Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '06

 
Kategori
İzmir
 

Ankara'dan İzmir'e

1973-74 yılında ilk pasomu çıkarttım. Ankara Kocatepe Mimar Kemal Lisesi kimliğiyle. Mimar Kemal Ortaokuluydu, o yıl lise oldu. Lisenin ilk öğrencilerindenim.

Paso çıkartmak çok önemliydi o yıllarda. Büyüdüğünün, toplum hayatına katılmışlığın belgesiydi. Seyranbağlarından bindiniz mi, Ulus'a kadar bir seyirlik halinde varırdınız ''Kent Yaşamının'' içine.' 'Yürüyen merdivenlerde'' bir aşağı, bir yukarı, ayağınız sıkışacakmış gibi tedirgin, hayran kalırdınız teknolojiye. Çünkü siyah beyaz televizyonun amerikan filimlerinde hayretle izlemiştiniz.

Ağzını çokça açıp bağıran arkadaşınıza. ''Kocabeyoğlu Pasajı gibi açtın ağzını'' diyerek, Zafer pasajındaki kitapçıları gezerdiniz. Cep, Kızılırmak ve sonraları Akün sinemalarını.

Hep kıyaslamasını yaptım Ankara ile İzmir'in.İzmir'e gelen arkadaşlarım da aynı düşünceyi paylaştı. Okulunu bitirenlerin çoğu soluğu Anakar'da aldılar. İnsanları cezbeden gizemi nedir? Başkentin.

Cumhuriyet geleneğinin bir parçası aslında. Herşeyin ilki orada.

İzmir'e geldiğimde Senfoni Orkestrası yoktu, üçüncü büyük şehrin. Devlet Tiyatrosu çok kısıtlı gösteri yapıyor, özel tiyatrolar ise Fuar zamanı teşrif ediyordu. Bir Üniversitesi, bir Kütüphanesi ve bir Kapalı Sineması mevcuttu. Bu hali uzun seneler devam etti ne yazık ki. Ankara, İstanbul gibi şehirlerde Üniversite tahsiline gidenler bir daha dönmedi. Yaz tatili haricinde.

Hala dönmüyorlar.Hala eleştiriyoruz İzmir esnafının Çeşme tatilini. Kültür bu şekilde oluşmuş. Nasıl kürüyeceksin uzun yılların birikimini .Kolay mı siestayı silmek. Bu gün kazanalım, bu gün yiyelim anlayışını.

Kuşaklar artık bunu kaldırmıyor. Giden gidene. İzmir'in ''kanaat önderleri'' artık bu tehlikeyi önleyecek girişimde bulunmalılar. Yoksa kentimizim geleceği pek vahim.

 
Toplam blog
: 58
: 708
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

Erzurum 1959 doğumlu. İşletme mezunu. Bir Kamu şirketinin Muh.Md.Yrd.'dan emekli. Kent yaşamının zor..