Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '11

 
Kategori
Siyaset
 

Anayasa değişikliği ve Türkiye

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu ve uzun zamandan beri yürürlükte olan anayasanın değiştirilmesi gerektiği artık toplumun bütün kesimlerinin üzerinde hemfikir olduğu bir gerçektir. Ancak AKP'nin yeni anayasayı tek başına yapmak istemesi toplumun birçok kesimi üzerinde gerginliğe yol açıyor, ister istemez birçok kişi, AKP tek başına anayasaya yapmak istiyor çünkü toplumun büyük kesiminin kabul etmeyeceği konuları yazacaklar diye düşünüyor. Bu konular ne olabilir? 

Öncelikle laik kesimin kabul etmeyeceği, ılımlı islam yönünde bir takım düzenlemeler olabilir. Sonra milliyetçi kesimin kabul etmeyeceği Kürt vatandaşlar ile ilgili bir takım düzenlemeler olabilir. Önümüzde birkaç senaryo var, AKP'nin tabanında bulunan ve kendisine oy veren vatandaşların profiline bakıldığı zaman, genel olarak ılımlı islam yönünde düşünen ve yaşayan kişiler olduğu açıktır. Mesela, türban takan bayanların büyük çoğunluğu AKP tabanına aittir. Diğer taraftan AKP'nin Kürt vatandaşlardan da hatırı sayılır miktarda oy topladığı biliniyor. Şimdiye kadar Kürt vatandaşlar CHP'ye ordudan güç aldığı yönündeki düşünceler yüzünden hemen hiç oy vermezlerdi. MHP'ye zaten oy vermeyen Kürt vatandaşların oylarının BDP dışında kalanları tamamen AKP'ye gidiyor. 

AKP iktidara ilk geldiği yıllarda demokrasiyi geliştirmek ve orduyu etkisizleştirmek için AB reformlarını yoğun olarak kullandı. Toplum içinde AB'ye girme ihtimalimizin düşük olduğu yönünde düşünceler giderek artıyor. Eğer Kürtlere federe bir devlet kurma izni verirsek bizi AB'ye alacaklar şeklinde ilginç yorumlar dolaşmakta etrafta. ABD'nin zaten eskilerden beri bölgede bir Kürt Devleti kurulmasını istediği biliniyor. Hatta sadece bu yüzden AKP iktidarını desteklediği de söyleniyor. 

Yukarda bahsettiğimiz bütün sebepler yüzünden bu seçimler ve sonrasında gelecek olan anayasaya değişikliği çok önemlidir. ABD, AB ve AKP'nin istekleri şimdiye kadar örtüşüyordu ancak bundan sonrası ne olur bilinmez. 

 
Toplam blog
: 12
: 351
Kayıt tarihi
: 30.11.10
 
 

Incentive ve incoming proje yöneticisi olarak çalışmaktayım. Kitap okumak ve yazı yazmak fırsat b..