Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '16

 
Kategori
Ankara
 

Ankara Kalesi ve manzarası

Ankara Kalesi ve manzarası
 

Ankara Kalesi'nden Başkent'in farklı manzaralarını görmek mümkün


Başkent’in simgesi Ankara Kalesi’ni ve manzarasını üşenmeyerek elimden geldiğince sizler için görüntülemeye çalıştım. Modern Ankara’nın ortasında geçmişin izlerini koruyarak, adeta yıllara meydan okuyan Ankara Kalesi’ne  çıkmak bir hayli de meşakatli.

Ulus’un üst tarafında, Anafartalar’ın sırtını dayadığı ve Bentderesi kavşağının da yukarısında yer alan kaleye yürüyüş yaparak gitmek insanı biraz yoruyor ama, yorulduğunuza da değecek manzaralar göreceksiniz. Yoksa, Ulus’a veya Hamamönü’ne geldiğinizde atlayıp taksiye; “çek kaleye” dersiniz 3-5 dakikada varırsınız (trafiğin durumuna göre).

Hızlı şekilde varırsınız varmasına da kale civarındaki o tarihi dokuyu hissedemezsiniz. En iyisi, yorulsanız da yaya olarak gitmek. Bu arada özel araçla gitmek biraz sıkıntılı, parktı trafikti. Kalenin tarihçesine gelince… İnternette, vikipedi’de şu bilgilere yer verilmiş;

Ankara Kalesi  ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte MÖ 2. yüzyıl başında Galatların Ankara’ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. MÖ 2. yüzyıl başında Romalıların Galatya’yı işgalinden sonra kent büyüyerek kale dışına taştı. Roma İmparatoru Caracalla MÖ 217’de kalenin surlarını onarttı.

MÖ 222 - 260 arasında İmparator Alexander Severus, Perslere yenilince kale kısmen tahrip edildi. 7. yüzyılın 2. yarısından sonra Romalılar kaleyi onarmaya başladı. Bizans döneminde İmparator II. Justinianos MS 668’de dış kaleyi yaptırmıştır, İmparator III. Leo İsauryalı 740’da kale duvarlarını onarırken iç kale surlarını yükseltmiştir.

Bunun ardından İmparator I. Nikeforos 805’te, İmparator I. Basileios 869’da bu kaleyi onarmıştır. Kale 1073 yılında Selçukluların eline geçmiştir. 1101 yılında Haçlılarca ele geçirilen kale 1227 yılında tekrar Selçukluların hakimiyetine girmiştir.

I. Alâeddin Keykubad kaleyi yeniden onartmış, 1249’da ise II. İzzeddin Keykavus kaleye yeni ilaveler yapmıştır. Osmanlı döneminde 1832’de Kavalalı Mehmet AliPaşa’nın oğlu İbrahim Paşa tarafından onarımdan geçirilmiş, kalenin dış duvarları genişletilmiştir.

 

MEHMET POYRAZ

mehmetpoyraz01@gmail.com

 
Toplam blog
: 11
: 272
Kayıt tarihi
: 13.03.15
 
 

Gazeteci - Yazar, Ankara ..