Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '14

 
Kategori
Siyaset
 

Anadolu'da kim daha sol? Türk solu mu? Kürt solu mu? Solculuğun analizi

Anadolu'da kim daha sol? Türk solu mu? Kürt solu mu? Solculuğun analizi
 

CHP, 90 senedir solculuk oynamaya devam etti. Ecevit'in idaresinde olduğu zamanlarda zaman zaman Kuzey Avrupa solunu takip etse de sonunda Kemalizmin parti içindeki ideolojik yeri yüzünden hep istenen düzeyde sol değil daha çok MHP'nin ideolojisine yakın oldu.

AKP iktidarı döneminde zaman geçtikçe Milliyetçi söylemini MHP ile birleştirdi. Neredeyse iki parti birleşecek ancak hala MHP'nin tabanında CHP'den nefret eden Yozgatlılar ve Çankırılılar (vb) yüzünden birleşemiyorlar.

Peki neden CHP normal bir sol parti olamıyor?

CHP Genel başkanının ağızlarından SOL veya Sosyal Demokrasi kelimelerini duyanlara aşk olsun.

Eskiden Laiklik üzerinden yürüyen CHP şimdilerde Milliyetçi Muhafazakar Vatancılığa oynamaya çalışmakta.

CHP, halkın özellikle köylü muhafazakar çoğunluğunun taleplerine genelde kulak tıkadı yıllarca. Halkın İslami gelenelerini görmezden geldi. Laiklik ilkesiyle o kadar meşgul oldu ki insanların sosyal demokrasiyi dinsizlik sanmalarına yol açtı. Halkın sağcı kesimlerine göre CHP=Dinsizlik olarak algılandı hep.

Anadolu halkı işi aşı eşi devletten bekliyordu oysa, buna CHP'nin devletçi ve halkçı politikaları cevap verebilirdi oysa. CHP'de bunu yapabilecek vizyon bazen Ecevit dışında asla olmadı olamadı.

HDP ise eş başkanlık sistemi uygulamakta. Kendi tabanına Kemalizm'den veya Öcalanizm'den beslenen laik sol değil eşitlikçi adil ve Maks'tan beslenen Kuzey Avrupa sol veya Sosyal Demokrasisini sunmakta. Kürt halkının ekseriyeti Türk halkına göre daha eğitimsiz görülsede zorlu hayat şartları ve iki dilli olmanın avantajıyla Kürt halkının vizyonu kesinlikle Türklerin ve Türk burjuva solculuğundan daha emekçi ve daha evrensel nitelikler taşımakta.

Son seçimlerde Demirtaş'a Kürt olmadığı halde oy veren evrensel bakan Türk solcularının sayısı az değildir. 

Kürt nüfusu ve nüfuzu Türklere göre hızla artmaktadır ve aklı olan herkes şunu görmelidir; Türkiye bir gün Kürtiye olma adayıdır ve Türk Halkı ve Kürt halkı ortak paydada beraberce yaşamanın sağlam temelini atabilmelidir artık.

CHP bunu yapabilecek entellektüel sosyal demokratik bir felsefeye hala ulaşabilmiş değildir. CHP genel başkanı yıllardır süren başarısızlığının suçunu kendinde ve parti vizyonunda değilde tencere tavacı cahil gördüğü halka yıkmaktadır.

İnsanın kendisini yada partisini eleştirmemesi onun geriye gitmesi için yeter de artar bile.

Görünen köy kılavuz istemez. HDP onca sıkıntıya rağmen adil etik sorumlu ve vicdanlı sosyal demokrat bir çizgide hareket ettiği sürece çıkışını sürdürecektir. Yeterki Anadolu solu ve Sosyal Demokrasisi çizgisini korusun ve partisinin içine her ırktan ve kesimden sosyal demokrat alt zemini oluşturabilecek adil ve etik vizyoner insanlara yer versin.

CHP'nin de avantajları var. AKP iktidarının yanlışlarına kızan ve dış politik Kurtuluş savaşı verildiğinden habersiz (Cemaatlerin henüz el atamadığı) metropol gençleri gittikçe CHP'ye yaklaşmakta. 

Şu an CHP kanadından Türk Solundan bazı kesimler Kürt soluna çağrı yapmak ve beraber AKP'ye karşı mücadele verelim seslenişi yapmakta. Ancak bu mümkün değil. Çünkü CHP'nin Kürt sorunu ve Alevi sorunu konusunda kayda değer bir vizyonu yok.

CHP'nin şu anki vizyoundan bir şey çıkmayacağını bilen HDP kendi yolunda yürüyecektir.

CHP'nin halk için umut olabilmesi için 

1- Daha genç ve dinamik bir lidere

2- Konuşması halkı daha çok etkileyecek vizyoner ve kıvrak pratik zekaya sahip bir lidere

3- Şiir okuyabilen duygusal bir lidere

4- SOSYAL DEMOKRASİYİ anlamış ve halka anlatabilecek bir lidere İhtiyacı var.....

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..