Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '08

 
Kategori
Güncel
 

Ampulün tasarrufu kimin cebine?

Ampulün tasarrufu kimin cebine?
 

Bizim ülkemiz gerçekten gariplikler ülkesi!

Bakın hangi tarihte, ne gibi genelgeler yayınlanıyor?

13 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanan bir Başbakanlık Genelgesi ile enerji verimliliği çalışmalarına öncülük etmek amacıyla (!) tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının mevcut akkor flamanlı lambalarını, tasarruflu ampullerle değiştirme talimatı veriliyor.

Tüm kamu binalarında akkor ampullerin yerine tasarruflu lambaların takılmasıyla ilk etapta 80 bin kamu binasının verimli ampul alması gerekiyor tabi.

Bu karar kapsamında 250 bin YTL değerinde yaklaşık 500 bin adet akkor flamanlı ampulu çöpe atacak olan devlet, tasarruflu ampuller için 3 milyon YTL civarında bir harcama yapacağı uzmanlar tarafından hesaplanıyor.

Ancak kamu kurumlarının bu değişikliği tamamlanıncaya kadar toplam harcamanın 5 milyon YTL’ye ulaşacağı da yapılan hesaplamanın bir parçası!

Ancak bu ampullerin 3 ay sonra maliyetini çıkardığı yaklaşımıyla, devletin yeni uygulamayla yılda 9.5 milyon YTL elektrik maliyetinden tasarruf edeceği hesabı da yapılıyor.

Tabi bu arada gözden kaçan başka olaylar da var.

Bu ampuller nerden, kimden alınacak?

Devlet sırtından para kazanmayı alışkanlık haline getirenler, hemen yeni, yeni şirketleri kurup, bu konudaki becerilerini(!) sergilemeye başlıyorlar.

Bu ülkede günü birlik gümrük vergisi tebliğlerinin yayınlandığı ve ülkeye gümrükte bekleyen yüklerin (Mısır gibi) indirilip, gümrük işlemleri yapıldıktan hemen sonra, aynı tebliğin yürürlükten kaldırıldığını bilmeyen var mı?

Gelin bu lambaların değiştirilmesi ve yeni ampulleri kimler temin edecekmiş? Kimler bu konuda şirket kurmuş? Bu şirketi kuranların iktidarla bir ilgileri var mı? Birlikte bakalım.

Bu şirketi kuranlar, devlete babalar! Gibi tasarruflu ampulü satmak için harıl, harıl çalışmalarına, kararnameden hemen sonra başlamışlar.

Bakıyorum bu şirketi kim veya kimleri kurduğu konusunda merakınız iyice arttı.

Sizi fazla merakta bırakmadan konuya girip, bu şirketi kuranlara bir bakalım.

Bir Bakanımızın iş bilen çocuklarından birisi, ailesiyle birlikte 600 milyon dolarlık asgari yatırım gerektiren termik santral girişimini bir taraftan yürütürken, bir yandan da kamudaki tasarruflu ampul pazarını hedeflemişler.

Bu hedef doğrultusunda 3 Eylül 2008 tarihinde ZİA Enerji Ltd. isimli şirketi kurmuşlar.

Şirketin ana sözleşmesinde, santral kurabilme ve elektrik satabilme yetkisi alırken, bir başka maddeyle de tasarruflu ampul imalat, ithalat ve müşavirliği yapabileceği maddesini koymuşlar.

Bu tür girişimciliğin Başbakanlık genelgesi ile tüm kamu kurumlarının mevcut ampullerinin değiştirilerek, tasarruflu ampule geçilmesi genelgesiyle aynı döneme rastlaması sizce de dikkate değmez mi?

Bir insana Allah yürü ya kulum derse, onu kim tutar!

Bakın bu şirkette bu satışların yapılabilmesi için kim yetkili kılınmış? Tabi ki! Önemli Bakanımızın iş bilen evladı!

Şimdi siz bir kamu kurumunun yetkilisisiniz. Böyle bir genelge karşısında lambaları kimden alırsınız?

Bu lambaların satış yetkisi kimde idi? Tabi ki iş bilen Bakan çocuğunda!

O halde şu kuruluşlar, Başbakanlık, tüm bakanlıklar ve bağlı kuruluşlar, mahkemeler, Danıştay, Merkez Bankası, defterdarlık, uzlaşma komisyonları, gümrük ve kambiyo müdürlükleri, Gelir İdaresi başkanlıkları, vergi daireleri, idari ve vergi mahkemeleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar nezdinde her konuda müştereken temsil ve ilzama, evrak alıp vermeye, belge imzalamaya yetkili de aynı kişi!

Netice itibarı ile iş bilenin kılıç kuşanın misali.

Su akarken, testiyi doldurmak onların da görevleri!

Bu ülkede kimler testilerini doldurmadı ki!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..