Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '15

 
Kategori
Güncel
 

Anayasa Mahkemesi'nin "zorunlu aşı"yı kaldırma kararı ne anlama geliyor?

Anayasa Mahkemesi'nin "zorunlu aşı"yı kaldırma kararı ne anlama geliyor?
 

internetten alınmıştır


Zorunlu pek çok şeyimiz var ama bizim hukukçular ya "zorunlu din dersi"ne karşı özgürlük "mücadelesi" verir ya da çocukları "zorunlu aşılama"ya karşı özgürlükçü kararlar verir.

Bunların ikincisini bugün AYM verdi... Bundan sonra çocuklara "zorunlu aşı" yapılamayacak... Aşı, anne ve babanın isteğiyle olacak...

Bunun ne sakıncası olabilir?... Elbette her anne baba çocuğunun sağlıklı büyümesini ister... Bu anlamda da gerekiyorsa aşı yaptırır.... Ne var ki, bu gereklilik kararnını kim verecek?

Bu ülkede kaç anne baba zorunlu aşıların (çiçek, hepatit, karma aşı...) yapılmaması halinde ne olacağını bilebilir ki.. Elbette, bu kararı doktorlar verecek.

Doktorların bu işe yaklaşımı ise, genel olarak AYM'nin aşıda zorunluluğu kaldıran bu karanını çok riskli buluyor. Bu karar adını unuttuğumuz salgınları geri getiribilir, diyorlar.

Zorunlu aşı'yı mahkeme götüren aile hangi bilgiye ve hangi amaca yönelik olarak bu hukuk girişimini başlattı, bilmiyorum... Ancak, onların da bir gerekçesi olmalı...

Şöyle ki, genellikle uluslararası kurumların üretip dayattığı bu aşıların faydasından çok zararı olduğunu iddia edenler de oldu... Hatta, bunların belli gizli emelli örgütlerin planlı suikastleri olduğunu söyleyenler de çıktı.

Bunlar uçuk iddialar mıdır, yoksa gerçek payı var mıdır? Elbette, bunun en doğru kararını yine doktorlar verecek, hukukçular değil... Burada mevzu hukuksal değildir, tıp meselesidir.

Çünkü, eğer bir aile aşı zorunlu olmadığı için çocuğuna yaptırmazsa ve o çocuk bu nedenle hastalanırsa, okulundaki öteki çocuklar için de tehdit unsuru olacaktır... Bu defa da aileler arasında başka hukuk mücadeleleri başlayacaktır.

Sorun ciddidir... Ama ciddiyetine uygun tıbbı tahliller yapıldıktan sonra işin hukuki boyutlarına geçilmelidir. 

Doksanlı yıllarda Hepatit B aşısı yaygarası yapılmıştı... Hepimiz çocukları koştur koştur aşı merkezlerine götürdük.. Yanılmıyorsam üç aşamada Hepatit aşıları yaptırdık.

Sonradan, bunun aşı firmalarının bir oyunu olduğu ve Türkiye'ye milyonlarca dolarlık aşı sattıkları iddiaları ortaya atıldı... Şimdi, burada doğru nedir ve vatandaş ne yapmalıdır?

AYM'nin kararı bence yersiz olmuştur... Böyle kararları Sağlık Bakanlığı vermeledir... Eğer, toplumun sağlığı söz konusu ise, kişisel özgürlük söz konusu olmaz... Bu iş "ötenazi" gibi kişisel cinayete benzemez, bu ihmallik tüm nesillerimizi tehdit eden sonuçlar doğurabilir.

AYM'nin zorunlu aşı'yı zorunlu olmaktan çıkaran bu kararı, sağlık sorumluları nezdinde yeniden ele alınmalı ve gerekiyorsa bu karar düzeltilmelidir.

Hayatımızda bunca "zorunluluk"lar varken, hayati önem taşıyan "aşı"ya mı kaldı özgürlükçülük!!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..