Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '10

 
Kategori
Anılar
 

Anadolu insanının gizemi

Anadolu insanı çok mükemmeldir. Ama aynı zamanda da gizemlidir. Bunu zorunlu hizmetimi yaptığım, Doğu Anadolu nun kuytu bir ilçesinde öğrendim.

Bu insanda gizli bir hoşgörü, ileri bir açık görüş ve yardımseverlik ama biraz da atalarının yaşadıklarını içgüsel hissetmenin verdiği bir korku ve bunun doğurduğu birşeylere hazırlanma ve uyarma vardır.

Size bunu asla söylemez, hissettirirler. O yaşlı, bembeyaz sakallı dedeler birşeyler anlatmak istercesine gözlerinizin içine bakarak sanki sizi bir tehlikeye karşı uyarırlar.

Bunu ilk bakışta anlayamazsınız. Orada yaşamanız gerekir.

O da yetmez, ayrıca, maalesef son dönemlerde, özellikle modernleşmenin ve batılılaşmanın daha yoğun olduğu kentlerimizde yaşayan insanlarımızda yok olmaya başlayan, birtakım duygulara da sahip olmalısınız.

Anadolu insanın yüzyıllar süren acılarını ve yaşadıklarını biraz olsun hissetmelisiniz.

En önce çok maddeci bir yapınız olmamalı. Dünya da sizce, en önemli olan şey, o anki yaşamınız, zevkiniz, paranız, eğlenceniz olmamalı.

Kısaca duygusal bir yönünüz olmalı.

Ancak bu da yetmez.

Anadolu insanın tarihini de biraz olsun doğru bilmelisiniz. Atalarının ne tür zorluklar içinde, ne tür olaylara maruz kaldığını da biraz olsun bilmelisiniz. Ama bu bilgi, sizi ermenilerden tek taraflı özüre götüren, bir bilgi olmamalı.

Onların, içgüdüsel olarak, geçmişte olan ve gelecekte olabilecek çok dehşet verici birşeyleri asla kafalarından çıkaramadıklarını bilmelisiniz.

Onların, geleceğe, o ırksal ve dinsel düşmanlarına, kendilerini, yapabildikleri kadarı ile devamlı hazırlamaya çalıştıklarını da bilmelisiniz.

Aksi takdirde siz onu asla anlayamazsınız, yaptığı o davranış size çok aptalca gelir ve hatta içinizden gülebilirsiniz.

Çünkü siz Batı'nın şiddetli etkisi altındaki büyük bir kentte yaşıyorsunuz.

Ama o, atalarının mezarları üzerindeki topraklarda bir ömür geçiriyor. Muhtemelen, her gün, o dehşeti aklından çıkarmıyor çıkaramıyor.

Şunu çok iyi biliyor ki, birileri hem de çok kötü niyetli birileri, hazırlık yapıyorlar, gelecekler.

Bunu adı gibi biliyor. hazırlanmak istiyor, birşeyler yapmak istiyor, torunlarını, anayurdunu korumak istiyor.

Bakışları ile adeta haykırıyor.

Ve yamadan oluşan elbisesi ile, topallayarak, ayağını sürüyerek, kararlı bir şekilde, bizim bildiğimiz anlamda hiçbir eşyası olmayan evinden çıkıyor, gülümseyerek, yanımıza geliyor ve bütün parasını devletine yardım olarak veriyor...

 
Toplam blog
: 94
: 313
Kayıt tarihi
: 23.06.09
 
 

1958 Nisan İstanbul doğumluyum. Ama tatiller dışında İstanbul'da uzun süreli yaşamadım. 1975 yılı..