Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '16

 
Kategori
Siyaset
 

Anayasanın ilk dört maddesi değişmeden yeni bir Anayasa yapılamaz

Anayasanın ilk dört maddesi değişmeden yeni bir Anayasa yapılamaz
 

Tartışmalar ilk dört maddede yoğunlaşıyor. Anayasanın ilk dört maddesi şöyle:

Madde 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

Madde 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti.

Madde 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ayyıldızlı al bayraktır.

Milli marşı 'İstiklal Marşı' dır.

Başkenti Ankara'dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

Madde 4- Anayasanın 1'inci maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2'nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3'üncü maddesindeki hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

“Değiştirilmesi teklif dahi edilemez” Maddeler doğru ve herkes kabul etse bile böyle bir ifade sıkıntı. Demokrasilerde böyle ifade olmaz. Allah kelamı sanki o gün ben yazdım bugün yeniden yazarım.

Anayasayı değil ilk dört maddeyi oylayalım. Üçte iki evet çıkarsa kabulüm. Anayasa üçte iki çoğunlukla kabul edilir değil mi? Referandumda böyle bir sonuç çıkmazsa ne yapacağız? Zorla mı kabul ettireceğiz.

Yeni bir Anayasa’nın yapılış nedeni zaten bu ilk dört madde. Bu maddelerde hâkimiyet ve dayatma var. Tek tip insan anlayışı var. “Atatürk milliyetçiliği” diyorsun. İstersen anket yap %30 taraftarı var.

Değişik kültürler, halklar var bu ülkede. Artık bu çağda Türk bile Türk değil (Anketlerde Türk’üm diyenlerin oranı %44) Herkesin kendini ifade edebileceği bir Anayasa başlangıcı olmalı. Kerim Korkut örnek olarak şöyle bir tasarı çıkardı:

TANITIM KARTI

Ülkenin Adı -Türkiye 

Dünyada bulunduğu yer……………………

Nüfusu………………………………………

Yüzölçümü

Yönetim şekli…………………………………………….

ÜLKEYİ OLUŞTURAN HALKLAR 

Türk (sayısı)…………………………………………………

Kürt (sayısı)…………………………………….

Arap (sayısı)…………………………

???(sayısı)………………………

???(sayısı)………………………

ÜLKEYİ OLUŞTURAN İNANÇ GURUPLARI 

Sünni Müslüman(sayısı)……………………………………………

Alevi(sayısı)…………………………………………………………

Şii (sayısı)…………………………………………………………………

???(sayısı)………………………

???(sayısı)………………………

Bayrak: Her halkın varlığını ve onurunu temsil etmek üzere kendi belirlediği bayrak. 

Dil: Türkçe, Kürtçe, ???……………………………………

Resmi dil yoktur; her millet kendi ana dilinde konuşur ve yazar.  Ortak metinler halkların kendi diline çevrilir. 

Yönetimde hâkimiyet ve otorite yoktur. Belli birimlerin belli iş ve görevleri yerine getirmesi ilkesi esastır. 

Burada kim dışarıda kalıyor? Kimin istediği olmuyor? Kurbağalı derenin kurbağaları bile kendini ifade edebiliyor. Ama işte “Büyük Türk”ün işine gelmiyor. Senin yapacağın Anayasaya mutlaka itiraz olacak. Belki %67’yi bile çıkaramayacaksın.

Bu arada hükümetin yeni Anayasa konusunda acele etmesinin bir nedeni de şehitlerle tavan yapmış milli duygulardan yararlanmak. Bir milletin kaderi şehit ağlamalarına bakılarak yazılacaksa itiraz edenlerin Anayasa’yı (halk kabul etse bile) kabul etmeyerek dağa çıkmak haklarıdır. Beni temsil etmeyen Anayasa’yı niye kabul edeyim ki.

Senin yapacağın Anayasa örneğin Alevi toplumunun statüsünü değiştirecek mi? Bugünkü Anayasa ve yasalarda Alevi statüsü şöyle: “4-5 milyoncuk kendisine Alevi diye ifade eden (doğrudan Alevi de demiyor) Cem evi dedikleri bir nevi cümbüş hanede sözde ibadet yapan…”  

Yeni Anayasadan herkesin beklentisi farklı. Sen dini esaslara göre bir Anayasa peşindesin, artı başkanlık. Bir başkası Türklüğün Anayasada daha fazla yer almasını istiyor. Ama bu ülke sadece dindarlardan ve milliyetçilerden oluşmuyor. En az %40 da diğerleri var. Ve sen yapacağın Anayasada bu %40’la ilgili hiçbir şey yapmıyorsun.

Şehit cenazelerinin aktığı bugünlerde milli duyguları gaza getirerek aceleyle emrivaki yapıp AKP Anayasasını dahi çıkarabilirsin.  Başkanlık demesen MHP’de yanında.  MHP başkanlığı belki mahsus öne sürüyor, belki senin yapacağın Anayasayı kabul etmiyor. Benim gördüğüm AKP bu konjonktürde %67’yi (üçte ikiyi) bulur ve kendi hazırladığı yeni Anayasayı çıkarır.

İşte o zaman gerçekten iç savaş olur. Hem bu sefer sadece PKK değil Türkiye’nin %40’ı karşınızda olacak. Gezi’yi hatırlayın! Kendinize gelin beyler, böyle Anayasa yapılmaz!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..