Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '08

 
Kategori
Siyaset
 

Anayasa Mahkemesi anayasa değişikliğini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, TBMM'nin yaptığı "türbanı üniversitelerde serbest bırakan" anayasa değişikliğini iptal etti. Yani bundan sonra hiçbir türbanlı üniversiteye türbanıyla giremeyecek. Eskiden olduğu gibi üniversitelerde türban yasağı devam edecek.

Başbakan'ın 15 Ocak'ta "Velev ki, siyasi simge olarak taktığını düşünün! Suç sayabilir misiniz? Simgelere, sembollere yasak getirebilir misiniz?" sözleriyle İspanya'da start alan türban sıkıntısı ve yasağı kaldırma çalışmaları, 22 Şubat'ta da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı üniversitelerde türban yasağını kaldıran anayasa değişikliklerine karşı, mecliste bazı parti ve milletvekilinin anayasa değişikliği hakkında açtığı dava sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi, türbanı üniversitelerde serbest bırakan anayasa değişikliğini iptal etti. Eskiden olduğu gibi bundan sonra da üniversitelerde türbanlı olarak eğitim almak yasak.

Bazı siyasiler karara tepki gösterdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kararın siyasi olduğunu savundu. Bazı AKP'liler ise bundan sonra TBMM'nin Anayasa Mahkemesi'nin onaylamadığı hiçbir anayasa değişikliğinin hayata geçirilemeyeceğini, bu kararla Anayasa değişikliği yapmanın imkansızlaştığını belirttiler ve "bu karar Anayasa'ya aykırıdır!" dediler.

Ben, bundan sonra TBMM'nin Anayasa değişikliği yapamayacağını düşünmüyorum. Anayasa'nın 1. 2. 3. ve 4. maddelerine aykırı olmamak şartıyla; TBMM istediği şekilde anayasa değişikliği yapabilir. İlk dört maddeye aykırı olmamak şartıyla, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olmamak şartıyla, Anayasa değişikliği yapılabilir. Anayasa Mahkemesi'ne intikal etmesine ve dava konusu olmasına gerek kalmayan, toplumun her kesimiyle uzlaşma sağlanarak gerçekleştirilen anayasa değişiklikleri kolayca hayata geçirilebilir.

Tabii ki herhangi bir anayasa değişikliği, yine birileri tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülebilir. Anayasa Mahkemesi de bu davada olduğu gibi değişiklik üzerinde gerekli yorumunu yapar ve kararını verir. Yapılan anayasa değişikliğinde "mevcut Anayasa'ya aykırı bir durum yoksa" karar o yönde verilir ve anayasa değişikliği gerçekleşmiş olur.

Anayasa'nın 1. 2. 3. ve 4. maddelerine doğrudan ya da dolaylı olarak aykırı hareket edilirse ve çıkarılan yasalar ve yapılan değişiklikler bu maddelere aykırı olursa doğal olarak bu tür yasalar iptal edilir.

Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da üniversitelerde türbanlı olarak eğitim alınamayacak.

Önümüzdeki zaman zarfında AKP Hükümeti neler yapacak bunu hep birlikte göreceğiz. Yoluna türbansız mı devam edecek yoksa daha değişik yollara mı başvuracak?

Ülkemiz, içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi krizden nasıl çıkacak acaba. Hükümet, Türkiye Cumhuriyeti'nin çıkarları doğrultusunda mı hareket edecek, yoksa siyasi kriz daha da tırmanıp önüne geçilmez bir hal mi alacak; bunların hepsini önümüzdeki günlerde göreceğiz...

 
Toplam blog
: 301
: 1086
Kayıt tarihi
: 02.05.07
 
 

"1988 Adana doğumluyum. Oldukça başarılı bir öğrencilik serüvenimin ardından eğitimimi noktaladım..