Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '09

 
Kategori
Haber
 

Ankara Büyükşehir' de seçim heyecanı

Türkiye’nin toplam nüfusunun yüzde 6.4’ünü barındıran başkentte, AKP adayı Melih Gökçek ile CHP adayı Murat Karayalçın arasındaki yarış baş abaş hale geldi. Ankete göre Gökçek’in oy oranı yüzde 32.8’i, Karayalçın’ın yüzde 27.6, MHP adayı Mansur Yavaş’ınki de yüzde 25.1 olarak hesaplandı. Seçmenlerin yüzde 11.4’ü de kararsız olduklarını söyledi. Kararsız oylar, adaylara dağıtıldığında ise oy oranları şöyle:

AKP yüzde 37, CHP yüzde 31.2 ve MHP yüzde 28.3. AKP Başkent’te önde gitmesine rağmen, 2004’teki yerel seçimlere ve 2007’deki genel seçimlere göre oylarda düşüş yaşıyor.”

Milliyet com.tr de yayınlanan son ankette oyların dağılımı böyle. Anke ne kadar doğruyu gösteriyor bunu seçimlerden sonra hep birlikte göreceğiz.

Bu seçimin, daha önceki yerel seçim gibi projeler seçimi olmayacağı açıkça belli oldu. Seçmenler kişilerden daha çok partilere oy vereceklerdir.

AKP adayı Melih Gökçek bu dönem bir hayli yıprandı. Zaten aday gösterilip gösterilmemesi yönünde de bir duraksama yaşanmıştı. Günlerce düşünüldü. Nabız yoklamaları yapıldı. Sonunda yeniden Sayın Gökçek’te karar kılındı. Doğrusu kendi partisi tarafından bile aday gösterilip gösterilmemesi hususnda yaşanılan güvensizliğin Ankara halkına nasıl yansıyacağı iyice hesaplanmalıydı.

Bunun yanında Kızılırmak suyunun içilebilir olup olmadığı iyice hesaplanmadan ve Ankara halkına bildirilmeden önce musluklardan akıtılmasınında çok önemli bir yıpranma nedeni olacağıu kesin gibi duruyor. Artık su verilmemesinden kaynaklanan patlayan su borularını saymıyorum.Bunlar sadece son dönemde olan ve oyları etkileyecek olan olaylardır.

Diğer taraftan Melih Gökçek’in mal varlığı hakkında yürütülen spekülasyonlar, MHP lilerin Mansur Yavaş’ı destekleyecek olması , Melih Gökçek’in agresif yapısı ve uzun dönem Ankara Büyükşehir Başkanlığını yürütmesi gibi nedenlerle sandıktan çıkabilme ihtimalini bir hayli zayıfladığını düşünüyorum.

Bu seçim partilere oy verme seçimi olacaktır saptamasını tekrarlıyorum. AKP adayını değiştireerrek güncel bir isimle seçimlere katılmış olsaydı anketlerde açık ara ile önde olacaktı. Tıpkı İstanbul gibi.

CHP adayı sayın Karayalçın ise, daha seçime girmeden kaybetmiş gibi duruyor. Bunun en önemli belirtisi, CHP gibi militerist bir partiden aday olmasıdır. CHP den Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hiç bir adayın Ankara’da şansı yoktur. Bakalım bu gerçeği ne zaman anlayacaklar. Kaldıki şimdiden fakir aile başına 400-600 TL ödeyeceği söylemiyle güncelden ne kadarda uzak olduğunu, yani değişen Türkiye’y ianlamadığını göstermiştir.

MHP adayı Mansur yavaş ise MHP nin halkta bıraktığı (Apo’nun asılması, halka Yağlı ip atma, militarist sert agresif konuşmalar) olumsuz izlemimleri fiziki yapısıyla değiştirmeye aday gibi görünmektedir. Kaldıki Beypazarında yaptığı yararlı işler oy verilebilir referansını oluşturuyor. Diğer taraftan MHP daha önceki iktidara gelme yöntemiyle çalışmaktadır. Her MHP li birkaç kişiden oy sözü alarak sandığa gidecektir. Melih Gökçek’ten sıkılanlar ve kurtulmak isteyenlerle, halktan kopuk, Ergenekon avukatlı Genel Başkana sahip bir CHP’de Karayalçın’ı istemeyenler Mansur Yavaş’ı destekleyeceklerdir.

Doğrusu Bu kez Sayın Melih Gökçek’in işi gerçekten çok zor görünmektedir.

*****

2009 ve  2014 yerel seçimlerinde Ankara büyük şehir Belediyesi seçimlerinde partilerin aldığı oy oranları aşağıdadır.

2009      AKP       :              %38,53                                     İ.Melih Gökçek                                 2014: % 44,9

2009      CHP       :              % 31,30                Murat Karayalçın                     M.Yavaş             2014: % 43,8

2009      MHP      :              % 27,37                Mansur Yavaş                            M.Karakaya      2014 :% 7,8

 

Ankara da seçim sonuçları CHP’nin itirazları nedeniyle henüz sonuçlanmamıştır. Seçim Mansur lehine sonuçlansa bile 15 Mart 2009 tarihinde yazdığım ve daha sonra silmek durumunda kaldığım (noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyorum) bu yazıdaki saptamalarım aynen güncelliğini korumaktadır.

Ne yazık ki CHP, 2009 yerel seçimlerinde yapmış olduğu hataları bu kez katlayarak daha da fazlasını yapmıştır. Bunu bir sonraki yazımda anlatacağım.

NOT: Bu yazıma yaptığı bir yorum nedeniyle kısa bir tartışma yaşadığım rahmetli M.Celalettin Avus’u (mamut) buradan tekrar anıyorum. 

 

 
Toplam blog
: 144
: 899
Kayıt tarihi
: 06.02.07
 
 

Gazete ve kitaplara hep tersten göz atar, daha sonra okumaya başlarım. Bu özelliğim devrik cümlel..