Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '09

 
Kategori
Haber
 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı kim olacak?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı kim olacak?
 

Olabilir(mi)


Türkiye’nin toplam nüfusunun yüzde 6.4’ünü barındıran başkentte, AKP adayı Melih Gökçek ile CHP adayı Murat Karayalçın arasındaki yarış baş abaş hale geldi. Ankete göre Gökçek’in oy oranı yüzde 32.8’i, Karayalçın’ın yüzde 27.6, MHP adayı Mansur Yavaş’ınki de yüzde 25.1 olarak hesaplandı. Seçmenlerin yüzde 11.4’ü de kararsız olduklarını söyledi. Kararsız oylar, adaylara dağıtıldığında ise oy oranları şöyle:

AKP yüzde 37, CHP yüzde 31.2 ve MHP yüzde 28.3. AKP Başkent’te önde gitmesine rağmen, 2004’teki yerel seçimlere ve 2007’deki genel seçimlere göre oylarda düşüş yaşıyor.”

"Milliyet com.tr" de yayınlanan son ankette oyların dağılımı böyle. Anket doğruyu ne kadar gösteriyor bunu seçimlerden sonra hep birlikte göreceğiz.

Bu seçimin (Büyükşehirlerde) daha önceki yerel seçimler gibi "projeler seçimi" olmayacağı açıkça belli oldu. Seçmenler de kişilerden çok partilere oy vereceklerdir.

Yinede Ankara’da, Melih Gökçek için aşağıda sayılan nedenlerden dolayı bu geçerli bir saptama olmayacaktır.

AKP adayı Melih Gökçek bu dönem bir hayli yıprandı. Zaten aday gösterilip gösterilmemesi yönünde de partisi tarafından bir duraksamaya uğratılmıştı. Günlerce düşünüldü. Nabız yoklamaları yapıldı. Sonunda yeniden Sayın Gökçek’te karar kılındı. Doğrusu kendi partisi tarafından bile aday gösterilip gösterilmemesi hususunda yaşanılan güvensizliğin, Ankara halkına nasıl yansıyacağı bence gözardı edilmemeliydi.

Bunun yanında Kızılırmak suyunun “içilebilir” olup olmadığı iyice hesaplanmadan ve Ankara halkına bildirilmeden günlerce önce musluklardan akıtılması da Gökçek için çok önemli bir yıpranma nedenidir. Patlayan su borularını ve Doğalgaz borçları nedeniyle zamlanan “doğalsaf vatandaş” etkisini saymıyorum. Bunlar sadece son dönemde olan ve Gökçek oylarını olumsuz etkileyecek olan durumlardır.

Diğer taraftan Melih Gökçek’in mal varlığı hakkında yürütülen spekülasyonlar, MHP lilerin Mansur Yavaş’ı destekleyecek olması , Melih Gökçek’in agresif yapısı ve uzun dönem Ankara Büyükşehir Başkanlığını yürütmesi gibi nedenlerle ve AKP nin son zamanlarda yaptığı oy artırma ataklarına rağmen, Melih Gökçek'in sandıktan çıkabilme ihtimalinin zayıfladığını düşünüyorum.

Bu yerel seçimlerin “partilere oy verme seçimi olacaktır." saptamasını tekrarlıyorum. AKP adayını değiştirerek güncel bir isimle seçimlere katılmış olsaydı, anketlerde açık ara ile önde olacaktı. Tıpkı İstanbul’da olduğu gibi...

CHP adayı Sayın Karayalçın ise, şimdiden kaybetmiş gibi duruyor. Bunun en önemli nedeni CHP gibi militarist görünüme sahip bir partiden aday olmasıdır. CHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hiç bir adayın şansı yoktur. Bakalım bu gerçeği ne zaman anlayacaklar.

Murat Karayalçın; 1- 90 bin aileye düzenli 600 TL desteği. 2- 25 bin kişiye bazı söylentilere göre 45.000 kişiye istihdamdan bahsediyor. Herhalde Ankaralı'ları “Göbeğini kaşıyan adam veya Bidon Kafalı”zannediyor olmalı. Bu tür söylemlerle ve CHP gibi Ergenekon avukatlığı yapan bir partinin genel başkanlığı ile belki yüzyıl sonra seçim kazanabilirler.

MHP adayı Mansur Yavaş ise, MHP nin halkta bıraktığı (Apo’nun asılması, halka yağlı ip atma, militarist görünüm, sert agresif konuşmalar vb.) olumsuz izlenimleri "fiziki yapısıyla" değiştirmeye aday gibi görünmektedir.

Mansur Yavaş’ın Beypazarı’nda yaptığı yararlı işler MHP adayına “oy verilebilir” referansını oluşturuyor.

Diğer taraftan MHP, daha önceki iktidara geldiği zamanda olduğu gibi “oy toplama” yöntemiyle çalışmaktadır. Yani, her MHP’ li Ankara’da birkaç kişiden "oy sözü" alarak sandığa gidecektir.

Melih Gökçek’ten sıkılanlar ve kurtulmak isteyenler Mansur Yavaş’ı destekleyeceklerdir.

Halktan kopuk, Ergenekon avukatlı Genel Başkana sahip CHP adayı Karayalçın, ne gerçek solcuların oylarını toparlayabilir ne de Liberallerin oyunu alabilir.

Doğrusu Bu kez Sayın Melih Gökçek’in işi gerçekten çok zor görünmektedir.

 
Toplam blog
: 144
: 899
Kayıt tarihi
: 06.02.07
 
 

Gazete ve kitaplara hep tersten göz atar, daha sonra okumaya başlarım. Bu özelliğim devrik cümlel..