Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Anılarda kalan: Tahir Kutsi Makal

Anılarda kalan: Tahir Kutsi Makal
 

180 kez görüntülendi 11.10.2008 12:57:16  

Tahir Kutsi Makal, şair ve gazeteci yazar ( D. 9 Şubat 1937 ) Oğuz Köyü /Acıpayam doğumlu. Denizli’nin yetiştirdiği gazeteci, şair ve yazarlarımızdandır. Uzun yıllan İstanbul’da kaldı. Şiir ve yazılarıyla Varlık, Yücel, Nasır, Petek, Yelken, Maya, İnanç, Türk Yurdu, Milli Kültür, Türk Edebiyatı, Gülpınar, Çağrı, Hisar, Tarla gibi dergilerde Şiir ve diğer edebi yazılarıyla katkıda bulundu. Yazılarından dolayı birçok ödül aldı. Tan ve Yeni Gazete, Dünya, Tasvir, Ekspres, Son Havadis, Hergün, Ortadoğu, Güneş, Sabah gibi gazetelerde Yazı işleri müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptı.1992, 1993 yılında Amerika’ya gitti. Gezdi, gördü ve yazdı. 1963 yılında yılın gazetecisi seçildi. Ödül olarak 21 Avrupa ülkesini gezip dolaştı. 1953 yılında Doğan Kardeş ödülü, 1956 Yılında Nasır Dergisi ödülü, 1976 ve 1979 yıllarında roman dalında Peyami Safa ödülü, 1985 yılında Türk Folkloruna Hizmet ödülü, 1987 yılında Karadon öykü kitabıyla Kültür Bakanlığı ödülü, 1989 Yılında Halk Edebiyatına hizmetlerinden dolayı İnönü Üniversitesi’nce Fahri Doktor Unvanı verildi. 2000 yılında Acıpayam’da bir caddeye adı verildi. Uzun yıllar Müziksan Vakfı, Türk Edebiyatı Vakfı Genel Sekreterliğini, Genel Başkanlığını yürüttü. Dergilerde ve birçok seçkilerde şiir ve yazılarıyla göründü. 

Dr. Tahir Kutsi Makal’la ilgili birçok anım vardır. Bunlardan birini kısaca buraya almak istiyorum. 

Yıl 1972, bir grup arkadaşımla Üniversite sınavlarına katılmak üzere İstanbul’a gidiyoruz. Beş kişiyiz. İçlerinde biraz paralı olan benim. Çünkü o yıllarda öğretmendim. Devlet babadan maaş alıyordum. 410TL. Yeye bitmez. Şaka bir yana, o yıllarda paranın bereketi ve değeri vardı. Sözü fazla uzatmadan Tahir Kutsi Makal’a dönelim. 

İstanbul’a ilk olarak gidiyoruz. Aksaray’da üçüncü sınıf bir otele yerleştik. Dört, beş gün kalacağız. İstanbul’u geziyoruz; rahmetli Orhan Veli’nin dediği gibi “İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı”.İşte öyle bir şey. 

O yıllarda Tahir Kutsi Makal Tarla Kültür ve Sanat Dergisini çıkarıyordu. Tarla’dan dolayı sıcak bir dostluğumuz vardı. Arkadaşlarımı aldım ve Tahir Kutsi Makal’ın yanına gittik. Arkadaşlarım biraz ürkek ve heyecanlı. Ben biraz daha onlara göre cesaretliğim. Nihayet Tahir Ağabeyi bulduk. Tahir Ağabeyimiz Nuruosmaniye Caddesi’nde Son Havadis Gazetesi’nde çalışıyordu. Yanılmıyorsam SONHAVADİS Gazetesi’nin Genel Yayın Müdürü idi. Arkadaşlarımı Tahir Kutsi ile tanıştırdım. Çay, kahve, meşrubat derken rahmetli Tahir Kutsi aynen şöyle dedi: 

- “ Bana bakın çocuklar, sınavlar için size bir faydam olmaz, tabi başarılı olmanızı elbette isterim. Ancak siz İstanbul’dasınız, buralarda kalmak, geçinmek zor. Hele bir yabancı için daha zor, geçinmek ve kalmak zordur. Size kartımı veriyorum ve kaldığınız otel’e şimdi telefon açıp talimat vereceğim sizlere en az %50 oranında bir indirim yapacağım. Bu bir, ikincisi yine sizlere birer misafir kartımı vereceğim, her gün öğle vakti gelip burada Son havadis Gazetesi’nin tesisleri yemekhanesinde benim konuklarım olarak yemek yiyeceksiniz. Ayrıca gittiğiniz zaman yine sizlere TARLA yayınlarından kitapta vereceğim. Haydi, sizlere şimdiden başarılar diliyorum.” dedi. 

Tahir Ağabey’den kartları aldık. Gerçekten otel sahibi de bizlerle fazlasıyla ilgilendi, her gün için de %50 indirim yaptı. Bu suretle beş, altı gün İstanbul’da kaldık her öğle vakti Tahir Kutsi’nin misafiri olarak da yemek yedik İstanbul’dan dönerken de bir süre kitap bizlere armağan etmişti. İşte Tahir Kutsi Makal böylesine bir insandı, yazdığını yaşayandı. 

Tahir Kutsi tek kelime ile Anadolu geleneğine bağlı, aslını inkâr etmeyen, sevecendi. Vefalı ve konukseverdi. Onun bu konukseverliğini hiçbir zaman unutmak mümkün değildir. 

Vefatının 10. yılında rahmetle anıyorum. Tahir Kutsi Makal’ın Türk kültürüne ve Türk halk edebiyatına büyük hizmetleri oldu. Şimdi onun için kaleme aldığım bir şiirimi onun anısına sizler de paylaşmak istiyorum. 

TAHİR KUTSİ MAKAL 

Bir sabah vakti 

Binerek ak topuklu bir DELİ TAY’A 

Elveda diyerek uçup gittin 

Sessiz bir gemi gibi dönülmez yola 

TARLA’NIN ırgat başı 

Hey gidi Tahir Kutsi Makal 

Güle güle git 

Mekânın cennet olsun 

FAKİR İŞİ, KAMYON, KARADON’LA 

Otuz yıldır ekip biçtiğin TARLA 

Hayat bir varmış, bir yokmuş 

Yayan yapıldak düştün yollara 

Denizli’den İstanbul’a 

Çukurova’da KARACAOĞLAN,

Bolu’da KÖROĞLU
 

Sivas’ta Âşık VEYSEL 

Ankara’da ÂŞIK HASAN DEDE,  

DADALOĞLU, ZARALI ÂŞIK ÂDEM 

İÇGÖÇ, KÖYLÜ GÖZÜYLE AVRUPA,  

YUNUS EMRE, MEVLANA,

HACI BEKTAŞ-I VELİ
 

ANADOLU’DA TÜRK MÜHRÜ 

HOCA AHMET YESEVİ 

HALK BİLİM’IN ustası

BENİM GİZLİ YAZILARIM
 

Bunlar birer kültür atlası 

Gururla kitaplığımda sakladıklarım 

Zevkle bir solukta okuduklarım 

Hepsi şimdi anılarda kaldı 

BENİM O BENİM

Daha sayamadıklarım
 

Kırkından sonra derdin 

“ BABANIZ YİNE ÂŞIK ÇOCUKLAR” 

Halk edebiyatımızın gönül adamı 

Gazeteci, şair, araştırmacı, yazar,  

Güle güle git, git güle güle

Tahir Kutsi MAKAL
 

En güzel, en lirik şiirlerin 

ÖPKÜ’lerde kaldı yapayalnız 

Yüzü güleç insan, vefalı dost 

Sevilen insan, gönül dostu 

Dr. Tahir Kutsi MAKAL 

TARLA’ da bir deste karanfil 

Hep gönlümüzde kal…

Abdülkadir Güler


NOT: 1-Büyük harfle yazılanlar, yazara ait kitapların adıdır.
2- Geniş bilgi için:Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi, İhsan IŞIK,
Elvan Yayınları 3 baskı. Ankara-2004.s.1225-1226
 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..