Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '17

 
Kategori
Güncel
 

Anayasa değişikliği ile hangi "cumhuriyet" yıkılacak!

Anayasa değişikliği ile hangi "cumhuriyet" yıkılacak!
 

internetten alınmıştır


Anayasa değişikliği konusunda muhalif cenahin önemli bir argümanı da "Cumhuriyet elden gidiyor" iddiasıdır...Referandumda 18 Maddelik değişiklik kabul edilirse, Türkiyenin rejiminin değişeceği söyleniyor.

Bu iddiaya karşı Başbakan da Cumhurbaşkanı da, bunun gerçek olmadığını, değişenin rejim değil, sistem olduğunu söylüyor...Ama Cumhuriyet'e bilinenden çok farklı bir anlam yükleyen CHP zihniyeti ikna olmuyor.

Cumhuriyet rejimini biz keşfetmedik...Zaten, "cumhur" kökünden türemiş Arapça bir kelimedir...Bunun İngilizcesi de Republic'dır...Dünyanın pek çok ülkesinde Cumhuriyet uygulanır: İran da Cumhuriyet'tir Almanya da..

Bunların farkını, rejimleri değil, rejimi işleten sistemleri belirler...Elbette, Cumhuriyeti işleten başlıca mekanizma Demokrasi olmalıdır...Demokratik Cumhuriyetler, siyasal partilere dayandığı için, halkın yönetime yansıması konusunda daha açık, şeffaf ve etkili bir mekanizma oluşturur.

Bizim tarihimizde, Cumhuriyet'ten önce iki kez Meşrutiyet denenmiştir...Meşrutiyet de tıpkı Cumhuriyet gibi, halkın seçtiği Meclis (Meclis-i Mebusan), Yürütme ve Anayasa(Kanun-i Esasi) mevcuttu...Dahası İttihat ve Terakki gibi bir siyasi parti bile vardı...Bu parti Cumhuriyet döneminde CHF (Cumhuriyet Halk Fırkası) olmuştur.

Kurtuluş Harbinden sonra Cumhuriyet rejimine geçiş, Osmanlı'ya karşı duruşun simgesi haline getirildiği için özel bir anlam kazandırılmıştır...Yoksa, Meşrutiyet'ten fazla bir farkı yoktur...Sadece o dönem Padişah varken, daha sonra onların yerini "Milli Şef" almıştır.

CHP zihniyetinin "Cumhuriyet"e özel anlam yükleyip benimsemesi, Cumhuriyet'in özündeki cumhur(halk çoğunluğu)ndan değil, bu sistemi kendilerinin ve nerdeyse "kendileri için" getirmiş olmalarındandır...Bu yüzden yıllarca Cumhuriyet demek CHP demek gibi anlatılmıştır...Hala bu kafada olanlar var.

Devlete mutlak manada CHP zihniyetinin hakim olması, "Bu bizim cumhuriyetimzdir" amentüsünü pekiştirmiştir ancak, dünya konjonktürü, bunun böyle sürmesine müsade etmemiştir...Nitekim cumhuriyetin "sahibi" CHP, baskılar sonucu çok partili sisteme (Demokrasi) geçmek zorunda kalmıştır.

Rahmetli Menderes'in Demokrat Parti'si cumhurdan büyük ilgi görünce, CHP zihniyeti Demorasiyi de kendine benzetmiş ve "açık oy, gizli tasnif" gibi tarihi bir ucubeyi bu ülkeye yaşatmştır...Bu zihniyet yıllar sonra 367 garabetini de ortaya süren zihniyettir.

Bu zihniyetin esas banisi Atatürk değil İnönüdür...Bakmayın sonradan "Atatürk Cumhuriyet" dediklerine, aslında ortaya konan "İnönü Cumhuriyeti"dir...

CHP'nin bu "cumhuriyeti" hastalıklı bir rejimdir...Çünkü, içindeki halk çoğunluğu kavramı CHP için tehlikedir...Bunun ifadesini de CHP'nin Milli Şef'i İnönü'nün yeni teğmenlere karşı söyledeği: "Millet sizin düşmanınızdır" sözüdür.

Bu yüzden, her şeçimde CHP'yi dışlayan bu "düşman",  askeri "darbe" yoluyla hızaya getirilmiş ve bir şekilde CHP'nin "cumhuriyeti" yeniden tesis edilmiştir.

Cumhuriyet tarihi bu iniş çıkışların süreci olmuştur...İki binli yıllarda durum tamamen değişmeye başlamış ve AK Parti'nin 15 yıllık iktidarı sonrası, Cumhuriyet sağlıklı bir bünyeye kavuşarak, gerçekten özündeki cumhur'un rejimi haline getirilmiştir...Devlet ve millet barışmıştır.

Bunun kalıcı hale gelmesi için, yapılan değişikliklere CHP tandanslı grupların ve Türkiye'yi istikrarlı görmek istemeyen dış güçlerin karşı olması bundandır. Ne yazık ki, CHP yıllar sonra yine genlerindeki "cumhur karşıtlığı"nı nüksettiriyor...Bu kafa asla değişmeyecek!

Sonuç: Türkiyede teorik olarak rejim değişmiyor elbette...Rejim yine Cumhuriyet olacak ancak Cumhuriyetin anlamı değişecek...Daha doğrusu, Cumhuriyet gerçek anlamına kavuşacak!

Galiba, rejim değişiyor diye feryat edenler aslında "rejimimiz değişiyor" demek istiyorlar....Doğrudur, gerçekten de yıllarca bu millete ayak bağı olan, darbe üstüne darbe üreten hastalıklı rejiminiz ölüyor...Ölsün varsın...Yeter ki,

Yaşaşın Cumhuriyet!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..