Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Anadolu Kağnısı / Harman Yeri

Anadolu Kağnısı / Harman Yeri
 

Zeyna


Benim Anadolu Kağnısı epeydir dinlenmedeydi, bu kritik haftada şöyle bir yolculuğa çıkarayım, dedim. Henüz belli bir yüküm yok, uğradığım yerlerden kısmette ne varsa yüklerim. Başlık Harman Yeri, işte öylesine aklıma geldi. Meşhur Urfa türküsü kulağınızda çınlasın yazımı okurken;

Harman yeri sürseler oy sanem oy sanem
Yerine gül ekseler esmer gaday ben alım


*****

Biraz önce haberlerde izledim; Sivaslı Halk Aşıkları merakla beklenen maç öncesinde karşılıklı atışıyorlardı. Güzel sözler uydurmuşlar, güldüm. Şehre renk gelmiş, oteller çoktan dolmuş da Sivaslılar evlerini açmış çevreden gelen konuklara. Sivas esnafının da yüzü güler birkaç gün bile olsa.

Birçok yerde "nerelisin?" sorusuna "Yiğidin harman olduğu yerden,"derler. Tam olarak bir yer kastedilmez, herkes kendince kendi tarafına yontar, nalıncı keseri gibi. Sivassporlu oyuncular da " Yiğidolar" diye anılıyor ya. Bu hafta yiğidin harman olduğu yer Sivas olacak gibi. Bu sezonun gerçekten yıldız takımı oldu Sivasspor. Yılın yıldız oyuncusu da Mehmet Yıldız.

Her yıl Anadolu takımlarından biri önplana çıkar, üst sıralarda yer alır ve yıldızını parlatırdı, ama şimdiye dek hiçbiri Sivasspor gibi her kesimden futbolsever tarafından sempati ile karşılanmamıştı. Bir Allah'ın kulu çıkıp, yok canım o kadar da değil, Sivas sıradan bir takım işte, demiyor. Hem alçakgönüllüler, hem de başarılı, tüm camia olarak. İnşallah bu başarıları yarın da devam eder.


Harman yeri yaş yeri oy sanem oy sanem
Yavaş yürü hoş yürü esmer gaday ben alim


*****
Sabahtır bir bahçede bir balkonda oyalandım, Zeyna'yı gezdirdim. Kır çiçekler nefis açmış, rengarenk. Bizim site görevlisini elinde tırpanla görünce güleceğim geldi.

-"Hayrola, arpa-buğday biçme zamanı mı?" dedim. Tüm harman aletlerini edinmiş bizim beyler; orak, tırpan, çapa, tırmık... Sırada düven, kağnı ve öküz var.

-Abla, iki-üç keçi olsa da şurada beslesek ne güzel olur, diyor.

-"Başka?" dedim.

Köpekleri sığdırana kadar göbeğimiz çatladı. Şimdi de keçi. Zaten dün yılan yavrusu da gördüm bahçede. Hayvanat bahçesi gibi maşallah.

Bizim beyaz güvercinler gene çer-çöp toplamaya başladı. Aralık ayından beri 4. kuluçkası olacak... yediveren gülü gibi mübarek. Aman nazar değmesin! Yavrular büyümeden yine hazırlık yapıyor. Acaba onların başbakanı da "doğurun boş durmayın, mavi gökler hepinize yeter, dedi mi ki? Ekmek elden, su bahçedeki göletten... Pusuya yatmış kediler de olmasa, cennet mahallesi gibi.

*****
Yazımı yazarken basketbol derbisinde bizim kızlar geriden gelip maçı aldılar, (FB:82- GS:72) geçen sefer 4 sayı ile kaybetmişlerdi. Futbol takımı iyi gittiğinde voleybol ve basketbol takımı da iyi gidiyor. Futboldaki gidiş diğerlerini de etkiliyor sanki. Yarın sevgili takımım Fenerbahçem evinde Gençler Birliği'ni konuk edecek, konukseveriz ama yeneriz. Yenmek zorundayız. Gençlerin durumu kritik, maç zorlu geçer. Şimdi yarın tüm maçlar aynı saatte, nasıl takip edeceğiz? İki maçı izleyeceğim kesin de, zaplaya zaplaya mı yoksa zıplaya zıplaya mı, bilemem...

*****
Bizim mahallede Fenerbahçe'nin ezici gücü var, bayrağımız sürekli asılı. Bu sabah erkenden küçük bir çocuk, bisikleti ile giderken bizim bayrağım önünde durmuş ve GS. marşı söylemeye başlamış. Eşim gülerek izlemiş afacanı. Bizim çocuklar yatıyorlardı o saatte zaar. Hoş görseler de birşey demezler, kavgayı yapan büyükler, çocuklar formaları sırtlarında gülüm balım oynuyorlar. Belki de GS.liler azınlıkta oldukları için ses çıkarmıyorlar. Site görevlisi de GS.li. Birkaç gündür sesi çıkmaya başladı, bayrağı toplayın artık, diyor.

-Yensek de yenilsek de o bayrak hep asılı olacak, dedim. Bir gol yedik diye bayrak iner mi hiç? Everest'e bile dikmişiz biz o bayrağı. Kalplerimize nakış nakış işlemişiz. (Lacivert kadife üstüne, sarı altın sırmalarla hem de, Maraş işi gibi:))...)

*****
Trabzonspor da açıldı lig biterken, 1-2 öndeler İstanbul B. B.'a karşı. Yensinler de heveslerini alsınlar bari, haftaya bize karşı dişlenmesinler. Hamsi tava yapmıştık diğer maçta, bu maçta hamsi ızgara olsunlar:))...

*****

Yüküm epeyce oldu. Okuyanı da düşünmek gerek, hadi artık sözümü keseyim...

Hepinize iyi akşamlar!

Sivasspor'a ve Sarı Kanaryalarıma sonsuz başarılar!

Şampiyonluk umuduyla çıktık yola,
Haydi kanaryalar girin kolkola,
Herkes ektiğini biçer elbet
Gün ola, harman ola!


 

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..