Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Anadolu Kağnısı / Karakış kapıda

Anadolu Kağnısı / Karakış kapıda
 

Her yerde kar var.


Yeni yıla, yeni umutlar, güzel günler ve mutluluk dilekleriyle girdik. Kaldı 361 gün, dört günü geçti bile. İyi mi geçti derseniz, nerede? Allah beterinden saklasın dedikçe, daha beter olanları yaşıyoruz.

Karakış kapıya dayandı, terör de meydanlara. Daha geçen hafta Pakistan'da vahşet vardı, dün de Diyarbakır'da. Terör büyük-küçük, genç-yaşlı- kadın-erkek, yaz-kış dinlemiyor, önüne kim gelirse. Nitekim dershanelerin çıkış saatinde, çocukların fazlaca olduğu bir meydanda askeri araç geçerken patlatıldı bombalar ve cayır cayır yanan arabaların görüntüleri, çığlıklar, feryatlar.

Tüm yurdu kar kapladı haberleri, donarak ölen bir kişi de var haberde, bu bilineni, bilinmeyen daha niceleri var, karlı yollarda yayan yürümek zorunda kalan öğrenciler, hastalar, menzile ulaşamayan insanlar...

****
Yağmur herkese yağar
Güneş ısıtır herkesi,
Mevsimler herkes içindir,
Yalnız çığ altında kalan,
Sela kapılan,
Her zaman birkaç kişi.

Dünya basınında " Çocukları öldürüyorlar!" diye manşet olduk. Daha dün Fazıl Say, TV'de, "benimle ilgili siyasilerin söyledikleri, dışbasında Türkiye'nin imajını zedeliyor ve ülkem küçük düşürülüyor demişti. Şimdi yabancı gözüyle görünen sanatçısını ve çocuklarını sevmeyen bir ülke; Türkiye...

****
Herkes içindir aşk da ayrılık da,
Yalnızca birkaç kişi ölür acıdan,
Eskiden ölümle tartılırdı ayrılık,
Kiminin hayatı yalnızca unutkanlıktan.

Konya'nın Seydişehir ilçesinde bir kişinin, 20 yaşındaki kızının dünyaya getirdiği bebeği, soba külleri ile birlikte
evlerinin önünden geçen dereye attığı ileri sürüldü. Bu da bir haber, sıradan hiç kimsenin ilgisini çekmeyecek onlarca haberden biri. Kimi bir bebek sahibi olmak için, malını mülkünü harcar, sağlık kuruluşlarında yıllarını geçirir, ve bazen yine olmaz. Hatta aile dramları yaşanır, kuma getirilir kadının üstüne son çare. Kimi de böyle kıymet bilmez çöpe, dereye, sobaya atar. Vahşetin her türü var insanın genlerinde.

****
Herşey, herkes için değildir oysa,
Kimi hiçbir şey öğrenmez karanlıktan,
Yalnızlığı kullanmayı bilmez kimi
Kimi ayrılmaz karanlıktan.

****
Bugünlerin en sevindirici haberi benim için, sigara yasağı ile ilgili haber. Ulusal kanallardaki yayınlara verilecek ceza oldukça caydırıcı, devletin kasası oradan dolacak neredeyse...Dün akşam Ahmet Ümit'in romanından sinemaya uyarlanan "Sis ve Gece" filmini izliyordu eşim. Yarım saat ancak izleyebildim. Neden, hem konu polisiye idi, hem de beğendiğim aktör Uğur Polat'ın, sanki burnumda kokusunu duyduğum sürekli dumanaltı görüntüsü. Ne kadar çok sigara içti, senaryo gereği bile olsa rahatsız ediciydi. Nitekim sonuna kadar izleyemedim...

Yağmur herkese yağar,
Ama çok az insan tutar yağmurun ellerini,
Onca şarkı, onca film,onca roman
Ama sevmeye yetmez herkesin kalbi.

****
Yine Almanya'da, Türklerle ilgili haberler hiç eksilmiyor. Önce Aleviler, şimdi Aliler! Köln'de Alevi dernekleri, malum diziyi kınayan açıklamalar yaptılar. Şimdi sıra Aliler de, nasıl aklanacaklar bakalım!... İyi ki bizim Ali (Gel) İtalya'da, yoksa o da zan altında kalacaktı.

Tüm bunlar basit gibi görünen, ama altında kötü emeller yatan önceden planlanmış işler. Ülkeyi karıştırmak ve bölmek, başka amacı yok. Tamamen yoktur, diyebilir miyiz, değil tabii ki, o kadar insanın içinde çürük olanlar olacak, hepsini bir topluma mal etmek, art niyetli olmak demektir. Varsa sapık Ali, kanunlarınız yok mu, sokun devreye! Niye afişlere sarışın kı resimleri ile taşırsınız? Bizim erkekler sarışın kızlara karşı zayıf ya...Müşteri kızıştırıyorlar işte!

Ya Taksim'deki sapıklara ne demeli! Hedef yeni yıl kutlamalarına katılan turist kızlar, üstelik erkek arkadaşları da var, yalnız değiller. Bir de İranlı adam. Yardım ettiğini söylüyor, fakat ağzını açıp bağırmıyor bile, iyice yapışıyor kızcağıza. Epeydir burada belli ki, Türkçe konuşmayı biliyor.

****

Çığ altında kalan sele kapılan
Aşktan ve acıdan ölen
Birkaç kişi
Dünyayı başka bir yer yapmaya yeter.
Aslında onların hikayesidir anlatılan.
Diğerleri dinler, seyreder, geçer gider
Geçer gider herkes
Hikayelerdir geriye kalan...

(Herkes ya da birkaç kişi-Murathan Mungan)

Son yazılarımda sevdiğim şair Murathan Mungan'ın şiirlerini kullanmak alışkanlık haline geldi. Bir yerinden birşey yakalayıp başlıyorum yazmaya. Şair, şiirlerinde gündelik hayatı öyle güzel gözler önüne seriyor ki...

Türkiye çapraz kar altındaymış, Balkanlardan ve Kafkaslardan gelen soğuk havayla. İki gündür burada da kar havası vardı, bugün güneşli. Geçen yıl hiç kar görmedi bizim dağlar, inşallah bu yıl biraz yağar, yazın kuraklık çekmeyiz.



Hepinize mutlu günler, eğer mutlu olabilecekseniz bu gündemle!


Resim alıntıdır:

http://www.samanyoluhaber.com/images/resim/kar_istanbul.jpg
 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..