Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '15

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Anılarda Trabzon

Anılarda Trabzon
 

TRABZON BELEDİYESİ KÜLTÜR ARAŞTIRMA KURULU VE YAYIN YÖNETMELİĞİ


TRABZON BELEDİYE TARİHİ
 
Trabzon’umuzun geçmişini günümüze taşıyıp belgelemek bu kentte yaşayan herkesin özlemi. Mustafa Reşit Tarakçıoğlu ( Trabzon’un Yakın Tarihi ), Mahmut Goloğlu ( Trabzon Tarihi ) duyarlı yürekleriyle yaşadıkları kente olan görevlerini yapmışlardır. Ancak, elimizde bulunan yapıtlarının yetersizliği başvurulduğunda kendini duyuruyor. Tarih yazmanın arşiv, kaynak, belge sorunuyla birlikte bilirkişilerin oluşturacağı bir kurul işi olduğu bilinmektedir.
 
1989 yılının ekim ayında Trabzon Tarihi’nin yazılması gündeme geldi daha doğrusu birkaç yıl önce başlayan bir çalışmanın hangi aşamada olduğu görüşülmek üzere Trabzon Belediye Başkanı Sayın Atay Aktuğ tarafından gündeme getirildi. Toplantıya katılanlar, Trabzon Tarihi denen bir çalışmanın olmadığı, bazı kaynak kitaplardan alınmış fotokopiler yığını olduğu gözledi. Bunun üzerine, bu dağınıklığa son vermek amacıyla Trabzon Belediyesi Kültür Araştırma Kurulu oluşturuldu.
 
Kültür Araştırma Kurulu, Trabzon Belediye Meclisi’nin 07. 06 . 1990 tarih ve 186 sayılı kararıyla şu kurucu üyelerden oluştu : A. Can Bali(öğretmen), Gündoğdu Sanımer(Dr. ozan), Rasim Şimşek(öğretmen yazar), Hikmet Aksoy(Karikatürist,yazar),Ahmet Özer(öğretmen yazar,ozan), Türkay Korkmaz(öğretmen yazar,ozan), Arslan Pulathaneli(araştırmacı,arşivci), Alican Usta(emekli öğretmen), Mustafa Yazıcı(öğretmen yazar), Mehmet Altın(araştırmacı), Burhan Cahit Tanç(emekli öğretmen), Şevket Çulha(Yazar), Hüseyin Albayrak(öğretmen yazar)  Murat Yüksel (İl Halk 
Kütüphane Müdürü,yazar) Coşkun Kulaksızoğlu(fotoğraf 
sanatçısı), İhsan Bektaş(yazar), M. Reşat Sümerkan(KTÜ öğretim üyesi,araştırmacı,fotoğraf sanatçısı)
 
Kültür Araştırma Kurulu 1989’dan bu yana sanat şenlikleri, paneller, açıkoturumlar, toplu söyleşiler, yarışmalar(şiir,öykü) düzenleyerek Trabzon’un kültür ve sanatına katkıda bulundu. Trabzon Belediyesi’nin güzel salonları Hamamizade Kültür Sanat Merkezi, Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi bu güzellikleri izleyicilerle birlikte yaşadı.
 
Kültür Araştırma Kurulu uzun toplantılardan sonra Trabzon Tarihi yerine -şimdilik- Trabzon Belediye Tarihi’nin yazılmasına karar  verdi.Kurul üyesi Rasim Şimşek, A. Can Bali, Türkay Korkmaz, Ahmet Özer görevlendirildi. A.Can Bali zamansız olarak aramızdan ayrılınca Trabzon Belediye Tarihi Rasim Şimşek öğretmenimizin hünerli ellerine kaldı.
 
Kültür Araştırma Kurulu 26. 06 . 1992  ve 228 sayılı Trabzon Belediye Meclisi kararıyla “ Trabzon Belediyesi Kültür Araştırma Kurulu ve Yayın yönetmeliği”ne kavuştu. Tüzel kişiliği olan Kurul’un çalışmalarını, oluşmasını belirleyen yasal belge de yaşama geçti böylece. Yönetmelik gereği, Kurul, 04.07. 1992 günü genişletilmiş toplantısını yaparak Yürütme Kurulu üyelerini seçimle belirledi. Yürütme Kurulu şu üyelerden oluştu: Şevket Çulha(başkan), Türkay Korkmaz(yazman), Gündoğdu Sanımer, Rasim Şimşek, Hikmet Aksoy, Arslan Pulathaneli, M. Reşat Sümerkan ve Kenan Sarıalioğlu.
 
Yeni oluşan Yürütme Kurulu 1992-1993 dönemini kapsayan çalışma programını ve iş takvimini belirlemek için yoğun biçimde çalışmaktadır. Yürütme Kurulu, etkinliklerin kamuoyuna duyurulması, Trabzon kültür ve sanat yaşamına  bir güzellik katmak için bir yayın organı çıkarmayı da planlamaktadır.Tüm bu çalışmalar içinde özel bir yer tutacak olan Rasim Şimşek öğretmenimizin yazmak için üstlendiği Trabzon Belediye Tarihi, 1992 yılı bitmeden kamuoyuna sunulacağı umudundayız. (1)
 
Trabzon’u sevmek onu dünüyle, bugünüyle tanımaktan, tanıtmaktan geçmektedir. Trabzon Belediye Tarihi bunu sağlayacaktır.
 
 
 ( Hürses,Trabzon/Vakfıkebir, 14.08.1992, Sanat- Yorum, 2. sayfa)
 
EK : Trabzon Belediyesi Kültür Araştırma Kurulu'nun Rasim Şimşek imzasıyla çıkan ilk yapıtı  29.09.2015 
 
(1) Trabzon Belediye Tarihi 1993’te yayınlandı.
 
TRABZON KÜLTÜR ARAŞTIRMA KURULU VE YAYIN YÖNETMELİĞİ, BELEDİYE BAŞKANI ATAY AKTUĞ 
07.06.1990, 186 SAYILI BELEDİYE MECLİS ONAYI
 
 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..