Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '08

 
Kategori
Arkeoloji
 

Anadolu'nun sessiz ezgisi: Frigya

Anadolu'nun sessiz ezgisi: Frigya
 

Güneşin batışını bir de Frigya Vadisindeki Peribacalarından izlemek ister misiniz...


ANADOLU’NUN SESSİZ EZGİSİ:FRİGYA


Bu Anadolu var ya bu Anadolu
Bu misli menendi görülmemiş cömert ana
Bu her yanı meme, bu her yanı dudak, bu her yanı gül
Bu zırnık almadan veren, habire veren yediveren gül
Bu Anadolu var ya bu Anadolu
Bu üç yosma denizde üç defa ıslanan
Gürbüz ırmaklar ortasında susuzluktan çatlayan...”

Anadolu cömerttir, ozan Bedri Rahmi’nin dediği gibi...Sadece yediveren güllerin, dolgun, sarı başakların değil, kültürlerin de harman olduğu topraklardır.Dünyanın en eski, en bereketli yerleşim alanlarından biridir. Anadolu, çoğu Batılının böbürlenerek sahip çıkmaya çalıştığı bilgilerin, kültürlerin, öykülerin, türkülerin kaynağıdır. Avrupalıların Yunan mitologyası veya Batı mitologyası olarak adlandırdığı öykülerin hemen hemen tümü Anadolu kaynaklıdır. Aynı biçimde İlk Çağ bilginlerinin, felsefecilerinin de büyük bir çoğunluğu bu topraklarda doğmuş bu topraklarda yetişmiştir.


Anadolu’nun önemli yüzlerinden biri de Kral Midas’tır. Hemşerimiz Midas, bu topraklar da doğmuş, büyümüş, ölmüş ve sayısız efsaneye konu olmuştur. Midas, Eskişehir, Afyon, Kütahya üçgenine yerleşmiş, buralarda sayısız eser bırakmış olan Friglerin efsanevi kralıdır. Midas’ın her tuttuğu altın olur, Midas eşek kulaklıdır. Bugün bile kullanılan birçok müzik aleti, giysi biçimleri, süslemeler, kilim dokuma teknikleri, ahşap işleme teknikleri, günümüzün hamam taslarının ataları, Midas’ın Frigyasında şekil bulmuştur.


Eskişehir, Kütahya, Afyon illerimiz arasındaki Frigya Vadisi ile ilgili birçok çalışma yapmış kişi ve kuruluşlar vardır. Fakat dikkatimizi çeken çesitli kaynaklarda Frigler ve kurdukları medeniyet hakkında parça parça olarak bahsedilmektedir. Aslında Anadolunun bu altın medeniyetini bize doğruca anlatan bir yayına da rastlamadık. Evet günümüz Frigya Medeniyetinin izlerini ve vadisini anlatan kaynaklar var. Peki ya yaşadıkları…

Bizim amacımız yazılan tarihsel bilgileri birleştirip Orta Anadolu da Hititlerin yerine kurulan bu sessiz medeniyet ile ilgili olan bilgileri bir araya getirip paylaşmaktır.

Bu çalışma Eskişehir Anadolu Lisesi Bilim, Fen ve Teknoloji Kulubü tarafindan yapılmış olan proje çalışmalarını, Tarih ve Coğrafya derslerimizde hazırlanan dönem ödevlerinin ve Coğrafya dersi çevre gezileri notlarının bir araya getirilmesi ile hazırlanmıştır.

Frigler, geçmişten günümüze kadar aslında Anadolu ve hatta dünya kültürünü etkisi altına almış büyük bir kültür medeniyetidir. Fakat günümüze kalan izleri ise adeta kaderine terkedilmiş gibi sessizce başına gelecekleri beklemektedir.

Bölge Kapadokya benzeri kaya oluşumlarına sahiptir. Ayrıca Friglerden ve diğer medeniyetlerden kalma büyük kaya şehirlerinin anıtları geniş bir alan da mevcuttur.

Bölge halkı genellikle geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamakta ayrıca bazı yörelerde maden ocaklarının varlığı ile beraber madencilik, bazı kısımlarda ise termal turizmi yapılmaktadir.

Bölgenin aslında tanıtıma ve bazı kısımlarda ise doğanın verdiği tahribattan dolayı restorasyon çalışmalarına ihtiyacı vardır.Özellikle Aslantaş mevkii ve Midas Yazılıkayanın bulunduğu kısımlar acil önlemler alınmazsa gelecek nesillere sapasağlam ulaşmasından şüphe duyulabilir.

Yöre insanları çoğu yerde yerleşkesi icinde bulunan bu antik eserlere sahip çıkmaktadır. Ayazini, Seyitgazi Yazilikaya mevkiinde ve daha birçok kısımda geçmiş ile günümüz kültürünün adeta kenetlenmis olduğu rahatlıkla görülebilir

Bölge için aslında tanıtıma ihtiyaç var dedik çünkü bu konuda yapılan çalışmalar yetersizdir.

Eğer bölgede gezmeye gidecek olursanız mutlaka yanınıza anıtları tanıtıcı notlar bulmaya çalışın çünkü hiçbir anıtın yanında tanıtıcı bir tabela göremezsiniz. Öncelikle anıtların yanına bilgilendirme tabelası konulmalıdır. Eskişehir Frigya Vadisi ve Kütahya Frigya Vadisi kısımlarında tanıtıcı tabelalar bulunmamaktadir. Afyon Frigya vadisin de ise konulmuş olan tabelaların yazı kısımları doğanın etkisi ile olacak okunmakta zorluk çekilmektedir.

Bölgede ayrıca insanların oturup dinlenebileceği tesisler de yok denecek kadar azdir, Bolge içindeki yollar ise oldukça bozuktur ve ulasım sorunu vardır.

Aslında bölge halkı ev otelciliği ve turizm hakkında bilinçlendirilip, yollar düzeltilse küçükkafe, restorant tarzı işletmeler kurulsa, anıtlar önüne bilgilendirme tabelaları konulsa, ve en önemlisi bölgenin Turizm açısından tanıtımı yapılıp bölgede termal, spor(bisiklet, yürüyüş parkurları, ….vb), ve kültür turizmine yönelik çalışmalar yapılsa, vadi içinde bulunan anıtlar arası uzaklık mesafeleri belirlense.

Ayrıca bölge halkı arıcılık, balıkçılık, meyvacılık gibi konulara yonlendirilse ve bozulmamış bir doğa harikası olan bölge tüm araştırmacılara da tanıtılsa belkide Anadolunun sessiz ezgisini çalan Frigya Vadisi'ni canlı ezgisine kavusturmuş oluruz. Ne dersiniz? Bu konuda herkese büyük görevler düşüyor ama gelin biz görevleri paylaşalım ve bugün kendimizden başlayarak bölgeyi çevremizdekilere anlatalım bu kez fısıltı gazetesi yararlı birşeyler yazmaya başlasın. Küçük küçük atılan adımlar gelecekte herkesin dikkatini çekmeye başlayacak ve belkide bölge için dev gibi gördüğümüz çoğu sorun kendiliğinden çözülmeye başlayacaktır.

Aslında yerli olsun, yabancı olsun (Japon ve alman turistler) bölge hakkında birseyler duyanlar burayı merak edip gelmektedir. Ama bu sayı gerçektende çok azdır. Ve gelen insanlar bölgeye hayran kalıp ülkelerine geri dönmektedirler.


Değerli Milliyet Blog editörlerine ve sevgili okurlarına göndermiş olduğunuz mesaj ve yorumlarınız ile bize katkınız görüşlerinize çok çok teşekkür ederiz.


KAYNAKCA

Nejat İŞCAN-Dündar TOKGÖZ, Frigya, Ulku Ofset. Esk.-1982

Nejat İŞCAN, Frigya Vadisi, Etam Matbaa A.S., Esk.-1982

Nejat IŞCAN, Frigya, Iscan Yayınları, Esk.-2002

Haspels C.H. Emilie, The Highlends of Phrygia Sites and Monuments, Princeton UniverstyPress, New Jersey-1971

Dr. Ertugrul ALGAN, www. Midasgazete.com.tr, Esk.-2006

Turhan BAYTOP, Turkiye’ de Eski Bahçe Gülleri, Kültür Bakanlığı Yayınları 2593, Ankara-2001

R.S. Young, Three Highlands of Phrygia, Piladelphia, USA-1981

Seton LYOYD, A traveler’s History of Anatolia, Seton Llyod, 1989

Seton LYOYD, A traveler’s History of Anatolia, Bir Gezginin Gözüyle Anadolu Uygarlıkları, ceviri Ender VARINLIOGLU, TUBITAK popular BilimKitaplari, 9.basım, Ankara-1998

Veli SEVIN, Anadolu Uygarlikları Ansiklopedisi 2, 1982

Fahri ISIK, Turk Arkeoloji Dergi XXVIII, 1989

A.GABRIEL, Phrygie ExplorationArcheologique IV, 1965

Komisyon, Seyitgazi Ilce Yilligi, Ajans Turk Matbaa, Ankara-1992

Komisyon, Afyon Il Yilligi, Afyon-2002

Komisyon, Malatya Il Yilligi, Malatya Valiligi Yayinlari, Malatya-1995

www.afyonfrigya.com

www.kutahyafrigya.com

www.sitemynet.com

www.kultur.gov.tr

www.ebb.com.tr

 
Toplam blog
: 28
: 4265
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

74 Eskişehir doğumluyum, Eskişehir'de yaşıyorum. Eskişehir Anadolu Lisesinde kimya öğretmeni olarak ..