Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '07

 
Kategori
Kitap
 

Anam avradım olsun...

Anam avradım olsun...
 

Yunan mitolojisinde Oedipus babasını öldürür ve annesiyle evlenir. Freud Kral Oedipus’un tragedyasındaki olaydan ilham alarak ortaya bir kuram atar; erkek çocuklarının babalarını öldürerek anneleriyle evlenme isteği besledikleri kuram. Can Yücel’in tanımıyla "Anam avradım olsun kompleksi"

Shakespeare bir çok oyununda işler bu konuyu, Hamlet mesela ya da D.H. Lawrence’ın Oğullar ve Sevgililer adlı eseri.

Freud'a göre 4-5 yaş arasındaki erkek çocuklarda babayı kendine rakip olarak görme ve annenin gözdesi olma şeklindeki davranış tarzını belirtmek için kullanılan Oedipus Kompleksini kanıtlar nitelikte bir başka kuram daha çıkar karşımıza edebiyatta. Jacques Lacan’ın “Mirror Stage” adını verdiği ve bir bebeğin aynanın karşısında benliğini görene kadar kendisini annesinin bir uzvu zannetmesi. Bu evre çocukta egonun oluşumunu betimler. Belki de bu yüzden hemen hemen her toplumda özellikle erkek çocuklarının annelerine karşı özel bir bağlılıkları var.

Dahası, Freud’a göre aynı şey kız çocukları içinde geçerliydi: Electra Kompleksi. Onlar da babalarını Tanrı olarak görüyorlardı ve hayranlığın ötesinde adına aşk bile denebiliyordu. Hepimiz büyüdük, ama artık okuduğunuz her kitapta bu kuramları göz önüne alarak , gözlem yapın karakterlerin iç dünyasında. Ve unutmayın her yazar biraz kendini serpiştirir eserlerine.

 
Toplam blog
: 39
: 1464
Kayıt tarihi
: 24.06.07
 
 

19 yaşında İstanbul Üniversitesi'nde amerikan edebiyatı öğrencisiyim. Hobilerim: okumak, yazmak, fil..