Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '15

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Amerikan rüyası vize kabusu

Amerikan rüyası vize kabusu
 

Merhabalar,

Bütün ülkelerde olduğu gibi Amerika ziyaretçi vizesi almak da kişinin Türkiye'deki maddi durumuna, aile bağlarına vb bağlıdır. Fakat Amerika vizesinde son kararı görüşmeyi yapacağınız vize memuru verecektir eğer henüz net bir karara varmamışlarsa tabi siz daha evinizde uyurken. 

Amerika vizesi için İstanbul Başkonsolosluğu ya da Ankara Büyükelçiliği tercih edilebilir ama ben her zaman müşterilerimi Ankara ya yönlendirmeye çalışıyorum zira bildiğimiz kadarı ile basılan vize sayısı ve verilen vizeler ile ilgili İstanbul Başkonsolosluğu Ankara'daki Elçiliğe bağlı ve Elçiliğe karşı sorumlu, bu nedenle sanki biraz daha sıkılar. Çok alakasız, hiç bir şekilde red alacağını düşünmediğim kişilere red verdiklerinin olduğu haberleri geliyor sağdan soldan. Tabi ben bu durumda "form yanlış olabilir" diye düşünmüyor değilim. Bir çok defalar bana Amerika vizesi için gelen ve yakın tarihlerde red almış, bir önceki başvurularına ait formların çıktılarını da dosyalarına eklemiş kişilerin formlarında ciddi hataların yapıldığını gördüm. 

Herşeyden önce vize alabilir özellikle sahip olup olmadığınızı bir inceleyin. Asgari ücretle çalışan, bekar, yaşı genç hiç bir malı mülkü olmayan kişiler için Amerika vizesi diğer vizelerde olduğu gibi biraz şüpheli, imkansız demiyorum çünkü alabilenler de oluyor inanın ama siz siz olun uçağınızı falan satın almayın. Tabi ki gidiş geliş biletinizin satın alınmış olması kısmen de olsa bir artıdır dosyanız için ama Amerika formlardaki bilgileri yeterli bulup evrakları incelemeyebiliyor bile red etmeden önce. Elinizde uçak biletleriniz  ve az önce "Üzgünüm" diyerek size pasaportunuzu ve bir sayfalık red cevabınızı verdikleri kapının önünde kalakalabilirsiniz. Her zaman söylediğim gibi maddi durumu iyi olan kişiler için güle oynaya geçen vize mülakatı maddi durumu yetersiz kişiler için kabusa dönebiliyor. 

Ne yapmalı ne etmeli... 

1-Mutlaka doğru düzgün bir danışman ile çalışın, vize form doldurucusu ile değil. Formu doldurmak öyle göründüğü kadar kolay değil. Birçok kişi de ne yaparsanız vizenizin çıkması daha mümkün olur kısmına hiç girmez. Vize başvurusu için randevunuza gitmeden önce danışmanınızdan "personal copy" nizi yani internet üzerinden incelenmek üzere vize departmanına gönderilen formunuzu isteyin, inceleyin. Hata var ise danışmanınızı uyarın. Çoğu danışman bir kere gönderildikten sonra artık formda nasıl değişiklik yapılacağını bilmez, halbuki çatır çatır değiştirilebilir. Soruna neden olabilecek ciddi bir hata yapıldıysa sakın risk almayın.

2-Evrakları incelemeyecek olsalar da farketmez siz yine de dosyanızı tam yapın. Ne şeytan ne salavat hesabı. İnceleyeceği tutar kötü bir gece geçirmiştir bilmiyorum anlatabildim mi..

3-Amerika vizesi için önce ödeme yapılıp randevu alınabilir, formu daha sonra doldurulup gönderilebilinir. Fakat formun randevu gününüzden; Ankara başvuruları için 3 iş günü, İstanbul başvuruları için ise 5 iş günü önce doldurulup vize departmanına online sistemleri üzerinden gönderilmesi lazım. Sonuç itibarı ile sizin beyan ettiğiniz bilgileri araştıracaklar. (Verdiğiniz bilgiler ile internet üzerinden bir çok bilgiye herkes ulaşabiliyor ki koskoca Amerika, artık nasıl bir sistemleri varsa giydiğimiz iç çamaşırı rengine dair bile ellerinde bir bilgi arşivi vardır diye düşünüyorum.) Aksi takdirde kapıdan geri çevrilebilirsiniz. Çevirmedikleri de oluyormuş ama kural kuraldır, ben bugüne kadar hiç öyle bir risk almadığım için bilemiyorum. 

4-Amerika'da bir yakınınızı/arkadaşınızı ziyaret edecekseniz o kişiden basit formda yazılmış, imzalanmış taratılıp mail olarak gönderilmiş bir İngilizce davetiye, ekinde Amerika'da bulunma amacını ya da Amerika'daki durumunu gösteren evrakları isteyin (Kimlik fotokopisi / oturum izni fotokopisi, öğrenci ise öğrenci olduğuna dair belgeler, kira kontratı, faturalar, banka ve vergi dökümleri gibi gibi) Kendinizi riskli gurupta hissediyorsanız Amerika vatandaşı yakınınız size gerekli resmi makamlardan "Şu kişinin tüm harcamalarından, Amerika'da bulunduğu süre içindeki davranışlarından, göçmen olarak kalmayacağından vb beeen sorumluyum" şeklinde hazırlanan "I-134 Affidavit of support" yani sponsorluk bildirimi faydalı olacaktır. Bu evrağın Amerika'da mahkemelerce yasal bir geçerliliği bulunmamaktadır. (I-864 başkaaa)  

5-Davetiye olmayan başvurularında otel rezervasyonunuzun makul ve mantıklı olmasına dikkat edin. Uçak rezervasyonunuz Amerika'nın bir ucuna , Oteliniz Amerika'nın diğer ucuna yapılmış olmasın. Oteliniz karşılayamayacağınız kadar pahalı olmasın.

6-Kendinizi riskli gurupta hissediyorsanız, davetiye gönderecek kimse yoksa, eşinizden dostunuzdan Amerika vizesi olan (tabi ki temiz sicilli) birini bulup birlikte seyahat edeceğinizi beyan edebilirsiniz. Tek başına kalkıp Amerika'ya tatile gideceğim ben diye beyan etmek mi mantıklı yoksa "şu arkadaşın vizesi var o gidecek zaten ben de Amerika'yı görmeyi çok istiyorum onunla gitmek istiyorum" demek mi mantıklı? 

7-Randevunun son iptal tarihi vardır, bir aksilik oldu, gidemeyeceksiniz, yetişemeyeceksiniz, randevuyu da iptal edemiyorsunuz. Vize ücretinizin iadesi yok maalesef. 1 kere başıma geldi hoş kişi vize ücretinin peşine düşecek biri değildi, düşmedi, trilyonluk adam ama böyle bir durumda sanırım yardımcı olabilirim. İade olmasa da tekrar randevu ve yeni başvuru teorik olarak imkansız pratikte mümkün. 

Trajikomik örnekler:

1-Asgari ücret ile bir işletmede aşçı olarak görev yapan, bekar, banka hesapları çın çın olan bir müşterim oldu. Kafaya koymuş, arkadaşları Amerika'ya gitmiş orada çalışıyorlarmış o da gidecekmiş. Bir bankadan 30.000TL kredi çekmiş, hesabına yatırmış. Bir yaşlı annesi var başka da hiçbirşeyi yok. Arkadaşları uçak biletlerini gidiş dönüş satın almasını önermişler. Amman ha dedim. Tutturdu annemle ikimize başvuru yapalım, kadın 80 yaşında ne işi var Amerika'da! Yaptık mı yaptık, yediler mi? Yemediler. 

2-Oğlunu küçükken Amerika'da yaşayan kızkardeşinin yanına göndermiş, teyze çocuğu evlat edinmiş, okutmuş büyütmüş, çocuğu gönderdiğinden beri karı-koca 3 kere başvurmuşlar, red. Torunum oldu görmeye gidemiyorum, onlar çalışıyorlar öyle zırt pırt gelemezler ki diye ağlıyor amcam bir gözü kanlanmış artık sinirinden. 3 kardeşi Amerika'da yaşıyor, oğlunu gönderip evlat edindirip vatandaşlığa geçirmiş, 20 senedir vize için başvurup duruyor. Amerika yer mi? Göçmensin işte sen de gidip dönmeyeceksin. Neyse ki karı-koca emekli olmuşlar sonunda, oglan da doğuştan Amerika vatandaşı iyi bir işte çalışan bir bayanla evlenmiş kendisinin de işi iyi, "Affidavit of Support" belgesini de yollamış 4. defa başvurduk. Doğumgünümün sabahı randevularını aldık, ben dudak kemiriyorum tabi, telefonum çaldı baktım arayan amcam. Çığlık çığlığa "mystery hanım verdiler verdilerrrr" diye bağırıyor. Her evraklarını didik didik incelemişler. Amcam da 3 kere red almış olmanın ve bundan sonra bir daha başvurmayacak olmanın rahatlığı ile verip veriştirmiş, "Bizim gidip de dönmemek gibi bir niyetimiz yok ki Amerika'da nasıl yaşanır torun sevip döneceğiz işte" diye. Güzel bir doğumgünü hediyesiydi.

3-Bir başka müşterimin kardeşi Amerika'da yaşıyor, önce kendisi için başvurmuş sanırım 2. defasında vermişler vizeyi zar zor, eşi ve kızı için 3 kere başvurmuşlar, red. Kadın ev hanımı,çocuk ufak. Mal mülk para pul yok. Belli değil mi senaryo?  

Yani anlayacağınız Amerikan rüyası da parası olana kolay olmayana zor. İmkansız değil ama zor. 

Hata ve nisyan müstesnadır

Saygı ve Sevgilerimle

 
Toplam blog
: 6
: 2235
Kayıt tarihi
: 12.01.15
 
 

Merhabalar, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. İzmir'in en saygın turizm ace..