Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '07

 
Kategori
Deniz Mahsulleri
 

Ankara'da hamsi 80 kuruşa düştü...

Ankara'da hamsi 80 kuruşa düştü...
 

Belki on yıl boyunca bir daha karşılaşamayacağımız bir durum yaşıyoruz. Tamam, avcısının para kazanamaması beni de çok üzüyor ama fiyatı 80 kuruşa da düşünce hamsinin "fırsatçılık" yapmaktan da geri duramıyorum...

Şimdi bol bol hamsi alalım ve aşağıda sunduğum iki tarif ile, bunları uzun süre buzdolabımızda ağırlayalım.


1. HAMSİ TUZLAMASI

MALZEMELERİ:
.
1 Kg Karadeniz hamsisi (veya tarif için verdiğim ölçeği oranlayarak kilolarca hamsi)
. 1 su bardağı kaya tuzu
. 3-4 adet defne yaprağı
. Büyükçe bir cam kavanoz
. Kavanozun ağzından geçebilecek irilikte ağırca bir taş

YAPILIŞI :
1. Hamsileri iyice yıkayın ve başlarını kopararak ve içlerini temizleyin. Kılçıklarını da çıkartabilirisiniz.
2. Temizlenmiş hamsileri akan su altında iyice yıkayın ve bir süzgece koyarak iki saat kadar süzülmesi için bekletin.
3. Kavanoza bir kat hamsi, bir kat tuz ve bir parça defne yaprakları yerleştirerek istif edin.
4. En üste taşı koyup kavanozun kapağını kapatın.
5. 2-3 ay kavanozu güneş görmeyeyen ve ısı farkı olumayacak bir yerde bekletin.

YEMEK ZAMANI:
6. 2-3 aylık süre geçtikten sonra yiyeceğiniz miktarda tuzlamayı çıkarıp akan suda yıkayın.
7. Ardından bir kaseye su doldurun ve tuzlamaları 2 saat kadar bu suda bekletin.
8. Bir peçete ile kurulayarak balıkları çukurca bir tabağa sıralayın ve üzerine zeytinyağı ile limon dökerek afiyetle yiyin. Tuzlama hamsi bir yıla yakın süre bozulmadan saklanabilir.

Not: Bu tarif ile bahar aylarında Marmara hamsisi tuzlayacak iseniz, bekleme süresi 1, 5 ay kadardır.

2. HAMSİ SALAMURA

MALZEMELERİ:
.
1 Kg Karadeniz hamsisi (veya tarif için verdiğim ölçeği oranlayarak kilolarca hamsi)
. 1/2 Litre üzüm sirkesi
. 3-4 adet defne yaprağı
. 4-5 diş sarmısak
. 4-5 dal maydanoz
. 1, 5 su bardağı zeytinyağı
. Tuz
. Derince bir kap

YAPILIŞI :
1.
Hamsileri iyice yıkayın ve başlarını kopararak ve içlerini temizleyin. Kılçıklarını da çıkartabilirisiniz.
2. Temizlenmiş hamsileri akan su altında iyice yıkayın ve bir süzgece koyarak süzülmesi için biraz bekletin.
3. Mutfak tezgahına bir gazete serin ve hamsileri teker teker üzerine dizin ve çift taraflı olarak iyice tuzlayın.
4. 10-15 dakika kadar tuzlanmış balıkları dinlendirin.
5. Kabınıza sirkeyi dökün ve hamsileri içine düzgün şekilde yerleştirin.
6. 5-6 saat kadar balıkları sirke içinde bekletin.
7. Süre bittiğinde balıkları akan su altında iyice yıkayın ve bir süzgeç içine koyarak suyun süzülmesini bekleyin.
8. Balıklar süzülürken sarmısakları ve maydanozu ince ince doğrayarak bir kaba dökün.
9. Üzerine zeytinyağını ekleyerek biraz karıştırın.
10. Süzgeçteki hamsileri deforme etmeden hafifçe sıkarak birer birer bu karışımın içine dizin.
11. Buzdolabının alt raflarında bir yere ağzını kapatarak koyun ve bir gün bekletin. Salamura buzdolabında 1 aydan fazla süre bozulmadan kalabilir.

YEMEK ZAMANI:
12.
Yiyeceğiniz miktarda salamura hamsiyi alıp süzün ve üzerine dereotu veya maydanoz serpeleyin ve ince bir dilim limon ile birlikte süsleyerek servis yapın.

Yarasın...

Dostluk ve saygılarımla...
 
Toplam blog
: 49
: 8893
Kayıt tarihi
: 22.11.07
 
 

1964 İstanbul doğumlu, Ankara'da yaşayan İTÜ mezunu bir mimarım. 1991-1998 yılları arasında Mimarl..