Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '08

 
Kategori
Siyaset
 

Anayasa madde 138

Anayasa madde 138
 

AKP hakkında kapatma davası açıldıktan sonra, AKP+MHP'nin, anayasa ve yasalarda değişiklik yaparak AKP'yi kurtarmaya çalışmaları yaptıkları konusunda dedikodular dolaşıyor.

Bu dava nedeniyle sanık durumunda bulunan milletvekillerini vereceği oylarla yasal değişiklikler yapmak

1- Ne kadar etik olur
2- Ne kadar yasal olur

ETİK Mİ?

Etik olmayacağını herkes kabul eder.

Düşünebiliyor musunuz, bir siyasi liderin kızı üniversiteden atılıyor ve bunun için Meclis af çıkartıyor.

Düşünebiliyor musunuz, eşraftan birisinin mahkemede ceza alacağı belli oluyor ve bu cezayı ortadan kaldırmak için yasa değişikliği yapılıyor.

YASAL MI?

Yasal olup olmadığını anlamak için Anayasaya bakalım. Anayasanın “Yargı” bölümünün “Mahkemelerin bağımsızlığı”ıyla ilgili 138. maddesini okuyalım:

MADDE 138. – Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz.

Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.

NE DİYOR 138. MADDE:

“Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz.”

Bu madde AKP ve MHP’ye çok açık bir şekilde diyor ki: “Dava ile ilgili konularda anayasayı değiştirebilirsiniz, yasa çıkartabilirsiniz, ancak bunu yaparken mecliste soru soramazsınız, görüşme yapamazsınız veya beyanda bulunamazsınız !”

Bu durumda Meclis İçtüzüğünü değiştirmeleri gerekiyor: Soru sormadan ve görüşme yapmadan yasa çıkarmayı sağlayacak değişiklikler yapılırsa sorun çözülür !

Ankara, 17 Mart 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..