Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '06

 
Kategori
Haber
 

Anayasa' nın ruhu

Anayasa' nın ruhu
 

367 nitelikli çoğunluk sadece anayasal sınırlar çerçevesinde tarafsızlığı önemsenen Cumhurbaşkanlığı seçimini değil aynı zamanda yine tarafsızlığı önemsenen ve ilk turda üçte iki nitelikli çoğunluk gerektiren TBMM Başkanlığı seçimini de ilgilendirmektedir. Yalnız burada giriş cümlelerinin farklılığının* bir anlam ifade edip etmediği hukuçuların değerlendirmesi ile bir anlam kazanacakır. Eğer TBMM Başkanlığı seçimi de bu şekilde algılanacak ise TBMM Başkanlık Divanı oluşumunda seyir değişebilir dolayısıyla çok partili parlamentoda hükümet kurulumu öncesi siyasi adyaların niteliği hareketlilikte önem kazanır.

Turlar öncesi, oylama sonucu üçte ikiye ulaşılamayacağı kanaati oluşursa turlar başlamalı mı? başlanmasına rağmen nitelikli çoğunluk sayısında oy çıkmazsa bir sonraki tura geçmeli mi? yoksa bu nafile turlarla bir sonraki tura geçilebilir mi? tartışması sadece bugünkü duruma ilişkin bir durum değil aynı zamanda her türlü seçimlerde elde edilmek istenen oy sayısına ulaşılmaması aşikar olması ya da oylama sonucunda ulaşılmaması durumunu da yakından ilgilendireceğinden üzerinde tartışılması gereken temsilde adalet, demokrasi anlayışı, siyasi etik, yasaların amacına uygun şekilde yorumlanışı ve bakış açısından da önemsenecek hassas ve değerli bir konudur.

Bu yaklaşımı Anayasa’ yı olumsuz şeklide yorumlamak değil aksine Anayasa’ da vurgusu yapılan " milli dayanışma ve adalet anlayışı ile demokrasiyi korumak ’’ anlayışını pekiştirmek şeklinde algılamak gerekir.

Halkın katılımının %50 nin altında gerçekleşebileceği varsayımıyla bir yerel ve genel seçimde adayın oyların tümünü alsa dahi seçilenin meşruiyetine ve temsilde adalet ilkesine bakış açımız Anayasa’ nın ne anlatmak istediğini algılamamızla orantılıdır. Unutmayalım ki YSK’ nın , Siirt' in Pervari ilçesi Doğanköyü' nde toplam 706 seçmenin kayıtlı olduğu 17, 18 ve 19 numaralı sandıklarda sandık kurulları usulünce oluşturulmadığı için oy kullanılamadığı gerekçesiyle, Siirt’te yenilenen Milletvekili Genel Seçimi ile Türkiye, demokrasiye ve temsilde adalet ilkesine olan saygısını yerine getirmeye çalışmıştır.

Anayasa’nın ne anlatmak istediğinin siyasi çıkar yaklaşımlarından uzak ve normalde sıradan bir vatandaşın da algıladığı şekilde amacına uygun şekilde yorumlanacağını ve bu tartışmalarında bakış açımız ve demokrasi için kazanım olduğunu, bununla birlikte Anayasa Mahkemesi Eski Başkan Vekili Güven Dinçer’in " Toplantıya katılan kişi sayısının asla karar sayısından az olamayacağı ve Anayasa'nın ruhu da bunu gerektirir " yaklaşımının anlamlı olduğunu düşünüyorum.

* MADDE 94.– Başkan seçimi gizli oyla yapılır. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçilmiş olur. Başkan seçimi, aday gösterme süresinin bitiminden itibaren, beş gün içinde tamamlanır.

MADDE 102. – Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı halinde değilse hemen toplantıya çağrılır

 
Toplam blog
: 22
: 550
Kayıt tarihi
: 01.07.06
 
 

1968 doğumluyum. Elektrik mühendisiyim. İnsanın kendisini anlatmasının zor olduğu, bununla beraber y..