Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '08

 
Kategori
İnançlar
 

Ankara Karşıyaka mezarlığı için bir organizasyon önerisi

Ankara Karşıyaka mezarlığı için bir organizasyon önerisi
 

Son haftalarda Karşıyaka Mezarlığına çok sık yolum düşmeye başladı. Önce gittiğimde yalnızca camideki tören katılmış ve ayrılmıştım. İkincisinde çok yakın bir arkadaşımın annesinin cenazesine gitmiştim. Hem camide hem de mezarlıkta bulundum.

O gün yaşadığım ve tanık olduğum gözlemlerimi aktarmak istiyorum:

Cami avlusunda eskiden bildiğimiz sabit beton veya mermerden yapılmış musalla taşları yok. Her musalla için tekerlekli bir platform konuluyor. O günkü cenaze sayısı kadar oraya getirilmiş. Benim gittiğim gün 10 kişinin cenazesi vardı. Musalla olarak kullanılan platformlar birbirine o kadar yakın konulmuştu ki, yakınlarının tabutları başında son dakikalarda bulunmak isteyen acılı insanların orada bulunmak için bir çaba göstermeleri gerekiyordu. Hergün gelecek cenaze sayısını bilmek olanaksız olduğu için sabit musalla taşları olmamasını anlayışla karşılayabilir ancak orada sıralanırken aralarda boşluklar bırakmak o kadar zor mu?

Eskiden cami avlularında tabutları omuzlara alır taşırdık, bunun anlamı çok büyüktü. Şimdi musalla görevini yapan tekerlekli platformu sürerek cenaze arabasına taşıdık.

Cenaze namazını kıldıran hoca daha önce uzun bir vaazına tanık olduğum hocaydı (1). Geçen sefer ki vaazına aynı cümlelerle başladı. Yerlerdeki siyah renkli çizgilere göre saf tutulmasını istedi. Ezberlediklerini birer birer söyledikten sonra geçen sefer anlattığı ve beni rahatsız eden anısını yine anlatacak mı diye beklerken onu atladı. Cenaze namazında saf tutmayanlara imalı göndermesi de bu sefer daha düzgündü ama yine vardı.

Caddeleri, sokakları olan her tarafın düzgün taşlarla kaplı olduğu ağaçlıklı bir şehir içinde yolculuk gibiydi defin alanına gidiş. Ankara bir başka yöne doğru büyürken Karşıyaka Mezarlığı da başa yöne doğru büyümüş. Uçsuz bucaksız bir şehir, gidenlerin şehri...

Defin alanına giderken kavşaklarda yok gösteren görevliler düzensiz organizasyonun tek olumlu yanıydı.

Defin alanının düzenini daha önceden biliyordum. Önceden hazırlanmış beton bölmelerden oluşan mezarlar. Uzaklara bakınca, definden sonra yeterli zaman geçtiği için mermerler yapılmış, mezar taşları konulmuş görünüyordu.

Karşıyaka Mezarlığının defin alanına daha önce geldiğim zamanlarda başka camilerdeki cenaze namazından doğru geldiğimiz için herkes değişik zamanlarda gelir ve bir izdiham yaşanmazdı. Oysa bu kez mezarlığın camisinden herkes birlikte ve aynı anda gelince bir izdiham yaşandı. Defin için belirlenen mezarlar da yanyana olduğu için anlatılması zor bir kargaşa oldu.

Acılı insanları böyle bir kargaşanın içinde bırakmaya hiç kimsenin hakkı olmalıdır. Kargaşadan rahatsız olanlar hemen orada çözüm ürettiler ve herkesin çözümü aynıydı.O kargaşaya hergün tanık olup buna bir çözüm bulmayan görevlileri anlayamadığımı açıkça ifade etmek istiyorum.

Çözüm son derece kolay: O gün yapılacak definler için mezar yerlerini yanyana tahsis etmek yerine 10’a boşluk vererek tahsis etmek, ertesi gün de hemen yanlarına tahsis etmek. Bu kadar kolay bir çözümü bulamamak için tek gerekçe olabilir: önemsememek.

Her tarafa yazmışlar “Bu tesisler Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır” diye. Yeri, mimarisi tartışılabilir ancak önemli olan bu değildir. Önemli olan acılı günlerinde oraya gelenleri iyi bir organizasyonla göndermektir.

Özet olarak Karşıyaka Mezarlığı’nda iyi bir tesis ve kötü bir organizasyon var.

(1) Cenaze namazında vaaz (17-1-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=86755

Ankara, 21 Ocak 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..