Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '11

 
Kategori
Doğal Sit Alanları
 

Anavarza'nın Tarihi mozaikleri yok oluyor

Anavarza'nın Tarihi mozaikleri yok oluyor
 

Anavarza'nın Tarihi mozaikleri yok oluyor


Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tapulu Anavarza Antik Kenti'nin simgesi ve en değerli bölümü olan Anavarza Mozaikleri’nin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu bildirildi. 

Etrafı surlarla çevrili yaklaşık bin 300 hektarlık bir alanda kurulu, Türkiye'nin en önemli antik kentleri arsında gösterilen Anavarza'da Anavarza Kızı’nın tasvir edildiği mozaikler, yeterince korunmadığı için yağışlı havaların da etkisiyle hızla bozulmaya ve kaybolmaya yüz tuttuğu kaydedildi. 

Mozaiği bulan ve uzun yıllardır bekçilik yapan Hatun Dilci, "1960 yılında ev temeli kazarken Balıklı Mozaik'i bulduk. Daha sonrada Meduze Mozaiği'ni bulduk ve müzeye haber verdik. Bunun üzerine eşimle beni Anavarza'ya bekçi yaptılar. Bugün kışın yağmurların sel olması nedeni ile zarar gören Anavarza kızının bulunduğu Mozaik çeşitli yerlerden kabardı" dedi.
Geçtiğimiz yıllarda kentin ayakta kalan en önemli yapısı olan Alakapı, 1998 depremi nedeniyle hasar görmüş ve daha sonra müdahale olarak, büyük kemerdeki taşıyıcı sistem desteklenerek koruma altına alınmıştı. 

Türkiye'nin en önemli antik kentleri arasında gösterilen Adana'nın Kozan İlçesi yakınlarındaki Anavarza’nın tapusu Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bulunuyor. Antik kentte belgeleme çalışması yapan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar, antik kentin ''Arkeo Park'' olmak için bütün özellikleri taşıdığını açıklamıştı. 

MEDUZE'NİN HİKÂYESİ 

Anavarza Kralının kızı Meduze'nin sağında yer alan erkek; Kozan Kralı'nın Oğlu, solundaki ise Misis Kralı'nın Oğlu'dur. Her iki kralın oğlu da bu kıza talip olur ve meduze için Anavarza Şehri'ne savaş tescilinde bulunurlar. Anavarza Kralı'nın bir çözüm üretememesi üzerine Meduze babasına bir çözüm teklifinde bulunur. "Sevgili babacığım malum Anavarzamızın su sıkıntısı var. Şehrimize ilk önce hangi taliplim getirirse ben onunla evleneyim, böylece şehrimiz savaştan kurtulmuş olur" der. Kız bunu der demesine ama kızın gönlü Kozan Kralı'nın Oğlu'ndadır. Yalnız Anavarza Şehri'ne ilk suyu getiren ise Misis Kralı'nın oğlu olmuştur. Verilen söz üzere Meduze'nin Misis Kralının oğluyla evlenmesi gerekmektedir. Fakat kızın gönlü Kozan Kralı'nın oğlunda olduğu için sevmediği Misis Kralı'nın oğluna varmak istemez. Sözünden döndüğü takdirde ise Anavarza Şehri'ni ve halkına savaş açılacak, dönmez ise sevmediği biri ile evlenecektir. Çözümü intiharda bulur ve Anavarza Kalesi'nden aşağı kendisini atar. 

ANAVARZA ANTİK KENTİ TARİHÇESİ 

Kozan ilçesine 27 kilometre mesafedeki Dilekkaya Köyü ile iç içe olan Anavarza Antik Kenti'nin, İ.Ö. 1. yüzyılda bir Roma kentleşme merkezi olarak kurulduğu sanılıyor. Tarihi kaynaklara göre, kent, Kilikya bölgesinde düzenlenen şenliklerin, olimpiyatların merkezidir. 525 ve 565 tarihindeki depremlerde yıkılan kent, Bizans İmparatoru Justinianus tarafından onarıldı. 8. yüzyıldan itibaren Abbasiler, Selçuklular, Bizans ve Haçlılar arasında sürekli el değiştiren Anavarza, bir süre Ermeni krallığının merkezi oldu.
Anavarza, ovadaki surlar ve kayalık kesim olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Surların doğu kesiminin uzunluğu 1500 metre. Tüm kenti içine alan surların 20 burcu bulunuyor. Bu surlardan şehre 4 kapı ile giriliyor. Kentin sembolü Alakapı'nın kuzeydoğusunda tiyatro ve kapının hemen önünde stadyum kalıntıları yer alıyor. 

Antik Kent'in yanındaki Anavarza Kalesi ise dik yamaçlı 200 metre yüksekliğindeki bir tepede bulunuyor. Kalede, 1057 tarihli küçük bir kilise bulunuyor. Kilise, üzerindeki yazıta göre Ermeni prensi Toras tarafından yaptırıldı. 

Kozan ve Anavarza hakkında daha geniş bilgi için lütfen,
www.kozanbilgi.net web sitemizi ziyaret ediniz... 

 

 
Toplam blog
: 23
: 562
Kayıt tarihi
: 04.09.11
 
 

KozanBilgi.Net Türkeş Manga tarafından kurulmuştur. Türkeş Manga 1965 yılında Adana ili Kozan ilç..