Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Aile ve Çocuk Danışmanı Burcu Polatdemir

http://blog.milliyet.com.tr/yasamsenin

03 Haziran '19

 
Kategori
Psikoloji
 

Anda mıyız Yoksa Anıda mı?

Geçmiş de gelecek de zamanın içinde bir oyun bir nevi..  Ne kadar geçmişteki  yaşadıklarımızı düşünürsek o kadar enerjimiz orada oluyor ve aslında fiziksel varlığımızın ve  içinde bulunduğumuz zaman dilimini yok sayarcasına her gün kim bilir kaç dakikamızı ki  (eğer çok bağımlı şekilde  geçmişte yaşıyorsak  en az 1 saatimizi)  yaşanmış bitmiş belki güzel anılarla belki pişmanlıklarla dolu zaman dilimlerinin gözlemcisi olarak geçiriyoruz.

Peki  burada zaman geçirmek bizim konfor alanımız olarak sabitlendiyse her olumsuz gelişmede oraya gidiyorsa  zihnimiz ; O acı hatıralarla zaman geçirmek size şu ana kadar ne kazandırdı bir bakalım? Olumsuz bir sorgulayış değil bu sorduğum aslında .. Mutlaka bizi rahatlatan kendi yaşanmışlıklarımızdan sayısız parça vardır ondan eminim..  Kötü bir şey yok  bunda elbette ama şu anımız için bize kendimizle ilgili kattıkları ya da bizden eksilttikleri neler onlar üzerine yoğunlaşabiliriz mesela.

Diyelim ki çok güzel anılarınız var onları gözünüzün önüne getirdiğinizde sizden mutlusu yok yüzünüzde gülümsemelerle onca anıyla  buluşuyorsunuz. Sonra şimdiye dönüyorsunuz yüzünüzdeki gülümseme durgunluğa mı dönüyor belli bir süre böyle olması belki adapte açısından normal ama şimdiki ana dönmek bir durumdan sonra sizi mutsuz ediyorsa yavaş yavaş soruna eğilme vaktiniz gelmiş  olabilir..

Olumlu anılarda uzun kalmak şu anımızı nispeten olumsuz etkiliyorsa olumsuz anılara hiç değinmesek mi  acaba?  İsterseniz  kısaca bir  göz atalım. Şöyle ki;  Hatırladığımızda nefesimizi  tutmamızı sağlayan ,negatif  ruh hali oluşturup bunu  dışa vurduran, ruhumuzu sıkıştıran ne varsa işte bu olumsuz ve kötü anılarda gizli.. Hayatınızda tekrar dönmesi mümkün olmayan belki yakın belki  uzak geçmişte kalmış( fark etmez) anlar için bir daha size yine tekrar verilmeyecek olan ‘şu anımızı’ nasıl umarsızca yok sayıyoruz hiç farkında değiliz aslında belki  farkındayız da konfor alanımızı bırakamıyoruz.  Atıl kalmak bir nevi tepkisizlik gibi geliyor da olabilir.. Ama ayağa kalkıp kararlar alabilmek , şu anım ve belki yakın geleceğim için neler yapabileceğimle ilgili kendime dair düşüncelerimle baş başa kalmak bana  ne kazandırır  ya da faydası ne olur diye sorsak nasıl olur?

Hepimize biraz umut,yeryüzünde hala nefes alabiliyorsam  çaresiz değilim duygusunu vereceğinden hiç şüpheniz olmasın. Eğer travmatik bir anınız varsa bunların dışında tutup bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederim tabi ama  benim  bahsetmek istediğim  daha ziyade şu anımızla ilgili bizi negatifliğe sürükleyen hatıralar ..  Çünkü şu  anımızın tekrarı yok.. Ne yaparsak yapalım hiçbir saniyemizi dahi geri alamazken belki zamanımızın kıymetini daha çok bilmemizin zamanı gelmiştir. Yılın yarısı çoktan geçti bundan sonraki yarısı için belki farklı bir bakış açısı kazandırabiliriz kendimize. Zaman geçmekle kalmıyor ; bir düşünsek geçtiğimiz 6 ayda neler yaptığımızı ,nasıl geçirdiğimizi anlatmaya kalksak ancak bir saat veya daha az sürecektir inanın.. Zaman kavramı işte böylesi  anlaması ve anlamlandırması bazen sonsuz bazen de kısa sürelerle ölçtüğümüz bir olgu aslına bakarsanız..

Deneyelim bakalım bundan sonra nasıl bakacağız.. Bu da önce kendime ödevim sonra da size tavsiyem olsun ..:)

Bu sene için mutlu bir 6 ay dilerim :)

 
Toplam blog
: 82
: 140
Kayıt tarihi
: 12.04.15
 
 

Çocukların duygu ve davranışlarının sonuçlarından yola çıkarak ,çocuğun ruh dünyasında oluşan değ..