Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '18

 
Kategori
Eğitim
 

Analitik Düşünme Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Analitik Düşünme Becerisi Nasıl Geliştirilir?
 

Analitik düşünme, elimizdeki bilgileri kullanarak sorunları anlama ve çözme becerimizi tanımlamaktadır. Bu beceriler mesleki, sosyal ve entelektüel yaşamlarımız için son derece önemlidir. Sonuç olarak, birçok insan analitik becerilerini geliştirmek için birçok iyi sebepleri vardır. Ancak, analitik becerilerinizi geliştirmeniz çok da kolay değil, bununla birlikte analitik becerilerinizi pasif ve aktif bir şekilde geliştirmeniz için yapabileceğiniz birkaç şey var. Aynı zamanda, kendinizi test etmek ve becerilerinizi takip etmek ve netleştirmek için kendinize sürekli meydan okumanız gerekir.

Bölüm 1
Aktif Yaklaşımı Kullanma

1. Matematik problemlerini çözmek.
Matematik problemlerini çözmek analitik becerileri geliştirmenin en yaygın yollarından biridir. Matematik, bize bilgi vermek ve bu bilgileri bir problem dahilinde çözmek için mantığımızı kullanmaya zorlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Sonuç olarak, matematik problemleri, analitik kabiliyetin geliştirilmesinin en basit yollarından biridir.

*Uzun bölme işlemleri, cebir, hesap ve daha fazlasını içeren karmaşık matematik problemlerini çözün. Bu problemler, mantık ve akıl yürütme becerilerinizi geliştirmenize ve sonuç olarak analitik kabiliyetinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.
*Günlük hayatta matematik problemlerini belirleyin, sonra bunları çözmek için zaman ayırın.
*Bir üniversite düzeyinde matematik kursuna kaydolun. Birçok üniversite seviyesinde matematik dersi, analitik becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.

2. Akıl oyunları oyna.
Analitik becerilerinizi geliştirmenin en iyi yollarından biri de doğrudan “akıl oyunları” oynayarak onları angaje etmektir. Akıl oyunları, derin düşünmeye ve analitik becerilerinizi geliştirme konusunda sizi zorlayan oyunlardır. Bu oyunlar sizi belirli bir şekilde düşünmeye alıştıracaktır ve sonuç olarak düşünme becerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Nihai olarak, akıl oyunları, eğlenirken aktif olarak analitik becerilerinizi geliştirmenin eğlenceli bir yoludur.

*Örneği akıl oyunlarından biri mantıksal bulmacadır. Mantıksal bulmacalar değişkendir ve bunlar; bulmaca, bilmece, sudoku ve daha fazlasını içerir. Mantıksal bulmacalar internette veya yakınınızdaki bir kitap mağazasında bulunmaktadır.
*Masa oyunları oynayın. Pek çok masa oyunları, analitik becerilerinizi kullanmanızı ve bunu daha da geliştirmenize yardımcı olur. Belki de bunlardan en iyisi scrabble (üzerinde harfler basılı küçük ve yassı tahta karelerle oynanan kelime bulmacası) bazı strateji oyunları ve satranç veya dama gibi oyunlardır.
*Analitik becerilerin geliştirilmesini teşvik eden video oyunları bulun. Çok çeşitli video oyunları, analitik becerilerin geliştirilmesine yardımcı olur. Buna rağmen, en iyilerden bazıları, strateji oyunları ve sorunları çözmede bize meydan okuyan ve geniş hedefler gerçekleştiren diğer oyunlardır.

3. Bir tartışma ya da okuma kulübüne katılın.
Analitik becerileri geliştirmek için bir başka harika yol, bir tartışmaya katılmak, bir okuma kulübü veya gruba katılmaktır. Bu gibi gruplar, insanları bir araya getirme ve fikirleri, edebiyatı ve sorunları eğlenceli bir ortamda tartışma imkânı sunar. Sonuçta, bunlar gibi gruplar size analitik becerilerinizi geliştirme ve kendinizi daha iyi ifade edebilme olanağı sağlayacaktır.

*Kitap kulübü, belirli bir edebiyat parçasını okuduğunuzdan söz etmenizi sağlar. Aynı zamanda belirli bir edebiyat parçası üzerinde farklı bir yere sahip olabilecek diğer kişilerle konuşma ve etkileşimde bulunma becerisine sahip olursunuz.
*Tartışma kulüpleri analitik becerilerimizi geliştirmek için mükemmel yollardır, çünkü tartışmalara kendi penceresinden bakan kişiler ile sürekli tartışma olanağı sağlar.
*Serbest fikir alışverişini ve bilgi edinmeyi teşvik eden çoğu sosyal grup, analitik becerilerinizi aktif olarak geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Bölüm 2
Pasif Teknikleri Kullanma

1. Büyük bir bilgi tabanı oluşturun.
Analitik becerilerinizi geliştirmede en önemli şeylerden biri de kendiniz için güçlü bir bilgi tabanı yaratmaktır. Ne kadar çok şey öğrenirseniz, dünya hakkında da o kadar çok şey biliyorsunuz demektir ve problemleri anlamak ve çözmek için de o kadar çok araç ve bilgi kullanacaksınız demektir. Bilgi tabanınızı genişletmek için aşağıdakileri göz önünde bulundurun;

*Yoğun ve çeşitli konularda okuyun. Sadece bir konuyla veya türe odaklanmayın.
*Konferanslara, akademik konuşmalara ve panellere katılın.
*Çevrenizde üniversiteye geri dönme veya ücretsiz eğitim sınıfları bulmaya çalışın.

2. Bir şeyler düşünmek için vakit ayırın.
Bir dizi şey hakkında ve düşünmek zorunda olduğunuz her anı düşünün. Aslında, hızlı ve dağınık kararlar yerine problemleri düşünerek anlamlandırmaya ve çözmeye çalışın. Bir problemi düşünmek ve çeşitli faktörleri göz önüne almak, problem çözme ve analitik becerilerinizi geliştirmeye yardımcı olacaktır.

*Her şeyin üzerinde düşünmek ve farklı senaryoları incelemek için her fırsatı kullanın. Örneğin, satrançta kalenizle bir piyon alacaksanız, rakibinizin ilk alacağı taşı düşünmeyi değil tüm olası sonuçları ve çözümleri düşünün.
*Bir çözüm seçmeden önce bir sorunun birden çok yanını düşünün.
*Hemen en kolay çözümü ve sonucu üreten kararlar almaktan kaçının. Bununla birlikte, en kolay çözümü gözardı etmeyin, çünkü buna değer olabilir.

3. Dünya görüşünüzü genişletin.
Analitik becerilerinizi geliştirmenin en iyi yollarından biri, dünya görüşünüzü genişletmektir. Bu hızlı bir düzeltmedir. Dünya görüşünün genişletilmesi zaman alıyor olabilir. Eninde sonunda bilgiyi daha iyi değerlendirmenize ve farklı fikirleri ve sonuçları analiz etmenize yardımcı olacaktır.

*Yaşamı irdelemek için farklı yollar düşünmeye çalışın. Bunu; dini, siyasi ve kültürel gerçeğin varsayımlarının dışına çıkmaya çalışarak yapın.
*Normal bir şekilde algıladığınız konum ve fikirleri derinlemesine anlamaya ve hatta savunmaya çalışın. Bunu, önemli siyasi pozisyonları alarak ve kabul ettiğiniz karşıt bakış açısını mantıklı kılmak ve savunmak için de yapabilirsiniz.
*Kendinizden çok farklı olan insanlarla tanışın ve kendinizi kuşatın. Farklı geçmişleri ve fikirleri olan kişileri bulmaktan çok tanıdıklarınızdan farklı fikirleri anlamanıza ve kabul etmenize yardımcı olacaktır.

4. Bağlantıları arayın.
Sonuçta, günlük hayatımızda birçok şey birbirine bağlıdır. İster kuşların ve diğer hayvanların göçü, mevsimler, otomobil emisyonu gibi kalıpların değişip değişmeyeceği gibi şeyler birbirine bağlıdır. Bağlantıları keşfederek, analitik becerilerinizi geliştirmeye yardımcı olursunuz.

*Nedenleri ve etkileri açısından olayları düşünün. Uzun süren bir kuraklığın etkilerini göz önünde bulundurun. Kuraklığın etkisi nedir? Görünür olanın ötesine bakın.
*Olaylar arasındaki benzerlikleri düşünün. Canlılar neden aynıdır? İnsanlar ve örümceklerin yaşaması gereken benzer şeyler nelerdir?
*Tarihteki bağlantıları düşünün. Ne tür döngü, desen veya diğer yaygın eğilimleri görüyoruz? Örneğin dünya tarihindeki reform dönemi çatışmaların (İlerleme Dönemi ve Birinci Dünya Savaşı, Yeni Fırsat ve İkinci Dünya Savaşı, Büyük Toplum ve Vietnam Savaşı) gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından nasıl sona erdiğini düşünün.

5. Detaylara dikkat edin.
Ayrıntılara dikkat analitik becerilerde son derece önemlidir. Bir sorunun içeriğini ve sonucunu bilmeden veya özellikleri hakkında yeterince bilgiye sahip olmadan, başarılı ve uygulanabilir bir çözüm üretme olasılığınız azalır. Küçük detaylara (büyük şeylerin yanı sıra) bakmaya dikkat edin.

*Örneğin, bir ormanı görüntülerken, tek tek ağaçları ve her ağacın ormandaki benzersizliğini ve yerini görüntülemeyi deneyin.
*Yeni insanlarla tanışırken isimlerini, neleri giydiklerini ve onları herkesten farklı kılan özellikleri ezberlemeyi unutmayın.

6. Her şeyin kendisi gibi olduğu konusunda kendinize sorun.
Yaşamın doğal düzenini düşünmek, gözlem ve analitik becerilerinizi geliştirmek için son derece yararlı bir yöntemdir. Neden farklı veya benzer olduklarını düşünerek, dünyayı daha iyi anlayacaksınız ve kendinize karmaşık konular hakkında düşünmeye meydan okuyacaksınız.

*Kolay cevabı asla almayın. Sorgulamaya devam edin.
*Bir köpek görürseniz, ne yaptığına dikkat edin. Kendinize neden bunu yaptığını sorun. Bu basit bir eylem olsa bile buna değer. Eğer bir top attığınızda yakalamaya çalışıyorsa, eğlenmek için mi yapıyor? Bunu yaparak sahibine sadakat mi gösteriyor? Peki ya avlanma içgüdüleri? Köpek motive mi, tembel mi? Köpeğin motivasyonun veya tembelliğin nedeni ne olabilir?

Bölüm 3
Becerileri Geliştirme

1. Yeni sorumluluklar üstlenin.

Analitik becerilerinizi düzeltmek için biraz zaman harcadıktan sonra, onları yeni sorumluluklar alarak sınava sokun. Akademik, kişisel veya mesleki yaşamınızda yeni görevler almak, üzerinde çalıştığınız becerileri uygulama ve daha da ileri götürmenize olanak tanır.

*Bir tanıtım veya daha iyi bir iş başvurusunda bulunma yollarını deneyin. İşyerinde daha zorlu bir pozisyona geçmek, daha bilgili analitik becerilerinizi daha da ileri götürmenizi ve gösterebilmenizi sağlayacaktır.
*Bazı gönüllü pozisyonları üstlenin. Bir gözcü lideri, küçük lig antrenörü veya riskli çocuklar için bir öğretmen olmak gibi belirli gönüllü pozisyonlarda görev almak, analitik becerilerinizi kullanmanıza ve başkalarına yardımcı olmanıza izin verecektir.

2. Kendinize küçük şeyler ile meydan okuyun.
Analitik becerilerinizi geliştirmek için günlük olaylarda kendinize meydan okumak için çaba gösterin. Sonuç olarak, kendinize meydan okumak ve analitik becerilerinizi her gün küçük şeyler üzerinde kullanmak için bilinçli bir çaba gösterin. Becerilerinizi her gün kullanmak, onları keskin kılar ve özel veya mesleki yaşamınızda en iyi performansı aldığınızdan emin olmanızı sağlar.

*Yardım almadan karmaşık sorunları çözmeye çalışın. Bir matematik problemini hesaplamak için bir hesap makinesi kullanmak yerine zihinden veya kağıdı kullanarak yapın.
*En kolay çözüm yolundan kaçının, farklı yollar deneyin. Bir problemi çözmek için hiç zahmet göstermeden daima en hızlı, en kolay veya en basit yolu seçmekten kaçının. Bunun yerine, bir şeyi çözmenin daha zor yolunu seçerek kendinizi test edin.

3. Diğerlerine analitik düşünme konusunda talimat verin.
Artık analitik becerilerinizden emin olduğunuza göre hareket edin ve başkalarının becerilerini geliştirmesine yardımcı olun. Sadece başkalarının yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olmanın yanı sıra kendi becerileriniz üzerinde çalışmayada devam edeceksiniz.

*İş yerindeki diğer kişilere mentor olun.
*Deneyiminizi başkalarıyla paylaşabileceğiniz bir blog oluşturmayı düşünün.
*Eğitiminize, mesleki konularla mücadele ederek, çocuklarınız, arkadaşlarınız veya ailenizle birlikte çalışmaya devam edin.

 

 

 
Toplam blog
: 8
: 1712
Kayıt tarihi
: 13.01.18
 
 

Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Eğitim Yöneticiliği ve Deneticiliğini (2000), Yüksek Lisans, F..