Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '11

 
Kategori
Eğitim
 

Anadolu Notları-2

Yazar, Anadolu Notları 1’den sonra Anadolu Notları 2’yi yayınlamıştır. 

Yazar, ikinci kitaba Oteller notu ile başlar. Yolculuğun eskisi gibi zor olmadığını, asıl zorluğun yatacak bir otel bulmakta olduğunu söylüyor. Ve onun için en zor olan şey, oteldeki yattıkları çarşafların temiz olup olmadığını düşünmektir. Odalar ne kadar lüks ve temiz görünse de, çarşaflarda önceden birinin yattığı, düşüncesi yazarı rahatsız etmektedir. 

Otellerde bazı insanların odalarda yalnız kalmak istediğine ve bazı insanların da yalnız kalmak istemediğine çokça şahit olur. Bazen de insanların maddi durumu olmadığından dolayı, çok kötü otellerde kalmak zorunda kaldığını, özellikle bunların bekâr memurlar olduğunu söyler. 

Gittiği bir başka otelde de, gördüğü bir nineden bahsediyor. Aslında kadının çok genç olduğunu ama yaptığı ağır işlerden dolayı yaşından çok büyük gösterdiğini anlatır. 

Rakı notunda ise, İstanbul’daki bir semtte içkinin çok kullandığını görür. Oranın valisi içki kullanımını azaltmak ve sokakta içki içmekten sızan sarhoşları caydırmak için çok faaliyette bulunduğunu söyler. Vali bunun için de sarhoşları toplayıp şehirden uzak bir araziye götürürmüş. Sarhoşlar sabah ayıldığında kendilerini çok uzak bir yerde görünce, yavaş yavaş içkiden soğumaya başladıklarını ve valinin tayininin başka yere çıkmasından sonra içki kullanımının yine arttığını yazara anlatırlar. 

Sinekler notunda yazar, gittiği bir bölgede sineklerin çok olduğunu ve insanların da sineklerin çokluğundan rahatsız olmadığını görür. Vaktiyle, sıcak memleketlerde trahomlu hastalar ve körlerin sokağa oturduğunu ve gözlerine konan sinekleri kovmak istemediklerini, bu hareketlerinin altında bir hikmet yattığını, insanlardan işitir. Güya o adamlar yüzlerine konan sineklerin az çok doyduklarını, onları kovalarlarsa da yerine acılarının gelip, onları büsbütün kasıp kavuracaklarını düşündüklerini söyler. 

Yazar bir de doktor arkadaşından işittiğine göre, sineklerin trahomlu hastalarda göz kapağındaki yaraları emdiğini ve temizlediğini işittiğini söyler. O yüzden, sineklerin de yaratılmasındaki hikmeti, yazar daha iyi anladığını söyler. 

Sokaklar notunda yazar, arkadaşı ile gezerken yolda bir çocuğun can çekiştiğini ve kimsenin bir doktora haber vermediğini, çocuğu bir doktora götürmemelerini garipsediğini anlatır. Birçok insanının merak edip çocuğa baktıklarını ve hiçbir şey yapmadan geri çekilmelerini yadırgar. İnsanların ölüme karşı bu kadar tepkisiz ve düşüncesiz olmasını da yadırgar. Aynı notta sokakta aç olan ve ekmek isteyen çok çocukların olduğunu gördüğünü de nakleder. 

Para notunda yazar, köylü de ve Münevver’deki, aydınlardaki para fikrinden bahseder. Köylüde çok az bir miktardaki paranın bile, onlar için servet olarak görüldüğünü görüyor. Ve onlardaki para fikrini şöyle bir örnekle anlatır. Şehirde iş aramaya gelenlere tecrübe için sorunuz: 

-Elinde iki iş var. Birine aylığı on beş lira ama sabahtan akşama kadar sokak süpüreceksin… Boğazına karışmam… Ötekisi rahat bir kapıcılıktır. Oturduğun yerden girip çıkana bakacaksın, yeme, yatak, ateş, ışık bedava ve aylık on iki lira hangisini istersen… 

Bu suali sorduğunuz köylünün yüzde doksanı gülümseyerek: 

-Sorulur mu? Elbette 15 liralık, diyecektir. 

Köylünün parası olmadığından dolayı, araba ile dört saatte gidilecek bir yolu, günlerce yürüyerek gittiğine şahit olur. Ve yazar buna çok üzülür. Aydınlar için hiç olan bir para miktarının, onlar için çok önemli olduğunu görür. Aydın kesimde ise, haksız kazanç sağladıklarını ve para için her şeyi yaptıklarını, onlar için lüksün önemini anlatır. Yazar bu notunda, devletin bazen parayı yanlış şeylere yatırım yaparak, paranın boş yere kullandığını anlatır. 

Anadolu’nun Eğlence Merkezleri notunda yazar, meczuplardan, cambazlardan, oburlardan, sosyetelerden söz eder. Meczupların halk için bir eğlence kaynağı olduğunu ve halkın onlarla sohbet ederkenki mutluluklarını anlatır. Bazı delilerin halk tarafından çok sevildiğini ve halkın onlara para yardımında bulunduğunu görür. Gittiği bir yerde bir meczubun dört kadınla evli olduğunu duyunca, yazar şaşırır. Kendilerine bile zor bakarken, dört kadına nasıl baktığını merak eder. 

Yazar, küçükken Sabri adında gördüğü bir meczubu yıllar sonra tekrar gördüğünde, onun çok yaşlandığını ve gözündeki o mutluluğun söndüğünü görür. Ve yazar, oradaki insanlardan Sabri’nin, ailesi tarafından kullandığını ve para getiremediğinde onu dövdüklerini görür. Yazar, çok şehirde oburların yemek yeme yarışmasına girdiğini ve halk için bir eğlence kaynağı olduğunu görür. 

Yazar, gittiği bir yerde izlediği bir cambazı anlatır. Cambazın, ipin üstünde şovunu yaparkenki cesaretini ve ipin altındaki insanların cesaretini karşılaştırır. Ve insanların cambazdan daha cesaretli olduğunu düşünür. Sosyete için eğlencenin, poker masaları ile toplanıp, her beraber insanları çekiştirmekten ibaret olduğunu ve böyle ortamlardan çok sıkıldığını dile getirir. 

Yazar, kitabı Bir Dost Tenkidi notu ile bitirir. Bu notta yazar, bir dostunun Anadolu Notları 1’de sürekli Eski Anadolu’yu anlatıp, çağdaş Anadolu’yu anlatmadığından yakındığını anlatır. Ayrıca 1. kitabı roman gibi yazdığını, tarih ve yer belirtmediğini, o yüzden bir gezi yazısı gibi olmadığını söyler. 

Sonuç: 

Anadolu'nun toplumsal tarihi, anı ve romanlarda gizlidir. 

 
Toplam blog
: 425
: 3089
Kayıt tarihi
: 06.12.06
 
 

Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi..