Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '13

 
Kategori
TV Programları
 

Analiz: Kaçak Dizisi izleyicinin gönlünü kazandı

Analiz: Kaçak Dizisi izleyicinin gönlünü kazandı
 

Kaçak dizisi


1 Ekim 2013 Salı Tns reyting verilerine baktığımızda izleyici profilinin Acun Ilıcalı‘nın programlarından vazgeçmediğini görüyoruz. O kadar iddialı dizi arasında Yetenek Sizsiniz Türkiye ve O Ses Türkiye ilk haftalarında ki vasatlığa rağmen bugünlerde zirveden inmiyor.

Yine de bu yapımlar karşısında dim dik duran Karadayı ve Kaçak gibi yapımlarda var. Özellikle Atv’nin Kaçak dizisi geçen hafta başlamasına rağmen kısa sürede kendi kitlesini oluşturmaya başladı. 1 Ekim’de aldığı neticelerle Hem Totalde hem de Ab kategorisinde yüksek veriler ile O Ses Türkiye’nin hemen arkasından geliyor. Kaçak, Ab’de 6,04 reytingle 16,39 Share alırken, Totalde 7,04 reytingle ve 17,83 Share’le günü tamamlıyor.

Öte yandan Kanal D’nin iddialı dizileri arasında gösterilen Çalıkuşu dizisi ise ne yazık ki vasat bir tablo çiziyor. Geçen hafta ilk bölümü ile izleyiciye “Merhaba” diyen Çalıkuşu dizisi, Totalde 5. sırada ve barajı 10,83 share’le sınırda kapatıyor. Ab’de ise durum biraz daha umut verici. 14,53 share ile 4. sıraya yerleşen Çalıkuşu aslında umut vaad eden özenle yapılmış başarılı bir yapım. Ama yine de beklenti çok büyük olduğu için insan “acaba? “diyor.

Çalıkuşu dizisi Kanal D’nin çok güvendiği yapımlardan bir tanesi.  Kayıp gibi, Fatih dizisi gibi günü birinci kapatabileceğini umduğu bu yapımlara çok bel bağlamış durumda. Ama ne yazık ki istediği sonuçları tam anlamıyla alamadı. Yine de bu dizilerin istenilen seviye gelmesi için bana göre biraz daha zaman gerekiyor. Örneğin Kayıp için uyguladığı politika başarı sağladı ve dizi hak ettiği yere gelmeye başladı. Aynı şey Çalıkuşu dizisi için de olabilir. Gününü ve saatini değiştirmeden sağlam bir anlatım dili ile mevcut hikayesini yeter ki anlatmaya devam etsin. İzleyici mutlaka şans verir. Sadece biraz daha zaman verilsin yeter.

Show T’nin “Benim İçin Üzülme” dizisi ise total’de kısmi bir başarı sağlamış ama geçen sene ki verilerinden çok uzak bir tablo çiziyor. Ab’de geçen haftaya göre reyting ve Share’i az biraz arttı ama ne fayda. Ne yazık ki zirveden çok uzak bir tablo çiziyor.

Aslında Show’un bana göre biraz daha mantıklı kararlar alması gerekiyor. Ortalama başarı sağlamış bir dizinin izlenme oranları düşmüş bir kanala transferi o dizinin de kaderini değiştir. Yani Benim İçin Üzülme dizisi Atv’de yerini koruyabilseydi y ada en azından Salı 2. kuşakta yayınlansaydı bu veriler bu şekilde olmazdı. Aynı şey Show’a transfer olan Dila Hanım için de olacak görünüyor. Star’da vasat bir tablo çizen Dila Hanım, bence Show ‘da Pt1'de kaybolup gidecek. O yüzden Show’un bu dizileri transfer etmesi yerine yeni yapımlarla yarışı sürdürmesi gerekiyor.

Sonuç olarak zaman ne gösterir bilemeyiz ama Salı günlerinin galipleri belli oldu. Bu yarışa sonradan dahil edebildiklerimiz olabilecek mi bunları konuşma zamanıdır.

Volkan Türkcan

vturkcan@televizyondizisi.com

https://twitter.com/yerlidizi

 
Toplam blog
: 57
: 3584
Kayıt tarihi
: 07.01.12
 
 

Ege Üniversitesi Bilgisayar Programcılığından mezun oldum. Bilgisayar ve İletişim sektöründe çalı..