadıklarını konu eden ve bağımsız sinemamızın önemli örneklerinden olup hoşgörü, din, iyilik gibi kavramlara vurgu yapan ‘Hurşit’in başarılı oyuncusu  Hakan Yıldız da bunlardan biri!

İtalya’daki 45. Giffoni Film Festivali de dâhil olmak üzere çok sayıda önemli film festivaline katılan ‘Hurşit’te yer alan ve oyunculuk kariyerine bir süredir Amerika’da devam eden Hakan Yıldız, farklı yapımlarda kendini ispat edip mucizesini gerçekleştirme hedefinde. Nasıl ki, ödüllü yönetmen Tony E. Valenzuela’nın 2017 yapımı komedi filmi ‘The F*** Happened’da bir dansçıyı, yine 2017 yapımı olan ve  yönetmenliğini Richard Lowry’in yaptığı bağımsız aksiyon filmi ‘High Alert’da sivil ajan Marco’yu canlandırmış. Ünlü bir grubun konser hikâyesinin konu edildiği ‘Guitar teen - Be inspired’ adlı reklam filminde de rol alan Hakan Yıldız’ın yeni projesi, Amerika’da yayınlanacak olan ‘Council Cell’ isimli dizi!

Dizinin içeriği hakkında tam olarak net bilgimiz olmasa da Hakan Yıldız yapımın, 18.ve 19. yüzyıllarda geçen bir hikâyeyi günümüze uyarlayarak anlatacağını ve kendisinin de Türk çevirmen karakterini canlandıracağını söylemekte. Amerika’da birkaç yerin yanı sıra İtalya, Danimarka, İsveç, İngiltere, Hollanda ve Türkiye’yi de hikâyesine mekân seçen dizide çok sayıda ünlü oyuncu yer alıyormuş. Umarım bu proje azimli oyuncuyu istediği hedefe kısa sürede vardırmada aşama teşkil eder.

Hakan Yıldız’a başarılar dilerken Amerika’da oyunculuk mucizesi yaratmak isteyenlere verdiği tüyoları da kısaca özetleyelim hemen.

Hollywood’daki rakip bolluğunu hatırlatıp New York’un bağımsız filmciler ve tiyatrocular için rol imkânı yarattığını belirten Hakan Yıldız’a göre Amerika’da profesyonel oyunculuğun baş şartı, ajansa bağlı olup sendikaya girmek! Böylece sosyal haklarını güvence altına alınmış oluyor. İkinci şart ise Amerika’da yaşamak. Aksi takdirde ajansların çalışmak istemediklerini işaret eden Yıldız’ın anlattıkları arasında en dikkat çeken noktaysa, oradaki çalışma ortamı!

‘Sete girdiğinizde sizi profesyonel bir ekip karşılar, rolünüz küçük de olsa büyük de, projenin yapımcısı sizinle çay, kahve içer, sohbet eder ve sizlerin orda bulunmanızın onlar için çok değerli olduğunu mutlaka söyler. Çekim bitene kadar bir kaç kez teşekkür ederek de bunu ifade ederler. Çekim günü 8 saat çalışırlar. 10 saate kadar uzarsa bu iki saat için de iki kat ödeme alırsınız. Okuma provaları, kostüm provaları gibi ön çalışmalar yapılır. Sizinle ilgilenen bir asistan olur ve o  koordinasyonu sağlar’ diyerek bizdeki dizi sektörü çalışanlarını imrendirecek bir tablo ortaya koyan Hakan Yıldız önceden yollanan günlük çekim planlarında dakikaların dahi önemli olduğunu vurgulamakta. Ne güzel değil mi?

Türkiye’de yer aldığı projelerin çoğunda iyi ekip arkadaşlarıyla çalıştığını açıklayan Hakan Yıldız’ın Amerika’da oyunculuk yapmak isteyenlere son tavsiyesi, İngilizcelerinin çok iyi olması! Bunun sadece iletişim kurmak açısından değil, senaryoyu çok iyi kavramak, set diline hâkim olmak için de gerektiğini söylemekte.

Ne diyelim… Kolay iş değil yabancı bir ülkede varlık göstermeye çabalamak. Hele de arkasında okkalı bir destek olmadan kişisel becerileriyle bu işe soyunup rekabetin hayli zorlu olduğu ortamlarda mücadele vermeye kalkışmak daha da zor. Sözün özü, tam anlamıyla ‘Mucize yaratmak’! Hakan Yıldız’ın bu tüyoları böylesi bir mucize yaratma niyetindekilere ne derece etkili olur bilinmez ama kulak ardı etmemek gerektiği de bir gerçek. Bizden söylemesi.

 

‘EKİP ŞAHANE’ OLUNCA KAÇMAZ!

Dizilerinden yarışmalarına televizyon gerçeği yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası. Her ne kadar televizyon denen renkli dünya, yaş ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm kitlelere hitap etmeye odaklanmış olsa da, akşam kuşağına kıyasla gün içi programların yaratılmasında hanımları ilgilendiren konulara ağırlık verildiği muhakkak. Gerek yabancı kanallarda gerekse ülkemizdeki yayıncılıkta değişmeyen bir gerçek bu… Sağlık-yemek gibi temaların işlendiği yapımlar ve günlük diziler gündüz kuşağının gözdeleri. Bunların dışında magazin işleri, türlü konulardaki sorunlara çözüm arayan yaşam yapımları ve yarışmalar da gün içi boşlukları doldurmada kullanılan formatlar. İlaveten, dekorasyon temalı işler de ilgi görenlerden.

Nitekim bu türde pek çok yapımın ekranlarımızda boy gösterdiği bir gerçek... ‘Vahe ile Evdeki Mutluluk’ hâlihazırda Star’ın Pazar akışında beğeniyle izlenmekte. Yanı sıra ev yenileme programları dendiğinde akla gelen Vahe Kılıçarslan’ın dışında bir isim daha var. Mimar Selim Yuhay! O da türünde adından hayli söz ettiren bir programcı. Pek çok ailenin evlerini düzenleyerek hayallerini gerçekleştiren Mimar Selim Yuhay dört yıl boyunca Kanal D ekranından yüzleri güldürmeyi sürdürmüştü malumunuz. Gerek başvuran ailelerle sıcak iletişimiyle, gerekse mimari performansıyla sıkılmadan izlenebilen bölümler çıkartmayı başaran Yuhay’ın TV 8’deki ‘Güle Güle Oturun’u gelmişti sonra.

Hafızamızdaki varlığı henüz çok taze olan ve yaz aylarında veda eden bu işin ardından şimdi bir kez daha aynı misyonla işbaşında olacak ünlü mimarımız. Ancak bu kez, ‘Evim Şahane’ demek yerine ‘Ekip Şahane’ demeyi seçmiş. Zira yapımını Provizyon Medya’nın üstlendiği ‘Ekip Şahane’ programı Selim Yuhay ile Nergis Kumbasar’ı bir araya getiren bir iş!

Selim Yuhay, yenilenmeyi bekleyen evleri mimari dokunuşlarla yepyeni yaşam alanlarına çevirirken, Nergis Kumbasar da, birbirinden özel tasarımları ve yenileme projeleriyle evlere renk katacak. Böylece eskinin ağırlığından kurtulmayı bekleyen evler usta ellerin tasarımı ile yenilenirken ekran başındakilere de sergilenen büyük değişimleri aşamalarıyla izlemek düşecek. Tabii izlemekle yetinmeyip başvuranların, evi ücretsiz yenilenecek şanslı kişi olması da mümkün.

Ayrıca 18 Aralık Pazartesi’den itibaren Kanal D ekranında yer alıp hafta içi her gün saat 12.45’te izleyiciyle buluşacak olan ‘Ekip Şahane’deki uygulamalara bakıp ev tasarımı konusunda yaratıcı fikirler de alınabilir. Bu alanda hayli deneyimli ‘Ekip Şahane’ sonuçta…

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..