Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '11

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Anadolu canavarları

Anadolu canavarları
 

Anadolu Parsı bu topraklarda yaşıyordu. Arama motorlarına yazıp, görsellerde aratınca envai çeşit fotoğrafını bulabilirsiniz. Genellikle siyah beyaz olan bu fotoğraflarda canavarları görmeniz haklarında fikir edinmeniz mümkün. 

Anadolu’ya has canavarlar, fotoğraflarda kah ellerinde tüfekle, kah işaret parmaklarıyla öldürdükleri nadide canlıyı gösterirken, kah zavallı parsın ölüsünü sırtına almış şekilde poz vermişlerdir. Burada bir konuyu belirtmemde yarar var. Parsları vuran bu insanlar o dönemde yasal olmayan hiçbir şey yapmamışlar aslında. Çünkü yakın zamana kadar av yasalarımıza göre her mevsim avlanabilen hayvanlar listesinde karganın yanında, pars, kaplan, kurt, vaşak ve ayı da vardı. Fakat domuz sürek avlarında rast geldikleri kaçan parsları vurmanın cehaletten ve yok etme arzusundan başka bir açıklaması olduğunu düşünmüyorum. Saldırdığı için kendini savunma amacıyla öldürülmüş birkaç parsın dışında diğerleri hep takip edilmiş yuvası bulunup yok edilmiştir. 

Bu gün arıyoruz her yerde türün son bireylerini. Tek tük ihbarlar geliyor ücra köşelerden ama bu işe baş koymuş araştırmacılar yer belirtmiyorlar asla ; canavarlar duyar da gider vurur diye. Çünkü birkaç yıl önce vurulmuş bir tanesinin postunun fotoğrafı vardı bir dergide… 

Gen havuzu daraldığından, soyunun tükenmesi kesin gibi görünüyor. Kalan bireyler birbiriyle akraba oldukları için hastalıklı ve kısa ömürlü nesiller git gide azalıp yok olacak. Eğer yaşadıkları yerler Milli Park yapılmaz ve yeni bireyler bulunup bölgeye aşılanmazsa bu güzel yaratık sadece dergilerin arşivlerinde ve internetteki öldürülüp çekilmiş fotoğraflarında yaşayacak.. 

Akdeniz Foku, bir zamanlar sahillerimizde koloniler kurup yaşayan bir hayvandı. O da Anadolu Parsı gibi bu toprakların yerlisiydi. O kadar çoklardı ki elimde bulunan 1930lu yıllara ait bir dergide ‘’İzmir Körfezini Talan Eden Fokları İtlaf Etmenin Yolları’’ başlığıyla yayınlanmış bir makale bile okudum. İtlaf planında fokları ağlarla yakalayıp sudan çıkmalarını engelleyerek, boğulup ölmelerini sağlayacak bir düzenekten söz ediliyordu. 

Bu gün soylarını kurtarmaya, halkı bilinçlendirmeye çabalayan Akdeniz Foku Araştırma Grubunun çalışmalarına minnettarım. Fok Badem sayesinde pek çok kişinin bu çalışmalardan haberi oldu destek arttı. Fakat hala ‘’balıklarımızı yiyor ağlarımızı parçalıyor’’ diyerek fokları kurşunlayarak öldüren canavarların var olduğunu bilmek, Anadolu’muzda yaşayan canavar popülasyonunun azalmadığının bir göstergesi. 

Vaşakları öldürüyorlar… İnsanların yakınına bile gelmeyen vaşakları dağlarda bulup öldürüyorlar. Tuzakla yakalıyor tekmelerken videoya çekip internette paylaşıyorlar. Eliyle vaşak boğan bile var. Taratın arama motorunda haberlerde daha neler var. 

Sırtlandan nefret ediyorlar. Mezardan ölü çıkarıp yiyormuş güya. Görüldüğü her yerde nefretle sıkıyorlar kurşunu. Kalmadı zaten o da bitti sayılır. Birkaç ücra köşeden geliyor onun da haberleri. 

Canavarlara katledecek hayvan kalmadı diye düşünmeyin sakın. Kedinin kafasını ezip öldürmedi mi daha yakın zamanda bir tanesi… Dağlarda bitse de şehirlerde var onlar için malzeme. Irmağın karşı kıyısındaki balıkçıl kuşuna sırf zevk için ateş eden (neyse ki vuramadı) adamla aynı yerde çalıştım ben birkaç yıl. Köpeğine kedi parçalattıran hayvan severleri (!) düşünün. Hafızanızı biraz zorlasanız şahit olduğunuz daha neler gelecektir aklınıza. 

Kurda canavar, parsa alacanavar, sırtlana mezar hırsı diyerek vicdanlarını rahatlatmaya çalışanları bilinçlendirince bu işlerin biteceğini düşünmüyorum ben. Çünkü çoğu okumuş ve bilinç sahibi insanlar bunları yapanlar. İş vicdanda bitiyor. Fok kurşunlayan, vaşak tekmeleyen, hala pars vurabilen insanlarda vicdan olduğunu sanmıyorum. Onlar yaptıklarını internette paylaşırken Zayi İlanlarını vermişler aslında… 

‘’ Vicdanımı kaybettim, hükümsüzdür…’’ 

 

Serkan SATI 

 
Toplam blog
: 17
: 1912
Kayıt tarihi
: 18.02.11
 
 

Okumaktan, yazmaktan keyif alırım ama en çok öyküleri severim. Zevk aldığım için yazar, zevk alıyors..