Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '09

 
Kategori
Animasyon
 

Animasyonlar sadece çocuklar için midir?

Animasyonlar sadece çocuklar için midir?
 

UP'ın afişlerinden bir tanesi.


Geçtiğimiz Perşembe günü, ülkemizde Yukarı Bak ismiyle gösterime girmiş olan filmi seyrettim. Animasyon türünde yapılmış filmin altındaki imza size eğlence garantisini henüz izlemeden sunuyor: Pixar.

Animasyonla biraz ilgilenenlerin hemen anımsayacağı filmlerin altında imzası var Pixar'ın. Oyuncak Hikayesi 1 ve 2, Bir Böceğin Yaşamı, Arabalar, İnanılmaz Aile, Kayıp Balık Nemo, Wall-e ve bu sene de UP...

Up, küçüklüğünden beri bir maceraperest adamın hayranı olan yaşlı bir adamın, karısı öldükten sonra ona söz verdiği gibi, Cennet Şelaleleri'nin üstüne evini balonlarla uçurarak taşıma macerasını anlatıyor. Bu macerada ona, yardımsever Russell, soyu tükenmekte olan kuş Kevin ve sevimli köpek Doug eşlik ediyor. Filmi izlediğinizde maceranın başlangıç noktasını, nerelere vardığını görebileceksiniz zaten.

Bu konu üzerinden ben başka bir konuya bağlanmak istiyorum: Animasyonların Türkiye'de hala çocuk filmi muamelesi görmesi. Bu kez iyice abartıldı ve Up, Türkiye'nin hiçbir yerinde orjinal sesiyle gösterime girmedi. Seslendiren Erol Günaydın'a saygım elbette sonsuz ve seslendirme de olabildiğince başarılı bir seslendirmeydi, ama bu filmleri orjinal sesleriyle izlemek de ayrı bir keyif.

Bu anlayışı yıkabilen tek film sanıyorum Buz Devri oldu. Geçtiğimiz yaz, Türkiye'nin her yerinde, orjinal dili ya da Türkçe seslendirmesi ve üç boyutlu seçenekleriyle gösterime girdi. Halbuki UP'ı izlemek istediğinizde, üç boyutlu olarak Ankara'da bir tek Kızılay Büyülü Fener Sineması'na mahkumsunuz.

Bunun en korkunç durumu sanıyorum Simpsons'da yaşanmıştır.Ülkemizde CNBC-e kanalında Simpsons biliyorsunuz altyazılı olarak veriliyor ve karakterlerin sesleri özdeşleşmiş onlarla adeta. Simpsons'ın sinemalarda orjinal sesiyle oldukça kısıtlı bir şekilde gösterime girmesi gerçekten düşündürücüydü. Yapımcılar, yetişkin çizgi filmi sayılabilecek Simpsons'a bile çocuk filmi muamelesi yapmayı başarmışlardı.

Yine de oldukça başarılı bir film olan ve bence bu sene en iyi animasyon Oscar'ını alacak olan Up'a gitmenizi öneririm. Size eğlenceli bir 1.5 saat vaat ediyor film, evin içinde her türlü eşyanın hareketinden, hayvanların ve insanların mimiklerine kadar, dikkat edilen ayrıntıları gördükçe oldukça şaşıracaksınız, büyülü bir Pixar masalı yine. En başında gösterilen Partly Cloudy de cabası. Üç boyutu çok başarılı değil bana göre, ama kesinlikle gitmeye değer. Bir de bu türle ilgilenen için bir müjde vermeliyim, Oyuncak Hikayesi 1 ve 2, üç boyutlu olarak gösterime girecek ve 2010 yılında ise Oyuncak Hikayesi 3'ü izleyeceğiz. Yani yine çok güzel animasyonlar bizi bekliyor.

Ne de olsa Pixar, geçtiğimiz sene Wall-e ile en iyi film Oscar'ını aldığında, filmi anons eden kişi, "ben her sene gidip DremWorks animasyonu seslendirir, sonra ondan kazandığım parayla Oscar'ı Pixar'ın alacağına dair bahse girerim."

Fazla söze gerek kalmamış.

 
Toplam blog
: 142
: 1092
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakülteliyim. Seyahat benim için bir tutku, her fırsatta bir yerlere ka..