Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '16

 
Kategori
Güncel
 

Ankara saldırısında 3. el şüphesi: Araç uzaktan mı patlatıldı?

Ankara saldırısında 3. el şüphesi: Araç uzaktan mı patlatıldı?
 

google


Bir haber:

“Ankara Kızılay'daki bombalı saldırıda kullanılan araçta yapılan kriminal incelemede, otomobilde çifte düzenek bulunduğu, ateşleme düzeneğinin birisinin araçta, diğerinin ise uzaktan kumandalı olduğu belirtiliyor. Bugün basına yansıyan bu bilgiye göre, saldırı sırasında olay yerinde bulunan ve gözcülük yaptığı belirlenen üçüncü bir kişi söz konusu ve aracın uzaktan kumandayla patlatıldığı ihtimali gündemde.”

http://onedio.com/haber/ankara-saldirisinda-3-el-suphesi-arac-uzaktan-mi-patlatildi--692759

Öyle değil tabii ki...

Fiilen Türkiye’de ilk kez 1993’te Uğur Mumcu’yu öldüren bombada kullanılan, kurmaca olarak ise, daha eski bir örnek olan yurtdışı olaylı, ‘Küçük Trampetçi Kız’daki düzenek sözkonusu.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Little_Drummer_Girl

John le Carre, meslekten gelen bir yazar olduğu için, bu düzeneği biraz daha önce öğrenmiş olmalı. 1960’larda bu düzenek yoktu veya kullanılmıyordu bariz olarak. (Belki de, polis henüz duruma aymamıştı.)

Ayrıca, bu ikileme ve çoklama dizisi, 1 + 1’den, en sonki terör olaylarında 4 + 4 durumuna kadar geldi.

Öyküde İsrailliler’e karşı Filistinliler kullanır bunu. Ancak, Dünya’da bomba tasarlayacak zekada ve yetenekte az insan vardır. Bekaa Vadisi’nde bunlar, her türden teröristi az uzaktaki kamplarda yanyana eğitirdi 1970’lerde, aynı kişiler yani. Türkiye’den kişiler bile oralarda eğitim aldılar.

Ayrıca, canlı bombanın Tamil icadı olup, Filistinliler’e mal edilmesi gibi, bu da taa 2. Dünya Savaşı’ndan kalma bir yöntem bile olabilir.

Sonra, anonim bilgi olup globalleşmiştir.

Bu, yavaş hızlı epistemik viralite, imlenmesi gereken bir durum.

Atlı savaş arabalarının veya tatar yayının yayılması da, buna benzer süreçlerden geçti tarih içinde. Tatar yayına bin yıl aradan sonra geri dönülmesi gibi bir durum sözkonusu olduğundan dolayı, 30 yılllık bilginin yeniden geri dönüşü de sözkonusu olabilir burada.

İkili düzenek neden?

Biri patlatmazsa, diğeri patlatsın diye.

Ama bu da, yapanı ele veren bir bulgu aynı zamanda.

Ankara patlamasında da, hem kişisel-doğrudan patlatma, hem de uzaktan patlatma düzeneği birarada olabilir veya olmuş olmalı.

Bu da, bombacıları yakalatacak bir upucu olabilir.

O nedenle bombacıların, birincisi patlayınca, ikincisinin de yok olacağı yeni bir ikili düzenek icadı gerekli. Yoksa, olmuş armut gibi yakalanırlar.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..