Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '14

 
Kategori
Güncel
 

Anayasasından habersiz devlet

Anayasasından habersiz devlet
 

Ak Parti hükümeti ve on yıllardır ülke yönetimine hakim olmuş sağ iktidarlar eylemlerden korkmuş, zararlı bir şey gibi algılayıp, kolluk kuvvetlerine derhal bastırılma talimatı vermiştir. Eylemin demokratik bir hak olduğunu dile getirenlere de şöyle denilmiştir: 'İzinsiz yapılan eyleme müdahalenin yapılması haktır.' Halbuki bu devlet yöneticileri anayasalarından bile habersizdir. 
 
1982 Anayasasının 34. maddesi bakın ne diyor:
 
Madde 34. - Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.
 
Neymiş, izne gerek yokmuş.
 
Devlet yöneticileri genelde hukuk, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler fakültesi mezunları olur.
 
Bu mezunlar yüksek öğretim döneminden başlayıp emekli olasıya kadar anayasayı kimliklerinin bir parçası edinmiş gibi okurlar, görürler, bakarlar, danışırlar...
 
Ama gelin görün ki anayasayı kimliğinin bir parçası edinmiş bu insanlar, anayasanın istemediği şeyi isteyebiliyorlar. Nasıl bir ironidir bu? Şapşal ve menfaat anlayışından başka nedir ki?!..
 
***
 
Ak Parti iktidarı en ufak eyleme bile tahammül edememiş, polisin kaba kuvvetiyle müdahale etmiştir. Ondan sonra da çıkıp ileri demokrasi getirdiğini iddia etmiştir.
 
2013 yılına damgasını vurmuş Gezi eylemleri, demokratik bir eylemken, polisin aşırı güç kullanmasıyla çığırından çıkmıştır. Hükümetin kolluk kuvvetleriyle uyguladığı kaba kuvvet olmasaydı, Gezi eylemleri hem bu kadar büyümez, hem de Ak Parti hükümetinin dünya çapındaki karizması bu kadar çizilmezdi.
 
Memurların eylemini, öğretmenlerin eylemini, Doğudaki Kürt halkının eylemlerini, yani yurt genelindeki bütün eylemleri, 'İzinsiz eylem' diyerek dağıtmıştır hükümet.
 
İstanbul'da tarihi Emek sinemasının kapatılmaması eylemini bile tazyikli suyla dağıtmasını bilmiştir devlet.
 
***
 
Ak Parti sempatizanları da, Ak Parti hükümet üyelerinin söylemlerine inanmış, polisin tepkisini haklı bulmuştur.
 
Polise bir şey diyemem, o bir emir kulu, ekmek parası için verilen emirleri uygulamakta; ama Ak Parti yöneticileriyle, onlara gözü kapalı inanan sempatizanları yok mu? Bir çok adaletsizliğin sorumlusudur. Birisi izin istenmeyecek olduğu halde izin ister, diğeri de doğru yanlış demeden onu onaylar.
 
***
 
Son söz, eylemlerin hepsi demokratik amaçlı yapılmaktadır; ama eylemi çığırından çıkaran hükümetin müdahaleleridir.
 
-Mustafa Yıldırım - 03.04.2014
 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..