Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

07 Aralık '10

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Anılarla Celaliye!

Anılarla Celaliye!
 

Mustafa Patlak, Halil Çolakoğlu, Hüsamettin Akar.


İhtiyar Delikanlılar Celaliye’yi Anlattılar...

Celaliye; Büyükçekmece Belediyesi sınırlarına son yerel seçimlerde dahil olan, tarihi eserlerinin çokluğuyla göze çarpan bir yerleşim merkezi…

Celâliye'nin Bizans dönemindeki ilk adı altı yıldız anlamına gelen Heksastros, zamanla bu isim değişiyor Çetros adını alıyor. Kasaba 1520 yıllarında Piri Mehmet Paşa’nın çiftliğiydi.

Celâliye ve Kâmiloba’nın ilk yerli halkı Rum köylüleriydi. 1924 senesindeki mübadele sonucu Celâliye'ye Yunanistan'da yaşayan Türkler gelip yerleşmiş. Cumhuriyet dönemi, Balkan Savaşları 'nda bu civarda şehit olan iki Türk bin başıdan Celal olanın adı Çetros'a verilip Celâliye olmuş. Kâmil olanın adı da Yaloz'a verilerek Kâmiloba olarak değiştirilmiştir.

Celaliye Meydanına her gittiğinizde kahvehanede bulabileceğiniz Celaliye’ nin canlı tarihleri Tatlıcı Mustafa, Halil ve Hüsamettin Amcalarla yaptığımız röportajda Celaliye’nin Bilinmeyen tarihini sizler için araştırdık…

(Tatlıcı Börekçi) Mustafa Patlak (78)

Doğma büyüme Celaliyeliyim. Celaliye, Cumhuriyet kurulduğunda 250-300 haneli bir köydü. Atatürk öldüğünde ben 6 yaşındaydım, annem çok ağlamıştı hatırlıyorum. Bu köyde eskiden Rumlar yaşardı, Biz ona yetişmedik dedelerimiz, babalarımız yetişmiş. Rumlar özellikle Büyükçekmece de çok varmış. Günümüzde onlardan kalan yerleri ikide bir yakmak istiyorlar, biz söndürüyoruz. Hepimizin görevi tarihi yerleri korumak, Hasan Başkan da tarihe sahip çıkarak üstüne düşen görevi çok güzel yerine getiriyor.

78 yıldır Celaliye de ilk kez böyle bir hizmet gördük. Başkandan çok memnunuz her şey çok güzel, yollarımızı yaptı, kaybolup giden tarihi çeşmelerimizi bulup gün yüzüne çıkarttı.

Halil Çolakoğlu (82)

Atatürk öldüğünde ben 2. sınıftaydım, çok ağlamıştık, herkes ağlamıştı. Ben en çok Atatürk dönemiyle şimdiki dönemi kıyaslıyorum. Atatürk döneminde erkekler fötr şapka takım elbise giyerlerdi, saçlarına sakallarına dikkat ederlerdi temiz ve bakımlıydı. Kadınlarda güzel elbiseler giyiyorlardı, herkes giyim kuşamına dikkat ediyordu. Şimdi öyle değil saç sakal karışık dağınık özensiz bir görüntüleri var.

Hüsamettin Akar (83)

Ben 1927 doğumluyum. Bu köyde 1922 senesine kadar Rumlar varmış, Celaliye’nin eski ismi Çatros. 1925’te buraya ilk iskan veriliyor. yalnız 1925 doğumlular ve onların çocukları iskan alabildi.

1929 senesinde camiden aşağısı olduğu gibi yanıyor bir evin tutuşmasıyla gece 12 den sonra başlayan yangında köy denize kadar yanıyor sahilden sandallar bile kaçıyormuş. Yangından sonra babam yukardan ev alıyor.

Köy halkı o dönemde Rumlardan kalan bağcılıkla geçimini sağlıyor. 1930’lar da bir hastalık vuruyor, sonrada bağcılık yavaş yavaş azalıyor. 1950 ye doğru ise domatesçilik yapmaya aşladık 60-70’li yıllara kadar beygirlerle ineklerle tarım yapılırdı.

1967 de ilk traktörümü aldım 1974 senesinde Ecevit nur içinde yatsın 120 kuruş olan buğdayı 220 kuruş yaptı. Bu köyde 12 traktör varken 55 traktör oldu. Köylünün, çiftçinin yüzü ilk kez o dönem güldü. Ecevit’ten önce benim bankada 70 bin lira param vardı Ecevit’le beraber paramın üstüne 700 bin lira daha koydum. 1969 senesinde Belediye kuruldu. Belediye ilk kurulduğunda sahillere bir kat izin verdi, daha sonra gelen Belediye Başkanı ise 6 kat izin verdi, sahil Çin Seddi gibi oldu. Köyün kanalizasyonları Rumlar’dan kalmaydı. Ülker bey 1978 de Başkan olduğunda değiştirdi. Bunlar belediyede para yokken gerçekleştirildi.

Camiyi, yolları, eski köy okulunun duvarlarını, hep imece usulü yapardık. Eskiden her şeyi kendimiz üretirdik. Herkes ürettiğini bir biriyle paylaşırdı. Şimdi her şey hazır, emekli maaşı olmayanın benim gibi yaşamasına imkan yok. Hasan Başkan, ekibiyle beraber bizi ihya etti.

Tarihi çeşmede inekler, koyunlar, keçiler su içerdi, köy meydanı kamyonlardan geçilmezdi. Burası köy gibiydi, şimdi bize çok güzel bir meydan yaptı…

Güzel insanlar güzel hizmetlerle buluşurlar, Hasan Başkanda güzel insan güzel hizmetlerde bulunuyor.. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyor ve iyi ki bizim başkanımızsınız diyoruz..

Kaynak: Büyükçekmece Belediye Başkanlığı

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..