Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '07

 
Kategori
Haber
 

Anayasa’nın 102. Maddesi “Arınç vekalet edemez” diyor

Anayasa’nın 102. Maddesi “Arınç vekalet edemez” diyor
 

Anayasanın 102. Maddesi aynen şöyle (1):

“MADDE 102. – Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı halinde değilse hemen toplantıya çağrılır.

Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından otuz gün önce veya Cumhurbaşkanlığı makamının boşalmasından on gün sonra Cumhurbaşkanlığı seçimine başlanır ve seçime başlama tarihinden itibaren otuz gün içinde sonuçlandırılır. Bu sürenin ilk on günü içinde adayların Meclis Başkanlık Divanına bildirilmesi ve kalan yirmi gün içinde de seçimin tamamlanması gerekir.

En az üçer gün ara ile yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte iki çoğunluk oyu sağlanamazsa üçüncü oylamaya geçilir, üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlayan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Bu oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde üçüncü oylamada en çok oy almış bulunan iki aday arasında dördüncü oylama yapılır, bu oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu ile Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri yenilenir.

Seçilen yeni Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.”

Son cümle ve ondan önceki cümleye dikkat edelim. Önce “seçilemezse TBMM seçimleri yenilenir” diyor, daha sonra “görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder”

Bu maddede Cumhurbaşkanını mutlaka bu meclis seçer demiyor. Seçimlerden sonra oluşan yeni meclisde seçilebilir ve bu meclis Cumhurbaşkanını seçene kadar görev süresi devam eder.

Madde çok açık, yeni Cumhurbaşkanını bu meclis seçemezse, seçimler yapılır, o da seçemezse seçimler yeniden yapılır. Bu süre boyunca Cumhurbaşkanımıza kimse vekalet etmez, Arınç da vekalet edemez, çünkü 102. madde Cumhurbaşkanının görevine devam edeceğini söylüyor. Makam boşalmazsa vekalet de olmaz.

Bu bir hukukçu yorumu değil, bir mühendisin yorumu. Bu yorumdan Sezer’i uzunca bir süre daha görev beklediği anlaşılıyor.

(1) http://www.tbmm.gov.tr/Anayasa.htm

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..