Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '07

 
Kategori
Güncel
 

Anayasa Mahkemesi ve vicdan

"....Anayasa Mahkemesi'nin görev alanına giren parlamento tasarruflarının anayasaya uygunluğunu denetleyip, yasamanın anayasa sınırları içinde kalmasını sağlayarak, anayasanın üstünlüğü ve bağlayıcılığı konusunda güvence oluşturduğunu söyledi. Bu çerçevede, Anayasa Mahkemesi üyelerinin kararlarını anayasada öngörülen biçimde, görevlerinde bağımsız, anayasaya, hukuka uygun olarak, vicdani kanaatlerine ve görevlerine başlarken ettikleri yeminlerine bağlı kalarak verdiklerini belirten Tuğcu, ..."

Yukarıdaki paragraf Anayasa Mahkemesi Başkanı sayın Tuğcu'nun konuşmasından bir alıntıdır. Burada benim anlamadığım husus; "Anayasa Mahkemesi'nin görev alanına giren parlamento tasarruflarının anayasaya uygunluğunu denetlenmesi" işinde, "vicdani kanaatin" ne alakası var?

İhtimalleri değerlendiriyorum da;

Parlemento, tasarrufu gereği bir yasa yapar, konu aykırılık gerekçesi ile Anayasa mahkemesine intikal eder. Toplanan üyeler, yasanın Anayasaya uygunluğunu nasıl inceler? Yazılı Kurallar demeti olan Anayasayı bir eleğe benzetirsek, aykırılık gerekçesi ile Anayasa mahkemesine intikal eden yasa, bu eleğin üzerine konur, elek 11 kişi tarafından sallanır, eğer yasa elekten geçerse Anayasaya uygundur, yok geçmez ise uygun değildir, doğru mu?

Geçmediğini düşünelim, ya da ha geçti ha geçiyor sınırında kaldı. Ne olacak şimdi? Bn. Tuğcu'nun ifadesine göre bu durumda ikinci eleğe başvuruluyor. Nedir ikinci elek? Vicdani kanaat. Yasa bu sefer vicdani kanaat eleğine konuyor:
a) Yahu, bu yasayı yapanlar efendi adamlar, giyimi kuşamı çağdaş, oturmasını kalkmasını bilirler, saygılılar, yüzleri batıya dönük insanlar, bizim gibi yaşayan, aynı mekanları paylaştığımız kişiler, yapmışlarsa bu yasayı memleketin hayrı için yapmışlardır, o halde her ne kadar anayasanın şurasına takılıyor olsa da vicdani kanaatimiz gereği karar: aykırı değildir.

b) Yahu, bu yasayı yapanlar şirret adamlar, giyimi kuşamı berbat, bir de sakallı olanları var içlerinde, oturmasını kalkmasını bilmezler, saygı hak getire, yüzleri nereye dönük belli olmayan insanlar, bizim gibi de yaşamazlar zaten, ayrı mekanların insanlarıyız, yapmışlarsa bu yasayı vardır bir hinlik, zaten anayasanın şurasına da takılıyor vicdani kanaatimiz gereği karar: aykırıdır.

Olur mu böyle?

Oldu zaten.

 
Toplam blog
: 38
: 485
Kayıt tarihi
: 01.05.07
 
 

Orman mühendisiyim. 1992 yılından beri orman kadastro işinde çalışmaktayım. Amacım insanları orman k..