Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '16

 
Kategori
Deneme
 

Anayasa’ya göre kıyı ve denizler halkındır

Anayasa’ya göre kıyı ve denizler halkındır
 

Anayasa’ya göre kıyı ve denizler halkındır


Anayasa’ya göre kıyı ve denizler halkın. Peki yüzlerce lira verip girilen plajlar bu kanuna uyuyor mu? Hayır ve vatandaşta haklarını bilmediği için ödüyor parasını, kullanıyor denizini. Bir kaç vatandaş Anayasa’yı güvenlik görevlilerine vererek ACAPULCO'nun plajına ücretsiz giriyorlar. Araştırdıkça, okudukça, sorguladıkça düşünce yeteneği gelişir, bilgi artar. Aslında bu olay ferdi olarak değil, sivil insiyatif olarak başlamış ve geçmişte bir çok kez polise yansıyan olaylar olmuş. Avukatlar Anayasa Mahkemesine dava açmışlar; plajlar halkındır para alınamaz diye ve davayı kazanmışlar. Acapulco hotel Kıbrıs'ın beş yıldızlı otellerinden birisi. Güvenlik görevlilerinin karşı koymama nedeni de bu. Yani plajlar halkın, otel tarafından kullanılan yerler de dahil buna. Sadece ANAYASA da değil, KIYI KANUNU'na göre de denizin yüz metre yakınına kadar hiç bir mesken, bina, her hangi bir şey inşaa ve tesis edilemez. Aynı yasa Türkiye'de de var. Ama girmeye kalkarsan itiraz ederler. Giremezsin burası otelin! İtiraz edip jandarma/polis (hangisinin yetki alanında ise) çağırarak otel veya para talep edenler vs. hakkında tutanak tutturabilirsiniz. Geri adım atacaklardır. Çünkü biliyorlar ki, böyle bir hakları yok ve eğer haklarında şikayet olursa çalıştırma lisansları bile iptal edilebilir. Kimsenin itiraz hakkı yok kıyı sahiller vatandaşındır.
 
Haklı bir eylem tabii ki. Ama o kadar absürd kişiler geliyor ki herkesi rahatsız ediyorlar özellikle turistleri. Herkes girebilmeli ama güvenlik önlemleri arttırılarak. Çöp, mangal, taciz vs. kurallara uymayanlara yasak ve ceza getirilmeli. Haklarımızı özgürce alıp kullanacağız diye de kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı olmadığının farkına varılması sağlanmalı. Yoksa her şey gibi bunu da largelaştırır insanımız. Para içerikli kurallar/cezalar olmalı yoksa hiç kimse uymaz.
 
Günümüzde yetki çıkar sağlamak için kullanılıyor. Oysa yetki adaleti sağlamak, doğruluğu yaymak, yardımlaşmayı öğretmek, ahlaklı ve bilgili insan yetiştirmek için kullanılır. Yetkili biri iseniz insanların yol haritasını çizebilme insiyatifine sahip olmanız gerekir. Çizdiğiniz yol da önemli olan sizi hedefinize ulaştırmasıdır. Hacı Bektaş Veli, Her ne arar isen kendinde ara demiş. Ne kadar da doğru söylemiş. Paranın kontrolünü elinde tutanlar olduğu sürece, halkın gerçekçi düşünce ve davranışları kısıtlanmış olacaktır. İnsan kendi çabası kadardır. Ne kadar çaba o kadar kazanç, ne kadar mücadele o kadar mükahafat. Mücadele etmediğin hiç bir zafer senin değildir.
 
HÜLYA ÇAKICI 
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..