Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '10

 
Kategori
Deneme
 

Angutlar-Anguslar

Angutlar-Anguslar
 

Angut-Angus


“Angut”, sözlükte “Ördekgillerden tüyleri kiremit renginde evcilleştirilebilen dalıcı yaban ördeği.” Divan-ı Lügati Türk’te “Ördeğe benzer kızıl renkli bir kuş” Argodaki anlamı ise “ahmak, kaba.” Bizim köyde yok bu kuştan. Serçe, karga, kınalıkeklik, çilkeklik, doddo, peppo, bume (yöredeki adları) arıkuşu, karatavuk, bıldırcın, sığırcık var, bir o yok. Ördek dediğin gölde yüzer. Yeter suyumuz yok ki, nasıl olsun?

“Angut-angus” bu ikisini karıştırırdım. Aynısı olduklarını sanırdım hatta. Harf farkı varmış meğer aralarında. Öğrenmiş olduk.

Sözü fazla havalandırmayıp yere indirir isek “angus’u” konuşalım istedik biz bu bayram sonu. Yüzdeyüz ithal bir konu ve üzerinden az zaman geçmiş olması hesabiyle. Geldiler ki bir büyük seferden her biri birer alamet bu ağır misafirlerimizin. İnsan içine çıkarılmadıkları her hallerinden belli. Dilleri var bizim dile benzemez, halleri var bizim hale benzemez. İpini kopardılar mı zapt etmenin imkânı yok. Araç, yaya, atlı önüne çıkanı tepip devirdiler şu üç günlük misafirliklerinde. Yiyip içtikleri hakkında da kalpler tatmin bulmadı. Beslenmelerine domuz gıdaları karıştırıldığından, yumurtalıklarının alındığına, kurban şartları taşımadıklarına haklarında denmedik kalmadı. Bir “angus” sürüsünün bu kadar noksanı çıkıyorsa, AB-ABD menşeli ithali için can attıklarımızın durumunu varın siz düşünün artık.

    AB Standartlarının, Kopenhag Kriterlerinin, Paris Şartının, Davos Ruhunun, Zürih protokolünün v.s.
Nasıl sindireceksek bu kadarını? Cevap baştan verilmişti de sormuş olalım biz yine de işte. “Alıştıra alıştıra…” Bu kadarıyla kalsın fazla da midesini bulandırmayalım kimsenin şimdi. Kim aldı, kim kurban ettiyse Allah kabul etsin. Kimleri zengin etti bilemesek de gözlerimizi açtı bu kurbanlıklar ama. İthali gerekiyormuş demek ki illa “yaban” malın derde çare olamayacağını anlamaya. Hayvancılığımız başta olmak üzere AB teşviklerine kurban ettiklerimizin kıymetini anlamaya yetmiştir inşallah bu ders. İthale alışığız esasen. Bunu hep yaparız. Ne zaman başımız sıkışsa kapıları açıktır Batılı dostların bu yüzden. İnsan, hayvan, ihtiyaç ne varsa. Cinsi değişti bu sefer sadece o kadar. Büyük küçük ne “angus”lar var daha dosyaları açılacak. “Açılım” sırası onlara da gelir inşallah günü gelir de. Birlik içinde milletçe nice bayramlara.

<ı>Osman ERENALAP <ı>Ankara Kasım 2010
 
Toplam blog
: 20
: 455
Kayıt tarihi
: 25.07.10
 
 

1957 Çüngüş Deveboynu Köyü doğumlu, Öğretmen okulu ilahiyat fak. ve Eğitim fakültesi mezunuyum. 20 y..