Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '14

 
Kategori
Sinema
 

Anderson’dan yetişkinler için bir masal daha

Anderson’dan yetişkinler için bir masal daha
 

Tuhaf tipler, cafcaflı renkler


Büyük Budapeşte Oteli

Senaryo ve Yönetmen: Wes Anderson

Oyuncular: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Abraham Murray, Mathieu Amalric, Jude Law.

Wes Anderson özgün komedi anlayışını, ayni özgünlükte kullandığı kamerasıyla renklendiren önemli bir yönetmen. Absürd ve ilginç karakterlerin öykülerini cafcaflı renklerin çevrelediği, iri ufaklı bir çok detayla süslü mekanların içlerinde anlatır. Asla tek öyküyle yetinmez, her birisi diğerine ince kurgu işçilikleriyle bağlanmış diğer öykülere açılır. Kamera açılarını uzun derinlikli, yakın ve orta ölçekli planlar arasında sürekli değiştirir. “Büyük Budapeşte Oteli” tüm ustalıklarını sergilediği bir fuar alanını andırıyor. Farklı zaman dilimlerinde arasında ustalıkla dans ederken, büyük küçük rolleri oynayan birçok ünlü oyuncuyu, muhteşem mimari tasarımlar içinde resmediyor. Kara komedinin tüm hınzırlıklarını kullanır. Detaycılığı ve stil düşkünlüğü Amelie’nin yönetmeni Jean Pierre-Jeunet’yi, hızlı kurguları sessiz sinema döneminin yapımlarını anımsatır.

Anderson, Avusturyalı yazar Stefan Zweig’ın anılarından esinlenerek kaleme aldığı senaryosunda olaylar Zubrowka adını verdiği ülkenin Lutz şehrinde geçiyor. Ülke adı ne kadar uyduruk olsa da Orta ve Doğu Avrupa’nın tüm mimari özelliklerini barındırıyor. Burası Viyana, Berlin, Budapeşte, Prag arası bir yer olabilir. Otelde yaşananlar iki savaş arasından,1932, altmışlı ve seksenli yıllara kadar uzanıyor. İki ana karakter otel idarecisi Gustave (Ralph Fiennes) ve belboy Sıfır Mustafa (Tony Revolori) yaşadıkları aşktan savaşa, oradan cinayete ve hapishaneden kaçışa kadar öykü içinde öyküye açılıyor.

Bilhassa ilk bölümdeki, emsalsiz iç mekan mimarisinin içinde dolaşan birbirinden ilginç karakterlerin sunduğu renkli, atmosfer savaşta askerlerin otele gelmeleriyle karanlıklaşıyor. Altmışlarda ise komünist mimarisinin detaysızlığına ve griliğine teslim oluyor. Otelin bir karakter gibi dönemleri yansıttığı anlatımda, hızlı değişen kurgu filmin sarkmadan ve sıkmadan akmasını sağlıyor.

Oyuncu kadrosunun zenginliği için muhteşem denilebilir. Kimler yok ki Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Harvey Keitel, Edward Norton, Tilda Swinton, Bill Murray, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Jude Law … Çoğu yüzlerini değiştiren makyajlarla zor tanınıyor.  Sıfır Mustafa’da genç oyuncu Tony Revolori’nin oyunculuğu hepsinin önüne geçiyor. Sempatik ve cin bakışları yanında müthiş beden diliyle öykünün lokomotif oyuncusu.

Eğlendirici bir film. Wes Anderson filmlerini (Tenenbaum Ailesi, Yükselen Ay Krallığı gibi ) tanımıyorsanız, tanışmak için mükemmel bir fırsat.    

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..