Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '10

 
Kategori
Siyaset
 

Anayasa Mahkemesi’nin kararı kimseyi memnun etmedi!

Anayasa Mahkemesi’nin kararı kimseyi memnun etmedi!
 




Anayasa Mahkemesi, CHP’nin itirazını değerlendirdi, kararını verdi. Kararı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, bu gece düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Karar, kimseyi memnun etmedi.

Mahkeme, AKP’nin önem verdiği değişiklik maddelerden ikisini “kısmen" iptal etti. Sonuçta, 12 Eylül’de yapılacağı duyurulan halkoylaması kesinleşti.

AKP, HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştirmeyi amaçlıyordu. Bunun için de, muhalefetin direnişe karşın, değişikliği, ancak, halkoylamasına götürecek biçimde Meclis’ten geçirebildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın açıklaması şöyle:

"Anayasa paketinin Anayasamızın 4'inci maddesinde yer alan yasaklar kapsamında olduğu, iddia edilen 8., 14., 16., 19., 22., 25. ve 26'ıncı maddelerinin incelenmesine oy çokluğu ile karar verilmiş. Yapılan denetim sonunda kanunun 16. maddesi ile Anayasa Mahkemesi yapısına ilişkin, Anayasa'nın 146. maddesinde yapılan değişikliğin 4. fıkrasında Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Sayıştay, YÖK ve Barolar Birliği Anayasa Mahkemesine gönderecekleri üyeler için yapacakları seçimlerde her üyenin ancak 1 aday için oy kullanabileceğine ilişkin, iptal edilen hükmü söylüyorum; 'her üyenin ancak bir aday için oy kullanabileceği' yönündeki bu ibaresi iptal edildi.

Anayasa'nın 159. maddesinde yapılan düzenlemenin 3. fıkrasında yer alan Sayın Cumhurbaşkanının HSYK'ye atayacakları üyelerin iktisat ve siyasaet bilim dalları ile üst kademe yöneticilerinden olacağına ilişkin ibare de iptal edilmiştir. Geriye kalan hukuk dallarındaki öğretim üyeleri ile avukatlar arasında seçim devam edilecektir. Danıştay Yargıtay, Adalet Akademisi ile adli ve idari hakim ve savcılarının HSYK'ye üye seçimlerine bir aday için oy kullanabileceklerine yönelik ibare de iptal edilmiştir."

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, kararı CHP açısından yeterli bulmadı:

"Bizi tatmin eden bir karar değil. Çünkü biz özellikle HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ile ilgili düzenlemelerin hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu iddiasındaydık. Ama bazı üyelerin seçimi ile ilgili teknik bir düzenleme yapmışlar. Bu tabi yeterli değil. Karar çıkınca neyi amaçlıyor onu tam görmek lazım"

AKP kanadından gelen ilk açıklamalara bakılınca; o bildik, kalıplaşmış tepkileri görüyoruz:

  • Anayasa Mahkemesi işin esasına girmek suretiyle bir yanlış yapmıştır.
  • Anayasa Mahkemesi, Meclis'in yasa yapma iradesine ve yetkisine müdahale etmiştir.
  • Karar, siyasidir bir karardır.

  • Anayasa Mahkemesi, Meclis'in yasa yapma iradesine ve yetkisine müdahale etmişti.
  • Anayasa Mahkemesi, yasaları çiğnemiştir.


*****

AKP, 1 Temmuz’da tatile girmesi gereken TBMM’yi açık tutuyordu. Gerekçe, öngörülen tasarı ve teklifler çıkarılıncaya kadar çalışma. Oysa, asıl amaç, Anayasa Mahkemesi’nden kendi açılarından olumsuz bir kararın çıkması durumunda yeni kararlar almaktı.

Hukukçu kimliğiyle konuşanlara bakıyoruz, kafalar karışık.

Anayasa Mahkemesi’nin “gerekçeli kararı” bekleniyor.

Yarın, bakalım, neler söylenecek?

Hukukçularda “kafa karışlığı” varsa, yurttaş ne yapsın?

Ama bilinen bir şey var; o da, 12 Eylül’de halkoylamasının yapılacak olması.

27 Mayıs Anayasası’nın oylama öncesi, 27 Mayıs’a karşı olanların bir sloganı vardı:

Hayır’da hayır vardır!

Bu slogan, 12 Eylül’deki halkoylamasına da uygun bir slogan olabilir!

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..