Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '11

 
Kategori
Güncel
 

Anayasa Mahkemesine yeni üye

Yeni Anayasa Mahkemesi Üyesi 

Anayasa Mahkemesi üyeliğe seçilen yeni üyenin and içme törenine başbakan, Cumhurbaşkanı, meclis başkanı ve adalet bakanı ve iç işleri bakanı katıldı ve desteklerini verdiler . Mahkeme başkanı da arkasına aldığı destekle gürledi de gürledi. Uzun zamandır ülkeyi yöneten üç önemli adamı aynı karede göremiyorduk, gördük. Yeni üyemiz vatana ve millete hayırlı olsun. Gelecekte en üst düzeyde mahkeme olacak olan mahkemenin üyelerinin çoğunluğunun hukukçu olmaması da diğer bir önemli ayrıntı. 

AYM Başkanı Kılıç, yüksek yargıya Kılıç çekti 

AYM Başkanı Haşim Kılıç, “Yargı gücünü vesayete dönüştürerek, bunu yargı bağımsızlığıyla meşrulaştırmaya çalışmanın hukuk devletinde yeri olamaz. Yargı işlemez hale gelmiştir, yüksek yargı cesaretle özeleştiri yapmalıdır” dedi 

Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine seçilen Erdal Tercan’ın and içme törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay katıldı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Danıştay Başsavcısı Turgut Candan ile baro başkanları ise katılmadı. Törene, CHP ile muhalefet partilerinden de kimse gelmedi. Salonun boş olması dikkat çekti. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tuğgeneral Abdullah Arslan ise törene katıldı. AYM Başkanı Kılıç, törende sert mesajlar verdi: 

HERKES SORUMLU: Yargı, toplumu arındıran, güçlü ve zorbalar karşısında güçsüzün ve mağdurun hak arama kapısıdır. Bu kapıdan hakkını alamadan eli boş dönenler, demokratik rejimler için en ciddi tehlikedir. Tıkanmış, hantal, işlemeyen, çağdışı bir yargı sistemi ile geleceğe umutla yürüme imkanı kalmamıştır. Bu sistem bu büyük ülkeye yakışmıyor. Çözüm üretmesi gerekenler oluşan tablodan sorumludur. 

ÖZELEŞTİRİ ZAMANI: Yüksek yargı mensupları da özeleştirisini cesaretle yapma erdemini göstermelidir. Yıllardır yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı örtüsü altında yüksek yargının içine düşürüldüğü durumu kimsenin savunacak mecali yoktur. 

ELE GEÇİRME PLANI: Yargı organlarına yapılan seçimleri, kimin seçtiği ya da kimin seçildiği gözetilerek bir yerleri ele geçirme planı olarak nitelemek, demokrasi ahlakı ile bağdaşmadığı gibi yargı mensuplarına yapılan büyük bir saygısızlıktır. 

YARGI VESAYETİ: Yüksek yargı organlarının mensupları, her çözüm önerisini ‘ kaos yaratır’ diye peşinen reddetme alışkanlığından vazgeçmelidir. Yargı gücünü vesayete dönüştürerek bunu yargı bağımsızlığıyla meşrulaştırmaya çalışmanın hukuk devletinde yeri olamaz. 

SEÇİLENE GÖRE SEÇİM: Önerilen çözüm yollarının, konjonktürel dalgalanmalara, değişen ve seçilen kişilerin kimliğine bağlı olarak sürekli revize edilmesi endişeyle izlenmektedir. Bu tutarsızlıkları sürdürenler güven duygusunu ortadan kaldırmaktadır. Milletimiz, bu utanç tablosunun ortadan kaldırılmasını beklemektedir. 

KARA BİLANÇO: Yargıda en sorunlu aşama yüksek yargıdaki temyiz incelemesidir. 2010’da 20 bine yaklaşan zamanaşımına uğramış dosya sayısı; bir türlü hayata geçirilemeyen bölge mahkemeleri; adli tıp ve bilirkişi faciaları, 10 yılı ‘makul süre’ kabul eden usul yasaları, yüksek yargıda temyiz incelemesi bekleyen milyonlarca dava dosyası; adil yargılama konusunda kara bir bilançodur. 

SÜPER TEMYİZ MAKAMI: AYM’nin süper temyiz makamı olacağının söylenmesi bilgi eksikliğinden kaynaklanmıyorsa, bireysel başvuruyu etkisiz ve sonuçsuz bırakma gayretinin bir sonucu olarak değerlendirilmektedir. Temyizde kanunların doğru uygulanması denetlenirken, bireysel başvuruda yargı kararının sebep olduğu temel bir hakkın ihlali aranacaktır. 

Tercan tebrikleri kabul etti 

Erdal Tercan’a kisvesini Başkan Kılıç giydirdi. Tercan daha sonra protokolün tebriklerini kabul etti. Davetlileri kapıda tek başına karşılayan Haşim Kılıç, tören sonunda protokolü çay içmeye davet etti. Gül ve Ergin’in kabul ettiği daveti, Şahin ve Erdoğan geri çevirdi. Kılıç, Gül’e eşlik etmek zorunda kaldığından, Erdoğan ve Şahin’i uğurlayamadı. 

‘İşlerim yoğun!’ 

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesi’ndeki törene neden katılmadığının sorulması üzerine, “Geçen sefer de gidememiştik. İşlerimiz yoğun, o yüzden gidemedik” diye konuştu. Gerçeker, Kılıç’ın açıklamalarını değerlendirirken, “Herkesin kendi düşüncesidir. Biz de kendi düşüncemizi söyledik. Hangi düşüncenin daha doğru, daha geçerli olduğunu kamuoyu takdir edecektir. Bize göre bu ’süper temyiz’dir” dedi.  

http://haber.gazetevatan.com/aym-baskani-kilic-yuksek-yargiya-kilic-cekti/356506/1/Gundem 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..