Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '06

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Anadili duyarlılığı

Anadili duyarlılığı
 

Konfüçyüs'ün dil konusundaki ünlü sözü, ulusların gelişmesinde ve güçlenmesinde "anadili"nin önemini çok güzel vurgulamaktadır. Bir ulusu dağıtmak ve yok etmek istiyorsanız, öncelikle dilini bozmanız, yozlaştırmanız gerekmektedir Konfüçyüs'e göre. Bir ulusun dilini bozarsanız, o ulusun her şeyini bozarsınız ve sonunda o ulusu dağıtırsınız. Ulusun gelişmesiyle dilin gelişmesi birbirinden ayrı düşünülemez. Biri gelişiyorsa, öteki de gelişmektedir. Türk Ulusunun gelişmesini, güçlenmesini isteyen M. Kemal'in Türkçeye önem verişi de bu nedenledir. Dil devrimi bu bakımdan büyük önem taşımaktadır.

Anadili duyarlılığından yoksunluğun ve bilinçsizliğin, başka alanlarda da duyarsızlığa yol açtığı görülmektedir. Hangi alanda olursa olsun kendini gösteren bu duyarsızlığın örneklerini sıralamak ve uzun uzun açıklamak olanaklıdır.

Cumhuriyet Devrimi'nin kazanımlarına karşı çıkanlarda, Türkçeye karşı bir duyarsızlık görülmektedir. Türk Ulusu'nun bugüne dek geliştirdiği, kazandığı ne varsa, ulusal dilimizi bozarak tümünü yok edebilirsiniz. Bu tehlikeli girişimler bugün açıkça görülmektedir. Bu tehlikelerin karşısında güçlü bir direnç gösterilebilmesi de Türkçenin bozulmasının bir an önce engellenmesiyle gerçekleşebilir. Ulusumuzun bireyleri arasında iletişim koparılmıştır. Dilimizle birlikte, türkülerimiz, değer yargılarımız, kültürümüz... Yok edilmektedir. İnsanlarımız konuşarak anlaşamamakta, her an birbirine saldırmaya hazır, denetlenemez bir öfkeyle yaşamaktadır.

Dilimiz, anlaşılmaz yabancı sözcüklerle doldurulmakta; karşısındakilerin anlamadığı sözcüklerle konuşan insanlarımız, iletişim kuramamanın mutsuzluğunu yaşamaktadır. Halk yöneticilerin söylediklerini, öğrenciler öğretmenlerinin, çocuklarımız annelerinin babalarının, anneler babalar çocuklarının konuşmalarını anlayamaz duruma gelmiştir. MEB'in hazırlattığı okul kitaplarının dili ve içeriği içler acısıdır. Bu konuda ivedilikle bir şeyler yapılması zorunludur. Yoksa iş işten geçecektir...

 
Toplam blog
: 6
: 2727
Kayıt tarihi
: 04.10.06
 
 

1971' den bu yana ortaokullarda, liselerde, Buca Eğitim Enstitüsü'nde, Buca Yüksek Öğretmen Okulu'nd..