Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '07

 
Kategori
İftar Sofraları
Okunma Sayısı
1442
 

Anadolu’nun Ramazan Lezzetleri -1

Anadolu’nun Ramazan Lezzetleri -1
 

Daha önceki yazılarımın bir tanesinde Ramazan ile ilgili düşüncelerimi yazmıştım. Orada geçen bir cümleye istinaden bir mesaj alınca, bu konuda da bir yazı yamak istedim. Belki mesajı gönderen sevgili dostumuz gibi ilgilenenler ya da merak edenler olabilir. Neydi o cümle ? Benim çocukluğumun Ramazanları bir başkaydı demiştim. Şimdi bakıyorum da her şey çok farklı. Biz o zamanların Ramazanlarında Sahuru ve İftar’ı dört gözle beklerdik. Genelde oruç tutardık çocukluğumuzda ama tutmadığımız zamanlarda bile yalnız yemek yemek için sahura kalkardık. Çünkü, gündüzden yapılan çeşit çeşit yemekler, tatlılar, böreklerin tadı damağımızda kalırdı. Şimdi o tat, renk ve lezzetten mahrumuz. En azından yazısını yazalım bari…

Benim çocukluğumun Ramazan yemeklerinin bir kısmını şuan bulamasam da, özellikle yöresel ve otantik yemekler oldukça ilgimi çekiyor. Anadolu’da Ramazan yemeklerinde neler yapılıyormuş, bunları derledim bu yazıda. Yalnız biraz uzun bir derleme oldu. Bu yüzden birkaç yazıda bulabileceksiniz bu yemek çeşitlerini.. Biraz tefrika gibi oldu ama kabulünüze, beğeninize ve ilginize sunuyorum..

İlk durağımız ADANA !.. Adana’da her daim vazgeçilmez olan kebaplar, ramazan sofralarının da vazgeçilmezleri arasında.. Kebaptan sonra içli köfte, analı kızlı köftesi, sini köftesi, babagannüç adıyla bilinen patlıcan salatası, siyah havuçtan yapılan şalgam da hiçbir sofradan eksik olmayan bir yöre içeceğidir aynı zamanda. İnce yufkadan yapılan Karakuş tatlısı ve halka tatlı ise ramazanda ağızları tatlandırıyor. Tabiî ki, klasik süt tatlıları ve Adana yöresine has künefe ve baklava da yine sofraların demirbaşları arasındadır.

İkinci durağımız MERSİN !.. Mersin Adana’ya yakın bir il olması sebebiyle, Adana’nın bazı yemeklerini burada da görmek mümkün. Mesela bazı kebap türlerini burada da görebilirsiniz. Mersin’de çorbalar sofradan eksik olmaz ama ramazan sofrasının bir zamanlar vazgeçilmezi olan sini köftesi’ni tatmanızı öneririm. Özellikle orta yaşın üzerindekiler tarafından tercih edilen bu yemeği ben tattım. Çok güzel bir lezzet.. Yağsız çiğ köftelik kıyma, ince bulgur, soğan, tuz, kırmızı biber, margarin, ceviz, tereyağı, karabiber, tarçın ve maydanozdan yapılan sini köftesi, gençlerin birçoğu tarafından neredeyse bilinmiyor. Tatlı olarak da yine burada künefe tercih ediliyor..

Üçüncü durağımız HATAY !.. Hatay’da lokantalar, özellikle ramazan dolayısıyla yerel yemek sayısını artırıyor. Bu Mersin’deki sini köftesi burada tepsi köftesi olarak bilinir ve biraz değişiği yapılmaktadır. Bu ilimizde her iftar vakti oruçlar muhakkak ya yoğurt çorbası ya da ekşi aşı ile açılıyor. Bu yoğurt çorbasını denemelisiniz. Bunu evinde yapacaklara küçük bir tavsiye, yoğurdunuz sanayi yoğurdu olursa aynı lezzeti alamıyorsunuz. Mümkünse ev yapımı yada kese yoğurdu kullanın. Bir diğer vazgeçilmez sofra demirbaşı ise Kaytaz Böreği.. Kaytaz böreği, kıyma et (bıçakla kıyılmış ve inceltilmiş), soğan ve çeşitli baharatların karıştırılması ile oluşturulan bir karışımla yapılır. Hatay sofralarında “abugannüç” eksik olmayan bir hafif yemek çeşididir. Bu yemek, patlıcan, maydanoz, sarımsak ve nar ekşisi kullanılarak hazırlanan bildiğimiz patlıcan salatasına çok benzer. (okurlarım hatırlayacaktır, bunu tarifini vermiştim) İftar sofralarının bir diğer vazgeçilmesi ise, menşei Şam olan, birçok kentte de içli köfte olarak bilinen ve Antakya’da genel olarak dini bayramlarda yapılan Şam oruğu’ dur. Şam oruğu, etli olmasının yanı sıra cevizli olarak da yapılabiliyor. Ben cevizli olanını yemiştim. Müthiş bir lezzet.

Dördüncü durağımız ŞANLIURFA !.. ŞanlıUrfa’da bildiğimiz bir doğu mutfağı izlerini bulmak mümkün. Burada, lahmacun, borani gibi yemeklerin yanı sıra “şıllık” ve “küncülü akıt” gibi tatlılar, iftar ve sahur sofralarını hala süslemeye devam ediyor. Geçmişi Hz. İbrahim’e kadar dayandırılan çiğ köfte de ramazan ayında sofraların vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor. Ne olursa olsun, çiğ köfte muhakkak sofralarda yer alıyor. ŞanlıUrfa’da et ağırlıklı yemeklerin tercih edilmesine rağmen, et, pancar, nohut, bulgur ve çeşitli sebzelerin yoğrulmasıyla hazırlanan ve sarımsaklı yoğurtla servis edilen “Borani” de güzel bir yemek türü gibi gözüküyor. Hala bir çok evde yapıla gelen bu yemek, özel günlerde konuklara ikram edilen en önemli yemeklerden biridir. Sonra, içli köfte, sıkma, Siverek ekşisi ve Kazan kebabı gibi kebap çeşitleri de ramazan yemeklerinin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Yemeklerin yanında ikram edilen ve sebzelerin ezilmesiyle hazırlanan “Bostana” ise iftar
sofralarının meşhur salatalarından.

Tatlılara gelince, bir çok tatlıyı bulmak mümkün ama özellikle iftarda yemeklerin ardından konuklara cevizli “şıllık tatlısı” veya pekmezin susam ve çeşitli baharatlarla kaynatıldıktan sonra kurutulmasıyla hazırlanan “küncülü akıt” gibi tatlılar da ikram ediliyor.

(devam edecek)

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 671
Toplam yorum
: 745
Toplam mesaj
: 86
Ort. okunma sayısı
: 2456
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster