Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '18

 
Kategori
Sanat Tarihi
 

Anamurium

          Mersin,  güzel  şehirlerimizden biridir.  Coğrafi konumu ve tabiat zenginliği  bakımından aranacak vasıfların  en güzellerini, en iyilerini ve  ekonomik yararı olanlarını bulundurmaktadır. Mersine bağlı ilçelerin her biri ayrı güzellikte olup tarihi,  coğrafi yapısı, iklimi, bitki örtüsü, yetiştirdiği meyve, sebze ve daha birçok  güzellik ve yararlar bakımından  övülmeye değer.

          Bu yazıda, yalnız mersinin değil  Türkiye’nin  hatta daha geniş düşünceyle Dünya’nın  tarihi değeri olan Anamur ilçesindeki Ören Harabelerinin  (Anamurium’un)  durumundan bahsedeceğim.

           Bu harabelerin tarihçesine en kısa yol olarak internetten ulaşılabilir.

            Tarihin önünde bu ulu eserler cennetinin, göz göre göre  yok olması hafızaya sığmıyor.              

            Bu çok önemli ve değerli  tarihi varlığın, büyük bir hızla yok oluşunun  durdurulması şartını vurgulamak  istiyorum.. Bu  büyük tarihi hazine  her yıl önemli bir bölümünü  kaybetmekte, eriyip yok olmaktadır. Burayı yıldan yıla   gözlemleyenler, hamamların, çeşitli binaların, sur’ların, duvarların, kümbetlerin, mezar binalarının, kanalların,  mozaiklerin ve diğer tarihi değerlerin, bilhassa bunların ihtiva ettiği çeşitli sanat eserlerinin  her yıl biraz daha  nasıl yok olduğunu  göreceklerdir.

                Anamurıum, yalnız tarihi değer, güzellik ve sanat görüşüyle değil sahip olduğu  büyük turizm cazibesi  ile  memleket  ekonomisine  yeterli katkı sağlayacağı da aşikârdır. Yap işlet devret yöntemiyle bir veya biden fazla yüklenici marifetiyle arzu edilen netice elde edilebilir.

            Yurdumuzun bir çok illerinde  Anamurium gibi  güzel  tarihi hazineler   olduğu  bilinmektedir. Hepsinin de;  Tarihin eskiyen yüzünü  gençleştirmek suretiyle ekonomiye kazandırılma süresi dolmuş ve geçiyor.

            Bu konunun sağlayacağı yararlar düşünüldüğünde hiç zaman kaybetmeden hummalı bir çalışma başlatılması gerektiği anlaşılacaktır. Devletimizin her konuda olduğu gibi bu konuda da  aktif enerjisini  hassasiyetle uygulayacağına inanıyorum.               

                                       

 
Toplam blog
: 223
: 140
Kayıt tarihi
: 03.11.16
 
 

Eğitim:Üniversite Meslek: Mühendis İlgi alanı:Enerji ve Edebiyat ..