Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '09

 
Kategori
Dünya
 

Amerikan usulü demokrasi

Bundan bir kaç yıl önce ABD Irak harekatına girişirken, Birleşmiş Milletlere gerekçelerini bildirmiş ve ’Irak’da nükleer silah üretildiğini, Irak’ da biyolojik silah üretildiğini, Irağın komşu devletler için saldırgan tutum izlediğini ve bu nedenle Irağa ’Demokrasi’ getirilmesi gerektiğini’ belirtmişti.

Ben, o tarihte, ’Diplomasi Skandalı’ başlıklı bir yazımda, bütün bunların ABD için de geçerli olduğunu, Amerika’nın nükleer ve biyolojik silah ürettiğini, bırakın komşularını, okyanus aşırı devletlere bile saldırgan tutum izlediğini ve Birleşmiş Milletlerin bu sebeple önce ABD yi kontrol altına alması gerektiğini belirtmiştim.

Bu gün gelinen noktada Irak’ da savaştan dolayı, üç milyon kadının dul kaldığı resmi makamlarca açıklandı. Bunun bir diğer anlamı üç milyon evli erkek hayatını kaybetti demektir. Buna bekar, çocuk ve kadınları da eklerseniz olayın korkunç ötesi boyutları ortadadır. Ayrıca birçok ABD askeri de ülkesinden ve ailesinden uzakta ne için savaştığını bilmeden hayatını kaybetmiştir. Ayrıca savaş için öne sürülen nedenlerin hiç birinin tutarlı ve gerçek olmadığı da görülmüştür.

ABD, ’Demokrasi Getirmek’ adına Orta Doğu’ da ’pazar’ savaşı yapmaktadır. Irak nüfusunu neredeyse yarı yarıya yok edilmiştir. Şimdi aynı gerekçelerle gözünü diğer ülkelere dikmiştir.

Şimdi bu gerekçelere ‘dünyayı saran kriz’in neden olduğu durumlar da eklenecektir. Çünkü; kriz nedeniyle büyük şirketler ellerindeki malı satamaz olmuştur. Ellerinde para stoku bulunanlar yatırıma yönelecek alan bulamamaktadır. Kriz nedeniyle zor durumda kalan üreticiler, özellikle hayvancılıkla uğraşanlar büyük ölçüde damızlık hayvanlarını elden çıkartmaktadır. Bu, kriz sonrası dünya besin sıkıntısıyla yüz yüze kalacak anlamına gelmektedir.Yiyecek fiyatları büyük ölçüde artacak demektir. İşsizlik zaten giderek zirve yapmaktadır. İşsizlik, açlık, sefalet artarken teknolojinin ürettiği malını satması zaten beklenemez.

Böyle krizlerde özellikle kapitalist ekonomiler kurtuluşu savaşta ve silah satmakta bulur. Bu nedenle özellikle vahşete dayalı Amerikan usulü ‘demokrasi getirme işleminin’ bazı ülkelerde yeniden ortaya çıkması mümkün görülmektedir.

Birleşmiş Milletler ve tüm dünya ülkeleri, şimdiden ABD’ nin ve diğer yayılmacı ülkelerin bu tutumlarına karşı caydırıcı tedbirler almalı ve dünya savaşlarına son verecek yaptırım kararları alabilmelidir.

Bu kampanyanın öncülüğünü de Türkiye yapabilir, yapmalıdır.

 
Toplam blog
: 106
: 597
Kayıt tarihi
: 13.02.09
 
 

1953 Denizli doğumlu, evli ve iki çocuk babası. Doktor dişhekimi, şimdiye kadar yayınlanmış yedi ..