Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '07

 
Kategori
Siyaset
 

Anayasa’nın 106. maddesi “Arınç vekalet eder” demiyor

Anayasa’nın 106. maddesi “Arınç vekalet eder” demiyor
 

Anayasa’nın 102. maddesinin Arınç’a vekalet görevi vermediğini, bu maddeye göre şu andaki Cumhurbaşkanının görevinin devam edeceğini yazmıştım (1). Arınç'ın TBMM Başkanı olarak 16 Mayıs'tan sonra Cumhurbaşkanlığına vekalet edeceği şeklinde 106. maddeye dayandırılan iddialar yayınlanıyor.

Anayasa'nın 106. Maddesi aynen şöyle (2):

“MADDE 106. – Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, görevine dönmesine kadar, ölüm, çekilme veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cumhurbaşkanlığına vekillik eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.”

Bu maddede sıralanan olasılıkların hiçbiri 16 Mayıs’ta oluşacak durumu kapsamıyor. Dün akşamki televizyon programlarında aralarında Anayasa profesörleri de olan birçok kişi 106. maddedeki “başka bir sebeple” ile ilişkilendirerek Arınç'ın Cumhurbaşkanlığına vekalet edeceği yorumunu yaptılar. Oysa 102. madde bu olasılığı tamamen ortadan kaldırıyor. 102. madde bir seçim dönemi kısıtlaması yapmıyor, sonraki seçimlerin sonuna kadar olan bütün dönemi kapsıyor.

Sonuç olarak 106. madde de Arınç’a vekalet görevini vermiyor, çünkü ortada bir vekalet etme durumu çıkmıyor.

102. maddeye göre yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar Sezer'in görevini sürdürmesi gerekiyor. Eğer uzlaşma sağlanamazsa bu süre çok uzun olabilir. Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer’in görevi sürdürüyor olması birçoğumuzu rahatlatacak ancak o dönem ülkemiz siyaseti çok sancılı olabilir. O sancıyı azaltmak için siyasetçilerimizin bir an önce uzlaşmayı öğrenmeleri gerekiyor.

(1) http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=38282
(2) http://www.tbmm.gov.tr/Anayasa.htm

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..