Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '10

 
Kategori
Ankara
 

Ankara Garın'da sahipsiz bina

Ankara Garın'da sahipsiz bina
 

Ankara Gar Gazinosu


Ankara garının sağ tarafında, kuzey-güney doğrultusunda kurulmuş olan yapıdır. Bir çift sütun dizisiyle, aynı tarihte inşa edilmiş olan gar binasına bağlı bulunmaktadır. Geniş bir terasa sahip iki katlı gazino binasının yanında birde saat kulesi bulunmaktadır. Yivli süslemeleriyle dikey hissi artırılmış bu kulenin yüksekliği 32 metredir.

Mimar Şekip Sabri Akalın tarafından projelendirilerek 1935–1937 yıllarında inşa edilen yapı, 1960'lı yılların sonuna kadar eğlence merkezi olarak kullanıldı.

En son Ulaştırma Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılan bina, uzun yıllardır kullanılmadığı için metruk bir vaziyette, camları kırık, sıvaları dökülmüş, kaderine terk edilmiş durumda beklemektedir.

Ankara’nın merkezinde, karşısına on bin kişilik Arena Spor salonu yaptırılarak hizmete açılmış, her gün önünden binlerce kişinin gelip geçtiği Gar Gazinosu binasının tamir edilip kullanılır hale getirilmesi için Ulaştırma bakanlığına yaptığım müracaat neticesinde tarafıma aşağıdaki yazı gönderilmiştir.

Sayın MUSTAFA YOLCU
İlgi: 09/06/2010 tarih ve 37085 sayılı, başvurunuz.
Ankara Gar sahasında yer alan Gar Gazinosu Binası tarihi özelliklere sahip tescilli binamızdır. Ancak bina uzun yıllar süresince kullanılmadığı için bakımsız ve harap durumda olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle bina içi-dış cephesinde onarım yapılmak üzere proje ve keşif çalışmalarının bitmesine müteakip en kısa zamanda bakım onarım ihalesi yapılacaktır.
Bilgilerinize rica ederim.

Emlak ve İnşaat dairesi Başkanlığı- Projeler Şube M

Özel sektörün elinde olsa altın yumurtlayacak konumda ve yerde bulunan, estetik olarak çok güzel bir görünüşü olan bina bir an önce onarımı yapılarak kullanıma açılmalıdır.

Binlerce memur ve emeklisinin yaşadığı Ankara’da, memurların hayat standardına uygun ailecek yemek yiyip dinlenebileceği bir yer bulunmamaktadır.

Kazanç amaçlı olmamak kaydı ile burası böyle bir mekâna dönüşebilir. Hafta içi veya sonları spor salonlarına, maçlara, gençlik parkına giden insanlarımız buraya gelip dinlenip hoşça vakit geçirebilir.

Buraya trenle, metro, belediye ve halk otobüsleri ile Ankara’nın her tarafından kolayca ulaşım mümkündür. Belediye ile anlaşma sağlanarak Arena spor salonunun oto parkından da yararlanılabilir.

Bütün bu avantajlara sahip olan binanın bir an önce onarılarak, uzun yıllardır yapılış amacı dışında kullanılmasına, atıl bırakılmasına son verilerek kullanılır hale getirilmesinde yarar bulunmaktadır.

Başbakanlıkça kamu bina envanteri düzenlenerek, atıl durumda bulunan binaların hizmete sokulması ile kamunun mümkün olduğunca özel sektör ve şahıslardan bina kiralamaya son vermesi gerekir.

Mustafa Yolcu

 
Toplam blog
: 172
: 1405
Kayıt tarihi
: 26.06.09
 
 

1953 Yılı Çorum iskilip doğumluyum.  inşaat mühendisiyim. Ankara'da ikamet ediyorum Yazılarım baz..