Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '07

 
Kategori
Okul Öncesi
 

Anaokulunda ingilizceye hayır!...

Anaokulunda ingilizceye hayır!...
 

Bir arkadaşımın 5 yaşındaki oğlu Anaokuluna gidiyor. Geçen akşam arkadaşımla sohbet ediyoruz. Bir ara keyifle; -bugün bizim çocuk İngilizce saymayı öğrendi- dedi.

“Demek artık anaokullarında İngilizce de öğretiyorlar” dedim bende.

Sevinsem mi üzülsem mi bilemedim.

Anaokulunda daha Türkçeyi doğru dürüst kullanamayan çocuklara bir yabancı dili ne kadar öğretebilirsiniz ki?

Ve o çocuk ne kadar öğrenebilir ki?

Hem, ne amaçla öğretiyorsunuz ki?

Bu konuyu başkalarına da sordum.

Konuştuğum diğer tanıdığım aileler ve arkadaşlarımın birçoğu da çocuklarının bu yaşlarda İngilizce öğrenmelerini istiyorlar ve hatta okul haricinde evlerinde de öğreterek destekliyorlar.

Demek herkes durumdan memnun!...

Peki, nedir bu ailelerin yabancı dil merakı?

Aileler acaba çocuklarını bir an önce hayata hazırlamak amacı ile mi yoksa bir süs, övünme aracı, benim çocuğum diğerlerinden farklı havası vermek için mi çocuklarının körpecik beyinlerini şimdiden ezberle dolduruyorlar…

Tamam.

Çocuklarımızın bir yabancı dili öğrenmelerini hepimiz isteriz ama daha anlama kabiliyeti gelişmemiş bir çocuğa nasıl bir zihniyetle yabancı dil eğitimi verilir ve bu desteklenir anlamış değilim.

‘Ağaç yaş iken eğilir derseniz’, o eğme çabalarınızı yabancı dil öğretme yerine çocuklarınızın önce kendi anadilini öğrenme yolunda yapmalısınız.

Kendi anadilini layıkıyla öğrenen çocuklar yaşamlarının bir noktasında eğer gerek ve ihtiyaç duyarlarsa Çince, İspanyolca veya Ugandaca hatta Papua Yeni Ginece bile öğrenebilirler.

Anaokulunda çocuklarımıza bu yaşta verilen yabancı dil eğitiminin bir papağana kelime öğretmekten farkı yoktur.

Ve…

Bu ezberciliktir.

İngilizce öğreteceğiz diye ezberciliği anaokullarına kadar indirmekle eğitime en büyük darbeyi vurursunuz.

Ezbercilik demek çocuklarımızın tüm hayatı boyunca öğrenme merakını da yok etmek demektir. Bunun kimse farkında bile değil.

Ayrıca anaokullarında verilen bu İngilizceyi öğretememe eğitimi Türkçeyi daha da fazla yozlaştırmaktan başka bir işe de yaramaz.

Bir anaokulundaki 5–6 yaşındaki çocukların 1'den 10'a kadar yabancı dilde saymaları, renkleri öğrenmeleri ya da basit gündelik konuşmalara alıştırılmaları bir papağanın sayı saymasından farklı mıdır sizce?

Anaokullarında eğitim konusunda vermesi beklenen, çocuklarımıza anlamını tam bilmediği, ne işine yarayacağı konusunda fikirleri olmadığı "sesler çıkarmayı öğretmek" değildir.

Anaokullarının hedefi papağanlar yetiştirmek değil anadilimizi öğrenmelerini sağlayacak hazırlıklar yapmaktır…

 
Toplam blog
: 31
: 1552
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

1967 Susurluk dogumluyum. Lise mezunuyum. Susurluk Belediyesi'nde görev yapıyorum. Aslında insan bir..